Waarom je panga uit de diepvries wel kunt eten

Panga is een van de meest veroordeelde vissoorten in de wereld en toch eten we het massaal. Sterker nog, in Nederland was het in 2013 de meest verkochte vissoort. We houden van de pangasius die nu panga heet, omdat het ons niet zo doet denken aan vis. Het is graatvrij, …

Panga is een van de meest veroordeelde vissoorten in de wereld en toch eten we het massaal. Sterker nog, in Nederland was het in 2013 de meest verkochte vissoort. We houden van de pangasius die nu panga heet, omdat het ons niet zo doet denken aan vis. Het is graatvrij, heeft vrijwel geen visgeur en is makkelijk te bereiden. En niet geheel onbelangrijk voor veel huishoudens, het is goedkoop. Maar wat eten we eigenlijk precies en is dit visje wel zo zuiver? Velen van ons kennen de verhalen (en filmpjes) over de vervuilde Mekong rivier in Vietnam, de toegevoegde hormonen en andere horrorverhalen. Als daar slechts 10% van waar is dan zouden we massaal nooit meer panga moeten willen eten.

Tot een paar maanden geleden had ik hier een hele duidelijke mening over. Diepvries panga kwam er bij ons thuis niet in. Ik was er zo uitgesproken over dat ik er zelfs een negatieve tweet over plaatste toen ik 2 zakken diepvriespanga in de aanbieding zag voor een, in mijn ogen, veel te lage prijs. Ik vergeleek het met plofkip en stuurde mijn mening de wereld in. Nou kan kritiek ook gevolgen hebben en zo kreeg ik een mail van Harry Hoogendoorn, directeur van Queens Vis. Het merk van de diepvriespanga uit de aanbieding. Ja, dat merk waar ik negatief over twitterde. Het was geen mailtirade, maar een volwassen en oprechte mailcorrespondentie van iemand die zo achter zijn product stond dat mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Zo reisde ik op een ochtend af naar Varsseveld, benieuwd naar het echte verhaal.

Duurzaam gekweekte panga, het kan dus wel

Ik had het net al even over de horrorverhalen over gekweekte panga. Waar die verhalen exact vandaan komen, is in veel gevallen een raadsel. Natuurlijk zal niet alle kweek zuiver gaan in Vietnam, maar veelal wordt gezegd dat de panga slachtoffer is geworden van jarenlange lastercampagnes. Want de panga heeft in nog geen 10 jaar letterlijk de wereld veroverd. Zo was het bijvoorbeeld in 2011 en 2013 de meest gegeten vissoort in Nederland, boven onze eigen kabeljauw en haring. En als een exotisch visje zoveel invloed krijgt op de lokale visindustrie dan volgt er vanzelf een tegenreactie.

Francesca Kookt_waarom je panga wel kunt eten_2

Mijn bezoek aan Queens Vis was een openbaring. Ik hoorde en zag hoe het eraan toegaat bij de kwekerij in Vietnam waar zij al ruim 10 jaar mee samenwerken en ik ben niet de enige. Want in 2011 gingen Nederlandse journalisten zelfs op reis naar Vietnam om het met eigen ogen te aanschouwen. Mac van Dinther schreef er een artikel over, ‘De niks-mis-mee vis’, wat een goed beeld geeft van zijn reis en de situatie in Vietnam. Het artikel kun je via deze link downloaden.

Queens Vis is de importeur van diepvriesvis zoals (wilde) zalm, tilapia en de panga. In Vietnam werken zij met slechts 1 kwekerij en visvoerfabriek om te garanderen dat zij altijd dezelfde kwaliteit panga verkopen. Deze bedrijven onder de naam Vinh Hoan zijn opgericht door mevrouw Khanh, een zakenvrouw met hart en visie.

Francesca Kookt_waarom je panga wel kunt eten_3

Van oudsher wordt panga gekweekt in de Mekong rivier, maar mevrouw Khangh doet dat sinds de oprichting van haar bedrijf (ruim 15 jaar geleden) heel anders. Zij heeft kweekbedden op het land waar de panga in 9 maanden uitgroeit tot een gewicht van circa 1 kilo. Geen plofvis dus, maar met respect voor de natuurlijke groei van de vis.

Francesca Kookt_waarom je panga wel kunt eten_4

Vinh Hoan heeft het milieutechnisch goed voor elkaar. Zo hebben ze een eigen laboratorium, waterzuiveringsinstallaties en alles is ISO gecertificeerd. De producten hebben de labels HACCP, Global Gap, Vietnam Gap, MSC en een aantal ook ASC. Met preventieve medicijnen werken ze niet. En als er toch medicatie nodig is dan worden de vissen apart gezet totdat alle medicijnen uit het systeem zijn verdwenen. Over de vissenpoep doen er ook veel negatieve verhalen de ronde. Bij Vinh Hoan wordt al het water gezuiverd en waar mogelijk hergebruikt, de vissenpoep zelf wordt als mest hergebruikt voor de rijstvelden.

Francesca Kookt_waarom je panga wel kunt eten_5

Diepvriespanga is de meest verse vorm

Zodra de panga is volgroeid, wordt deze direct schoongemaakt en ingevroren bij Vinh Hoan. De ingevroren panga wordt naar Nederland vervoerd en omgepakt door Queens Vis. Die vind je vervolgens in deze verpakkingen in het diepvriesschap.

Francesca Kookt_waarom je panga wel kunt eten_6

Laten we maar gelijk nog een groot misverstand uit de wereld helpen. Verse panga in het koelschap is niet vers. Aangezien er geen panga wordt gevangen in onze wateren, wordt de bevroren panga eerst ontdooid en vervolgens als ‘vers’ verkocht voor een hogere prijs. Koop dus maar gewoon panga uit de diepvries, dan ben je qua kwaliteit en prijs beter af.

En wat vind ik nu van panga?

Met panga is inderdaad niet-zoveel-mis, zoals Mac het al omschreef in zijn artikel. Als je maar weet waar het vandaan komt. Laten we wel eerlijk wezen dat panga qua smaak, geur en textuur de meest milde visvorm is. Ik ben een echte visliefhebber en vind panga weinig uitdagen. Maar voor grote groepen mensen en kinderen is het een ideale vis. Je kunt er makkelijk mee (roer)bakken en het is snel klaar. Zo maakte ik er een salade mee met mango, heerlijk als zomerse lunch. Het recept vind je hieronder. Inmiddels staat er een zak panga bij ons in de diepvries. Op een drukke doordeweekse dag bak ik een stukje met wat worteltjes of spinazie en salade. Zo eten we gezond, lekker en snel. Wie had dat ooit gedacht een paar maanden geleden.

Salade met panga en mango

Francesca Kookt_salade met panga en mango

Roerbak een zak ‘Pangalicious Citroen Chili’ in wat zonnebloemolie. Snijd in de tussentijd een mango in stukjes en meng deze met 200gr knapperige sla, de geroerbakte stukjes panga, een eetlepel geroosterde pijnboompitten, scheutje olijfolie en vers citroensap en wat gehakte bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Voor wat extra pit kun je er ook nog een fijngehakt rood pepertje bij doen.

Bronnen: Queens Vis, Vis Magazine en De Volkskrant/Mac van Dinther

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)