Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur. Ideaal voor een pastinaaksoep zoals deze met rozemarijn en macadamia.
Deze pastinaaksoep is heerlijk voor de lunch of als tussengerecht bij een feestelijk etentje. Je kunt ‘m volledig voorbereiden en hoeft de soep alleen nog maar even op te warmen. Let wel op dat de soep iets zal indikken, dus misschien moet je nog wat water of groentebouillon toevoegen tijdens het opwarmen.
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Ingrediënten
- 1 PLUS Verspakket pastinaaksoep, of 1 ui, 1/2 stengel prei, 800 gr pastinaak en 1 friszure appel
- 2 takjes rozemarijn + extra voor de garnering
- bakolijfolie
- zout
- 1 l water
- 1 groentebouillonblokje
- 4 el macadamia noten, geroosterd en gezouten is in dit geval prima
- zwarte peper
- serveer erbij: afgebakken stokbrood of ander lekker brood met kruidenboter, zie tip onder het recept
Ook nodig
- oven, blender of staafmixer
Aan de slag!
- Alle stappen t/m punt 7 kun je voorbereiden. Bewaar de pastinaaksoep afgedekt in de koelkast tot verder gebruik en de macadamia noten afgedekt op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Open het verspakket en haal alles eruit. Houd de gember (daar kun je thee van maken) en het bosje peterselie (zie tip hieronder) apart, deze ga je niet gebruiken. Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Hak de ui en prei grof en pel de knoflook. Snijd de biet en appel in grove stukken (kan gewoon met schil).
- Meng alles op het bakblik met 2 takjes rozemarijn, een scheut bakolijfolie en een snuf zout. Rooster 30 minuten in de oven en schep halverwege om.
- Schep daarna alle groenten, behalve de takjes rozemarijn, over in een pan en voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 180 graden en haal de naaldjes van 1 takje rozemarijn (die uit de oven kwam) los.
- Verdeel de macadamia noten over een bakblik met bakpapier en rooster deze nog 5 – 8 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat daarna iets afkoelen en hak grof.
- Pureer de soep, samen met de rozemarijnnaaldjes, helemaal fijn. Liefst met een blender (dan wordt de soep het meest romig), maar het kan ook met een staafmixer.
- Schenk terug in de pan en proef. Voeg eventueel naar wens nog extra peper en/of zout toe. En vind je de soep te dik naar je wens, voeg dan nog wat extra water of groentebouillon toe. Verwarm nog even als je aanpassingen doet.
- Vul soepkommen met de pastinaaksoep en garneer met de geroosterde macadamia’s, een snufje zwarte peper en een klein takje rozemarijn voor de kleur. Serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een voorgerecht voor 6 - 8 personen.
- Tip voor de peterselie: Hak deze fijn met een teentje knoflook en voeg ook nog wat verse tijmblaadjes van het voorgerecht toe. Meng met circa 100 gr gezouten roomboter (of ongezouten boter + een snufje zeezout flakes) en klaar is je heerlijke kruidenboter! Serveer deze bij de soep met afgebakken stokbrood.
- Voorbereiding: 50 minuten + Bereiding: 10 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.