Ontdek het verhaal van onze akkerbouwers

Sponsored – Uien, aardappelen, wortelen en peulvruchten. Een kleine greep uit de groenten die wekelijks, soms zelfs dagelijks, worden gegeten in huize Francesca. In de waan van de dag sta je er niet altijd bij stil dat deze met veel passie en vakmanschap worden geteeld door onze Hollandse akkerbouwers.

Wat is nou het verhaal van deze akkerbouwers en hoe telen, verhandelen en verwerken (vaak op zeer innovatieve wijze!) ze hun akkerbouwgewassen? Al deze vragen worden deze week beantwoord in de Week van de Akkerbouw. Ik vind het een super goed initiatief om eens meer over het verhaal erachter te weten te komen en daarom zet ik de akkerbouwers graag in het zonnetje op mijn blog en heb ik actief meegedaan aan de discussie tijdens het seminar ‘Het menu van de toekomst’ op het akkerbouwbedrijf van Jan Blitterswijk in Biddinghuizen.

ontdek-het-verhaal-van-onze-akkerbouwers-1

Hollandse akkerbouw: innovatiever dan je denkt!

Onze akkerbouwers zijn vakmensen die elke dag met hart en ziel op hun bedrijf gewassen telen die we dagelijks eten. Denk aan aardappelen, granen, suikerbieten, uien en wortelen. Maar ook spruitjes, witlof, prei en peulvruchten zoals erwten, bruine en witte bonen groeien op de Nederlandse akkers.

Vroeger als kind woonde ik midden tussen de akkerbouwers en was het heel normaal om bij de beste man, of vrouw, af en toe eens zelf je aardappelen of wortelen te halen. Tegenwoordig, nu ik in de stad woon, haal ik mijn groenten meestal bij de groenteboer en heb ik het contact wel een beetje verloren. Jammer, want de verhalen van de mensen zelf laten je beseffen hoeveel werk er wordt gestoken in ons dagelijkse eten. Nou is het natuurlijk ook niet efficiënt voor de akkerbouwers dat de consument op het erf de boodschappen komt doen. De tijd die zij besteden aan het verkopen van tienduizend keer een ‘kilootje’ kunnen ze beter besteden aan hun gewassen, duurzaam boeren en innovaties.

Weinigen weten (ook ik moest mijn kennis opfrissen) dat Nederland voorop loopt in onderzoek, onderwijs en innovaties voor een efficiënte en duurzame landbouw. En dat de Nederlandse akkerbouw hierdoor bijzonder productief is. Een aantal interessante feitjes die ik ontdekte:

– Akkerbouwers gebruiken machines met GPS om de planten precies de juiste hoeveelheid voeding te geven en houden hun land steeds vaker in de gaten met satellietbeelden (precisielandbouw).

– Akkerbouwers verbouwen niet alleen, ze zorgen ook voor ‘boerennatuur’ waardoor veel waardevolle Nederlandse landschappen behouden worden. Zo zijn ruim 400 boeren en tuinders in Nederland lid van Stichting Veldleeuwerik. Gezamenlijk zetten zij zich in voor duurzame teelt en dat gaat verder dan je denkt.

– Een akkerbouwer stelt ieder jaar een bouwplan op waarin opgenomen wordt welk gewas er op welk stuk land wordt geteeld. Het is heel belangrijk om te wisselen van gewas waardoor ziekten en plagen voorkomen kunnen worden en de grond niet uitgeput wordt.

– Wereldwijd zijn er meer dan 1.000 soorten aardappelen. Alleen in Nederland worden er al meer dan 300 geteeld. Kruimig en stevigkokend voor op tafel, maar er zijn ook rassen speciaal voor friet en chips.

Ook werken veel bedrijven uit de sector nauw samen om te voorzien in de groeiende vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel. Zowel in Nederland als in de wereld. Erg belangrijk, want door te blijven innoveren en samen te werken kunnen er echt veranderingen worden doorgevoerd.

ontdek-het-verhaal-van-onze-akkerbouwers-2

Het ‘Menu van de toekomst’

Zoals gezegd was ik aanwezig bij het seminar ‘Menu van de toekomst’ waarin boeren, branche, burgers en buitenlui hun verhaal deden over de toekomst van de akkerbouw. Er was een enorme diversiteit aan sprekers, maar vooral door de oprechte en gepassioneerde verhalen van de (jonge) akkerbouwers werd ik geraakt.

Het is in je dagelijkse leven wellicht moeilijk te beseffen, maar het belang van duurzame teelt van plantaardig, eiwitrijk voedsel is waanzinnig belangrijk. Vooral door de groei van de wereldbevolking. Steeds vaker zoeken we naar vervangers van dierlijk eiwit en de akkerbouwbranche is daar een van de koplopers in. Daarnaast willen we gezond, veilig en lekker voedsel op ons bord. Iets waar je bij de Hollandse akkerbouwers niet aan hoeft te twijfelen. Maar willen zij duurzaam blijven telen, innoveren en nieuwe gewassen gaan telen moeten ze daar wel de ruimte voor krijgen. Met name door de overheid, die vaak eerder afremt dan stimuleert. Maar de akkerbouwers die ik gisteren heb ontmoet laten zich daar echt niet door afschrikken.

Neem als voorbeeld Jan Reinier de Jong, agrarisch ondernemer uit Odoorn. Hij heeft een duurzaam akkerbouwbedrijf en maakt daar ieder jaar een duurzaamheidsplan voor. Van biodiversiteit tot nestbehoud van vogels, alles komt daarin aan bod. Hij is niet alleen op zijn eigen bedrijf hard aan het werk, hij reist het hele land door om kennis te delen en samen te werken met andere boeren en tuinders. Want samen kun je zoveel meer bereiken. Onlangs heeft hij alle daken van het bedrijf laten bedekken met zonnepanelen en een grote accu geplaatst, zo creëerde hij een eigen energieopslag. Die energie verkoopt hij ook als de prijzen goed zijn. Het zou zichzelf op den duur moeten terugverdienen.

Verder luisterde ik naar Jolijn Zwart-van Kessel die naast haar familiebedrijf De Kortenhof ook nog adviseur is. Bij hen op de akkers zijn vooral veel peulvruchten te vinden, onder andere ook soja. Non-GMO en daar zijn ze trots op. Ze verdienen er alleen niets aan, want er valt niet te concurreren met de GMO soja uit Zuid-Amerika die de helft goedkoper is. De overheid zou daar een rol in kunnen spelen, maar dat gebeurt niet. Stop je er dan mee, zeker niet. Bij De Kortenhof gaan ze stug door. Jolijn kan trouwens niet wachten op de kleine robotica die straks haar akkers op afstand onderhouden. Zo heeft ze haar handen nog meer vrij voor andere zaken.

Maar goed, hebben we nu aan het einde van de middag een ‘Menu van de toekomst’ kunnen bepalen, vraag je je wellicht af? De conclusie was dat akkerbouw het menu van de toekomst is. Dat er reeds goed, gezond en lekker eten van onze akkers komt en dat door duurzaam te boeren en te innoveren dit alleen maar meer kan worden in de toekomst. En ook nodig is. De akkerbouwers willen wel, vooral de jonge generatie is bijna niet te stoppen.

ontdek-het-verhaal-van-onze-akkerbouwers-3

Ontmoet de akkerbouwers tijdens de Open Dag op zaterdag 25 juni

Wij als ‘burgers’ hebben daar, vind ik, ook een rol in. Vaak nemen we de verhalen die ‘we horen’ maar voor lief aan. Maar verdiep je er nou eens in, dat hoeft echt niet zoveel tijd te kosten. Als je stiekem niet weet wat het verschil is tussen duurzaam en biologisch, zoek het dan op of vraag het na. Ga eens in gesprek met een akkerbouwer, neem een kijkje in zijn of haar keuken en ontdek dat er zoveel meer achter schuilt. Zoals ik gisteren heb gedaan en ik vond het mateloos interessant.

En dat kan deze zaterdag al, oftewel morgen! Op 25 juni is de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. Akkerbouwers, toeleveranciers en verwerkers uit de akkerbouw openen dan hun deuren voor ons allemaal.

ontdek-het-verhaal-van-onze-akkerbouwers-4

Je mag dan alles bekijken en vragen. Zo zie je hoe de gewassen groeien en dat dit alleen kan door de juiste voeding en bescherming. Ontdek je met welke moderne machines en andere innovaties de akkerbouwsector lekkere en gezonde producten produceert, met zorg voor milieu en omgeving.

Neem ook gezellig je kinderen mee, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voedseleducatie op dit punt. En dit is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. Er zijn namelijk ook tal van activiteiten die speciaal voor de kinderen worden georganiseerd!

Wil je ook naar de Open Dag op zaterdag 25 juni? Kijk dan op de site van Week van de Akkerbouw voor de bijna 100 deelnemers die hun deuren voor je openen. De foto’s die in dit artikel staan zijn trouwens allemaal Akkerselfies, die kun je tijdens de Open Dag ook maken en daar zijn leuke prijzen mee te winnen. Meer daarover kun je lezen op deze pagina. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en hier is de mijne!

ontdek-het-verhaal-van-onze-akkerbouwers-5

Dit is een samenwerking met Week van de Akkerbouw. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)