Pittige zalmburger met zure komkommer

Als ik op een festival ben, bestel ik meestal een flinke burger. Een perfect bereidde, klassieke burger is natuurlijk altijd goed, maar niet heel verrassend. Mijn ultieme festival burger is dan ook niet zo alledaags, want er komt geen vlees, tomaat en ook geen sla aan te pas. Het is een pittige zalmburger met zure komkommer gemaakt van zalmfilet, pittige specerijen en een heerlijk frisse saus op een stevige Italiaanse bol.

Wat je nodig hebt voor 2 flinke burgers

– 1 komkommer
– 2 eetlepels azijn (ik gebruikte de tomatenazijn van Foodelicious, maar rode wijnazijn kan ook)
– 3 eetlepels Hellmann’s (of andere mayonaise)
– sap van een halve citroen
– 4 takjes verse dille fijngehakt
– halve rode ui
– 300 gr zalmfilet
– 3 theelepels chilivlokken
– 1 eetlepel sojasaus
– peper
– 100 gr panko (Japans broodkruim, te koop bij de meeste supermarkten)
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 Italiaanse bollen
– 1 Spaanse peper in kleine ringetjes (optioneel)

spicy-salmon-burger-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Je begint met de zure komkommer. Maak met een kaasschaaf dikke slierten van de komkommer. Leg deze in een bakje en meng met de azijn.

2. Dan de saus. Meng de Hellmann’s, het citroensap en de fijngehakte dille door elkaar. Dan heb je die alvast klaar staan.

3. Snijd de rode ui zo fijn mogelijk (voor het gemak kun je hier ook een hakmolen voor gebruiken). Snijd vervolgens de zalmfilet met een scherp mes in hele kleine stukjes. Op deze manier behoudt de zalm nog wat structuur, maar je kunt het natuurlijk ook met de keukenmachine doen. Prak indien nodig de zalm nog een beetje met een vork, zodat er een grote massa ontstaat.

4. Doe de zalm samen met de rode ui in een kom en meng met de chilivlokken, sojasaus en voeg nog wat peper naar smaak toe. Verdeel de hoeveelheid in tweeën en maak hier burgers van. Doe de panko in een diep bord en haal de burgers hier doorheen.

5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Leg de burgers vervolgens voorzichtig in de pan, het kan lijken alsof ze een beetje uit elkaar gaan vallen maar zodra ze in de pan liggen komt het goed. Keer de burgers af en toe om. In zo’n 2-3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) is de buitenkant goudbruin en zijn de burgers klaar.

6. Snijd de Italiaanse bollen open en leg hier de zalmburger op, gevolgd door de saus en de komkommerslierten. Voor wat extra pit kun je nog wat ringetjes Spaanse peper toevoegen.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pittige zalmburger met zure komkommer”

  1. Mijn favoriet is de vega burger van de Vegetarische Slager met lekker gebakken ui en tomaat. Op het broodje een beetje helmanns mayo smeren, wat tomatenketchup en sla erbij op het eind en klaar!

  2. Een lekkere burger van kabeljauw vind ik lekker! Kabeljauw, hellmann’s, rode ui, ei en mosterd in de blender of keuken machine. Kneed dit geheel tot een burger haal hem door de panko en bak hem in de pan. Vervolgens gaan we aan de slag met het broodje. Neem een bolletje stop hem voor even in een tosti ijzer zodat hij lekker krokant wordt. Doe en daarna een plak kaas op, zodat de kaas lekker gaat smelten. Maak plakjes van aubergine en courgette en gril deze op de gril pan tot ze mooie streepjes krijgen. Leg de gegrilde aubergine en courgette op de kaas en leg hier de kabeljauwburger op. Leg op de kabeljauwburger nog wat plakjes aubergine, courgette en eventueel nog een plak kaas. En nu is je heerlijke festival burger geboren!

  3. In het kader van meatless monday en omdat het niet nodig is dagelijks vlees en/of vis te eten is mijn ideale burger gevuld met vegetarische ingrediënten. Mijn favoriete burger bestaat uit een Italiaanse bol, een spicy falafelburger, rode uien ringen, dunne plakjes komkommer, julienne wortelstukjes en natuurlijk een sauslaagje van helmanns mayo. Deze burger is niet alleen heel erg lekker, maar zorgt ook nog eens voor een goede bodem tijdens een festival!

  4. Doe mij maar een oz burger. Australische hamburger “the lot” met rode bietjes, kaas, ananas, spek, ui, tomaat, sla en gebakken ei. Moet je wel een grote mond voor hebben 😉

  5. De Indo-gado-kado burger is my favo! Kipfilet aanbakken met sesamolie en knoflook en ketjap. Ff snel wat tauge, kool blancheren, gekookt eitje erbij, wat Indo uitjes en klaar!!! Selamat makan!

      1. Satésaus af
        laten koelen en daar een paar eetlepels Hellmann doorheen, satésaus hoort bij Gado Gado Het recept van je lijkt me heerlijk 🙂

  6. Wij houden regelmatig een burger-party met vrienden of familie, we bakken verschillende burgers, altijd zelf gemaakt van gehakt, vis of zelfs vegetarisch. En dan zetten we het hele aanrecht vol met verschillende broodjes, augurk, tomaat, komkommer, gebakken ui, kaas, ananas, sla, en net waar we zin in hebben. Iedereen stelt dan zijn eigen burger samen. Maar wat bijna altijd hetzelfde is aan elke burger is de Hellmann’s!!