Bijgerecht recepten

Op deze pagina vind je zeer gevarieerde bijgerecht recepten. Denk aan bijgerechten met groenten: rauw, gekookt, gebakken of bereid in de oven. Maar ook heerlijke ovengerechten met aardappel of aardappelpuree. Met rijst kun je ook alle kanten op als bijgerecht en zelfs fruit komt aan bod. Maak een feestje van het bijgerecht en laat je inspireren door de lekkerste bijgerechten met aardappel, groente, pasta en meer. Denk onder andere aan geroosterde aubergine, gegratineerde asperges, romige aardappelpuree met toppings, gestoofde snijbonen, gekarameliseerde uien, knolselderijgratin, tarte tatin van prei, gestoofde tomaten, zelfgemaakte pesto en zoetzure courgette. En dit is nog maar een kleine greep uit alle bijgerecht recepten. Geniet ervan!

Aardappel kerstboompjes met rozemarijn aioli

Deze aardappel kerstboompjes zijn geweldig leuk om te serveren als bijgerecht bij het kerstdiner. Van aardappel en wortel maak je schattige kerstboompjes waar een takje rozemarijn door gaat als piek. Heerlijk met de rozemarijn aioli erbij waar de boompjes in gedipt kunnen worden.

Boerenkoolsalade met zoetzure kool en cranberry

Boerenkool kan een hele fijne toevoeging zijn aan salades, mits de boerenkool wel eerst is roergebakken. Hij krijgt daardoor een lekkere bite die goed past in een winterse salade. Als bijgerecht voor deze paddenstoelenstoof maakte ik een boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry.

Zelfgemaakte Griekse pita’s

Wanneer je zelf Griekse pita’s bakt zijn deze heerlijk luchtig en zacht. En eigenlijk zijn ze heel makkelijk om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben voor het kneden en rijzen. Maar dat is het allemaal waard!

Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom

Ik heb werkelijk geen idee waarom ik nooit eerder zoetzure pompoen heb gemaakt. Zo zonde, want wat is dit lekker! Snel om te maken en met een waanzinnig resultaat. Een vriendinnetje van me wist het perfect te omschrijven, namelijk als snackgroente 3.0.

Ruige guacamole in 5 minuten

Laatst overkwam het me weer. Ik had twee avocado’s gekocht en daarvan hoefde er maar één perfect rijp en groen te zijn. Zelfs na inspectie van het pitje aan de buitenkant had ik niet kunnen vermoeden dat de binnenkant al meerdere bruine plekjes had.

5x Vegetarische barbecue bijgerechten

Niets lekkerder dan een uitgebreide barbecue met bijgerechten waarin ook, of juist, groenten de hoofdrol spelen. En dat inspireerde me tot dit artikel met daarin vijf van mijn meest favoriete vegetarische barbecue bijgerechten.

Jam van cherrytomaten met ciderazijn en piment

Frisse en glanzend rode cherrytomaten die uit elkaar spatten als je erop bijt. Kilo’s worden ervan gegeten in huize Kookt. De kinderen zijn er dol op als tussendoortje en ik ben er ook zeker niet vies van.

Tomatensalade met parelcouscous en halloumi

Deze tomatensalade valt voor mij in de categorie ‘snel klaar en barst van de smaak’ en als ik iets fijn vind in de zomer is het wel een maaltijdsalade als deze. Terwijl de parelcouscous aan het koken is, snijd je de cherrytomaten en grill je de plakken halloumi.

Geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten

Soms eet zelfs ik te weinig groenten. Als ik het veel te druk heb bijvoorbeeld, dan zit binnen afzienbare tijd de klad erin. Ik stond, licht mopperend op mezelf, in de keuken en vond nog 2 aubergines.

Gegratineerde asperges met ham, knoflook en tijm

Er zijn alweer kilo’s asperges gegeten in huize Kookt dit seizoen. Dit jaar eten we minder gekookte asperges, want we hebben de barbecue ontdekt. Asperges op de barbecue zijn namelijk geniaal lekker.

Hoe rooster je rabarber? Ik geef je 3 opties

Rabarber kun je op 2 manieren bereiden als je het als zoet component wilt toevoegen aan je gerecht of maaltijd. De meest bekende bereiding is koken, waardoor je er een compote van maakt. De tweede manier is roosteren in de oven, waarbij de stengels nog intact blijven.

Gekarameliseerde uien met masala

Als je uien maar lang genoeg de tijd geeft in je koekenpan, zullen ze vanzelf gaan karameliseren. Ze krijgen daardoor een zalig zoete, karamelachtige smaak wat ook weer heel veel smaak geeft aan het gerecht waar je ze in gebruikt.

Knolselderijgratin met bieslook en walnoten

Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor het herfst- en winterseizoen en ik gebruik het op alle mogelijke manieren. Zoals geroosterd, gegrild in plakken, in soepen en puree. Ik hou van de aardse en lichtzoete smaak, maar wel iets minder van het schillen.

Gestoofde tomaten met ui en piment

Ik hou van bijgerechten, sauzen en dressings met heel veel smaak. Die een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen en deze gestoofde tomaten met ui en piment is er daar een van.