Noordzeekrab special #3: bisque van krab

En toen was het alweer tijd voor de derde aflevering van onze Noordzeekrab special. In de eerste aflevering liet ik jullie kennismaken met de Noordzeekrab, gaf ik jullie de algemene bereidingswijze en het recept voor krabpoten met cajundip. En in de tweede aflevering kon je smullen van een heerlijke krabsalade met avocado.

Vandaag krijgen jullie een recept waarbij je daadwerkelijk de hele Noordzeekrab gebruikt, namelijk bisque van krab. Dat is eigenlijk niet veel anders dan een soep, alleen trek je de smaak van de schalen van schaaldieren en daarom noemen ze het een bisque. Zo heb je bijvoorbeeld ook kreeftenbisque.

In deze bisque zit wel even wat werk, maar als het dan eenmaal op tafel staat heb je wel een prachtig gerecht. Hier proef je echt die delicate smaak van de krab in terug. Perfect als voorgerecht van een diner, maar je kunt er met wat stokbrood bij ook zo een maaltijdsoep van maken.

Wat je nodig hebt voor 1 grote soeppan:

  • 2-3 Noordzeekrabben (afhankelijk van de grootte)
  • boter
  • 1 ui, grofgesneden
  • 1 wortel, grofgesneden
  • 2 bleekselderij stengels, grofgesneden
  • 65 gram bloem
  • 1 blikje tomatenpasta (70 gram)
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1 liter vis- of groentebouillon
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 el srirachasaus
  • scheutje slagroom
  • zout
  • peper
  • halve gele paprika, in kleine blokjes
  • halve komkommer, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • bieslook ter garnering

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 60 min (excl. bereiding en schoonmaken van de hele krab)

  1. Heb je de Noordzeekrab nog niet in z’n geheel bereid of schoongemaakt, kijk dan eerst hier. Bewaar de schalen.
  2. Verwarm een soeppan op laag vuur en smelt hierin de boter. Voeg de grofgesneden ui, wortel en bleekselderij toe. Laat in zo’n 10 minuten de groenten wat zachter worden.
  3. Meng hier de bloem en schalen van de krab doorheen. Laat dit ook zo’n 10 minuten meebakken.
  4. Voeg de tomatenpasta en wijn toe en meng alles goed. Kook dit voor zo’n 5 minuten zodat de alcohol verdampt. Voeg dan de bouillon, laurier en tijm toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat dan zo’n 20 minuten sudderen. Roer af en toe door.
  5. Nu ga je de soep zeven. De tijm en laurier kun je weggooien, maar bewaar de schalen want hier ga je nog meer smaak uit trekken. Dit doe je door de schalen fijn te malen in een hakmolen of keukenmachine. Doe terug in de zeef en help met de achterkant van een lepel al het sap door de zeef heen te duwen.
  6. Voeg de slagroom en sriracha toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de krabbisque in diepe borden, verdeel daar wat van de komkommer, gele paprika, bleekselderij en natuurlijk het krabvlees over. Garneer optioneel nog met wat fijngesneden bieslook en je bisque van Noordzeekrab is klaar!

Deze bisque van krab is alweer het derde recept in de reeks. In dit gerecht komt de delicate smaak van de Noordzeekrab goed naar voren, heerlijk als voorgerecht van een diner maar ook zo om te toveren als maaltijdsoep. Zijn jullie inmiddels het Noordzeekrab avontuur zelf al aangegaan? Ik ben benieuwd!

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Noordzeekrab special #3: bisque van krab”

  1. Wanneer ik dit recept wil afdrukken krijg ik wel de lijst met benodigdheden maar ontbreekt de bereidingswijze.
    Kan dat er nog bijgezet worden? Ik heb alleen een desktop computer en die staat niet in mijn keuken, daarom print ik de recepten die ik goed vind uit.
    Alvast bedankt
    PS jammer dat ik nu pas gezien heb dat het ebook maar tot 15 mei gratis was (kan dat in de toekomst niet wat langer?)

    1. Bedankt voor het melden hiervan Lieve, ik zie inderdaad dat het niet goed gaat. We doen ons best om dit zo snel mogelijk op te lossen!

        1. Nou, wat vervelend. Ben er meteen weer achteraan gaan, nu zou het écht moeten werken. Zo niet sturen we je de geprinte versie per post op hoor!