5 van 3 stemmen

Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia

1 uur
Soep
Vegan

Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur. Ideaal voor een pastinaaksoep zoals deze met rozemarijn en macadamia. Deze …

Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur. Ideaal voor een pastinaaksoep zoals deze met rozemarijn en macadamia.

Deze pastinaaksoep is heerlijk voor de lunch of als tussengerecht bij een feestelijk etentje. Je kunt ‘m volledig voorbereiden en hoeft de soep alleen nog maar even op te warmen. Let wel op dat de soep iets zal indikken, dus misschien moet je nog wat water of groentebouillon toevoegen tijdens het opwarmen.

Ingrediënten

  • 800 gr pastinaak
  • 1 kleine stengel prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 friszure appel
  • 2 takjes rozemarijn + extra voor de garnering
  • bakolijfolie
  • zout
  • 1 l water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el macadamia noten, geroosterd en gezouten is in dit geval prima
  • zwarte peper
  • serveer erbij: afgebakken stokbrood of ander lekker brood met kruidenboter, zie tip onder het recept

Ook nodig

  • oven, blender of staafmixer

Aan de slag!

  • Alle stappen t/m punt 8 kun je voorbereiden. Bewaar de pastinaaksoep afgedekt in de koelkast tot verder gebruik en de macadamia noten afgedekt op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Hak de prei en ui grof en pel de knoflook. Snijd de appel in grove stukken (kan gewoon met schil).
  • Meng alles op het bakblik met 2 takjes rozemarijn, een scheut bakolijfolie en een snuf zout. Rooster 30 minuten in de oven en schep halverwege om.
  • Schep daarna alle groenten, behalve de takjes rozemarijn, over in een pan en voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 180 graden en haal de naaldjes van 1 takje rozemarijn (die uit de oven kwam) los.
  • Verdeel de macadamia noten over een bakblik met bakpapier en rooster deze nog 5 - 8 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat daarna iets afkoelen en hak grof.
  • Pureer de soep, samen met de rozemarijnnaaldjes, helemaal fijn. Liefst met een blender (dan wordt de soep het meest romig), maar het kan ook met een staafmixer.
  • Schenk terug in de pan en proef. Voeg eventueel naar wens nog extra peper en/of zout toe. En vind je de soep te dik naar je wens, voeg dan nog wat extra water of groentebouillon toe. Verwarm nog even als je aanpassingen doet.
  • Vul soepkommen met de pastinaaksoep en garneer met de geroosterde macadamia’s, een snufje zwarte peper en een klein takje rozemarijn voor de kleur. Serveer direct.

Notities

  • Met dit recept maak je een voorgerecht voor 6 - 8 personen of een lunch voor 4 personen.
  • Hak wat rozemarijn fijn, eventueel met wat wat tijm. Meng met circa 100 gr gezouten roomboter (of ongezouten boter + een snufje zeezout flakes) en klaar is je heerlijke kruidenboter! Serveer deze bij de soep met afgebakken stokbrood.
  • Voorbereiding: 50 minuten + Bereiding: 10 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)