Weekendje Gouda? Ontdek de stad met mijn persoonlijke tips.

Dit jaar viert de prachtige stad Gouda dat ze 750 jaar stad zijn! Geen mooier moment om al mijn tips te delen met jullie voor een weekendje Gouda. De stad die bekend staat om onder andere kaas en stroopwafels heeft namelijk nog veel meer te bieden. Van pittoreske straatjes tot …

Dit jaar viert de prachtige stad Gouda dat ze 750 jaar stad zijn! Geen mooier moment om al mijn tips te delen met jullie voor een weekendje Gouda. De stad die bekend staat om onder andere kaas en stroopwafels heeft namelijk nog veel meer te bieden. Van pittoreske straatjes tot culinaire verrassingen en de langste kerk van Nederland. Je vindt ze allemaal in dit artikel. Geniet van Gouda!

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 3

Overnachten en eten in het Weeshuis Gouda

Het karakteristieke pand met de romantische binnentuin, rode luiken en het iconische poortje is lang geleden, in 1599, als Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen, maar de meeste Gouwenaars kennen dit pand als de openbare bibliotheek die in 2014 de deuren sloot. Tegenwoordig is het Weeshuis Gouda een prachtig boutique hotel waar je kunt slapen, lunchen, dineren en ontspannen.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 4

Het hotel is gelegen in de binnenstad en ik vind het een perfecte uitvalsbasis voor een weekendje Gouda. Na een dag struinen door de stad, kom je hier weer helemaal tot rust. Iedere suite is uniek en het ontwerp is gebaseerd op het Gouds Plateel, een verzamelnaam voor aardewerk dat rond 1900 werd gemaakt in Gouda. ’s Avonds kun je genieten van een gastronomisch diner van chef Martijn Kajuiter, maar casual dineren (of lunchen) is ook mogelijk. Ik heb hier zelf genoten van een lunch op het prachtige terras en werd weggeblazen door de kwaliteit van de gerechten. En uiteraard wacht er ’s ochtends een uitgebreid ontbijt in de Regentenkamer.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 5
weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 6

Meer informatie vind je op de site van Boutique Hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda en hier kun je ook gelijk boeken.

Proef de Goudse kaas in het hart van de stad

Een van de meest markante gebouwen van de stad is De Goudse Waag. Het historische pand dateert uit 1668 en is ontworpen door Pieter Post. In vroeger tijden kwamen de boeren met hun kaas naar de Markt in Gouda en lieten hun kazen wegen, keuren en verhandelen in De Goudse Waag. In het museum, boven in De Goudse Waag, ontdek je hier alles over en op de begane grond vind je een museumwinkel met uiteraard echte Goudse kazen.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 7
weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 8

Tip! In De Goudse Waag kun je een bier-kaasproeverij boeken in combinatie met een rondleiding en dat is een geweldige ervaring tijdens een weekendje Gouda. Niet in de laatste plaats omdat ik daar ontdekte dat Gouda vroeger rijk en beroemd is geworden door bier. Ja, dat lees je goed. Het zijn niet alleen de kazen die de stad welvaart hebben gebracht. Sterker nog, in de late middeleeuwen stond Gouda bekend als dé bierstad van Nederland. Nog steeds worden er veel Goudse speciaalbieren gebrouwen. En in de proeverij worden die gecombineerd met de echte Goudse kazen. Ik ben persoonlijk niet eens zo’n bierliefhebber, maar heb echt genoten van de combinaties die ik proefde. Een wijn-kaasproeverij kun je trouwens ook boeken. Alle informatie erover vind je op de site van De Goudse Waag en daar kun je ook gelijk de proeverijen boeken.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 9

Bewonder het oude Stadhuis

Het oude Stadhuis is inmiddels niet meer in gebruik als het officiële stadhuis van Gouda, maar je kunt het historische pand nog wel bezoeken. Niet te missen als je de Markt op wandelt en als je goed kijkt, zie je dat het pand lijnrecht tegenover De Goudse Waag staat.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 10

En ook al is het stadhuis niet meer officieel in gebruik, wie weet loop je toch burgemeester Pieter Verhoeve tegen het lijf ;-).

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 12

Het oude Stadhuis is echt de moeite waard om te ontdekken. Je wandelt door het verleden als je de burgemeesterskamer en raadszaal betreedt. Maar de mooiste plek van het gebouw vind ik toch echt de trouwzaal. Als ik dan ooit een keer in mijn leven ga trouwen, wil ik dat misschien wel daar doen.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 11

Hier vind je alle informatie, inclusief de openingstijden.

Ontdek hoe de Goudse siroopwafels worden gemaakt

Bijna iedereen kent de stroopwafel en de lekkerste zijn zeker in Gouda te vinden! Sterker nog, ik heb al een keer een stroopwafeltour met mijn oudste kind gedaan en dat was geweldig. Maar naast stroopwafels zijn er ook siroopwafels en die ene letter maakt een wezenlijk verschil, dat zal iedere Gouwenaar met me eens zijn.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 13

Een siroopwafel bestaat uit twee koeken met daartussen een heerlijke karamelsiroop. Bij de Kamphuisen Siroopwafelfabriek op de Markt kun je het eeuwenoude geheime recept ontdekken en proeven. Je kunt er uiteraard siroopwafels kopen, maar veel leuker is het om een rondleiding te doen door de siroopwafelfabriek zelf. Van smaaktesten tot demonstraties, ieder onderdeel van het productieproces komt aan bod. En wie weet krijg jij de kluis met het geheime recept wel open ;-).

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 14
weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 15

Ik vond het een geweldige ervaring! Ook ontzettend leuk om samen met kinderen te doen trouwens. Hier vind je meer informatie en kun je tickets kopen.

Geniet van een high tea in het Museumcafé

Liefhebbers van een high tea kunnen hun hart ophalen in het Museumcafé Gouda. Van een Royal Afternoon Tea, Sweet Tea, Little Diva Tea tot, het zal je niet verbazen, een High Cheese. De keuze is gigantisch en de ervaring heel bijzonder. Hopelijk is het mooi weer, want dan kun je heerlijk in de tuin zitten.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 16

Meer informatie vind je op de site van het Museumcafé Gouda en hier kun je ook gelijk reserveren.

Verdwaal in de langste kerk van Nederland

De eerste keer dat ik voet zetten in de Sint-Janskerk was ik echt onder de indruk. Je verwacht namelijk vanaf de buitenkant niet hoe groot en imposant de kerk van binnen is. Naast de lengte, 123 meter, valt de kerk op door het grote aantal gebrandschilderde ramen die allemaal van elkaar verschillen en hun eigen verhaal vertellen.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 18

Over verhalen gesproken, bij binnenkomst kun je, naast een rondleiding, ook kiezen voor een audiotour en dat vond ik heel fijn. In ongeveer 45 minuten wandel je op bijzondere wijze door de hele kerk en ontdek je alle schatten van de Sint-Jan.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 17

Speciaal voor het 750-jarige bestaan van Gouda kun je nu ook het kerkdak beklimmen en de stad van grote hoogte bekijken!

Alle informatie vind je hier op de site van de Sint-Jan.

Ontdek de wereld van Gouda Kaas

Een van de tofste dingen die ik in Gouda heb gedaan was een bezoek brengen aan de Gouda Cheese Experience. Vergeet de traditionele manier van een museum bezoeken en stap hier in een unieke, interactieve reis door een goudgeel universum. Ieder aspect van het verhaal achter Gouda Kaas komt aan bod op een geweldige manier. Kijken, voelen, proeven, ruiken en doen…alles gebeurt hier!

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 19

Ik heb me verbaasd over al het werk wat hier in is gaan zitten en de passie voor de stad en het verhaal achter kaas is voelbaar in ieder detail. Interessant en boeiend voor zowel jong en oud en aan het einde van je bezoek ben je opgeleid tot Goudse Kaasmeester! En wordt er uiteraard ook kaas geproefd.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 20
weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 21

Plan hier je bezoek aan de Gouda Cheese Experience en boek je tickets.

Relaxt dineren bij Viejee’s

Aan de rand van de Markt vind je restaurant Viejee’s. In een ontspannen sfeer kun je hier tijdens je weekendje Gouda genieten van een shared dining menu van 3, 4 of 5 gangen. De kaart bevat verrassende gerechten met seizoensgebonden producten en heerlijke smaakcombinaties. Je bepaalt zelf welke gerechten je toevoegt aan je menu en in wat voor samenstelling. Voor € 37,50 heb je al een 3-gangen shared diningmenu.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 22

Ik heb hier zalig gegeten en vond de sfeer en bediening heel prettig. Een heerlijke plek om te ontspannen en genieten na een dag ontdekken in Gouda!

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips 23

Meer informatie vind je op de site van Viejee’s en hier kun je ook gelijk reserveren.

Tot zover al mijn tips voor een weekendje Gouda! Er is nog veel meer te ontdekken, zeker nu de stad 750 jaar stadsrechten viert. Naast shoppen in de bijzondere winkeltjes, het wandelen door de Middeleeuwse straatjes en het bezoeken van hofjes staat de stad nu ook bol van de bijzondere feestactiviteiten. Kijk voor een volledig overzicht hier op de site van VVV Gouda.

Mijn tips opslaan voor een weekendje Gouda?

Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

weekendje gouda ontdek de stad met mijn persoonlijke tips pinterest

Tekst & fotografie: Francesca, m.u.v. de high tea foto’s, die zijn van het Museumcafé.
Voor dit bezoek aan Gouda ben ik uitgenodigd door VVV Gouda. Mijn bezoek aan het Weeshuis en het Museumcafé heb ik op eigen gelegenheid gedaan.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer