Kip piri-piri

Zodra ik begin te praten over kip piri-piri zie ik geregeld de ogen van mijn toehoorders glinsteren. Dit typisch Portugese gerecht heeft namelijk voor velen iets magisch. Zeker als je de kans hebt gehad om het te eten in het hart van de Algarve, de plek waarvan gezegd wordt dat hier de kip piri-piri is uitgevonden en dan heb ik het over Guia.

De echte kip piri-piri eet je in Guia

Dit dorpje, dat op een steenworp afstand van Albufeira ligt, herken je aan de enorme standbeelden van kippen die je welkom heten op de eerste rotonde. Daarna liggen de piri-piri restaurants voor het oprapen, maar als je dan toch de moeite hebt genomen om speciaal hiervoor naar Guia te komen dan ga je naar Restaurante Ramires. Als ik alle ingelijste krantenartikelen mag geloven heeft meneer Ramires zo’n 50 jaar geleden de piri-piri uitgevonden. Hij bedacht de marinade, perfectioneerde deze, grillde er kippetjes mee voor al zijn vrienden en werd daarmee wereldberoemd. In ieder geval in de Algarve.

kip-piri-piri-ramires-2

Het was een logische keuze om een restaurant te beginnen en tot op de dag van vandaag is Ramires nog steeds een begrip. Van 12 uur ’s middags tot ’s avonds laat wandel je hier naar binnen om kip te bestellen en in de zomermaanden zal je waarschijnlijk ook nog moeten wachten, omdat de tent afgeladen vol zit. Het is er niet bijzonder gezellig en je zit met z’n allen aan lange tafels, maar daar gaat het ook helemaal niet om. De ober vraagt hoeveel kip, of je er nog salade en friet bij wilt en wat er te drinken ingeschonken kan worden en dan is het wachten. Je wast nog even in je handen in de tussentijd en daarna val je aan om uiteindelijk zeer gelukkig de tent weer te verlaten.

kip-piri-piri-ramires-1

Het geheim van de chef

Deze kip piri-piri heeft niets te maken met de versie zoals je ‘m misschien ooit in Nederland, of ergens anders, hebt gegeten. Ze gebruiken hier de jonge piepkuikens of haantjes voor die eerst droog gepekeld worden en daarna op de houtskoolgrill gaan. Belangrijk is dat je ‘m ‘openknipt’ en plat op de grill legt zodat deze gelijkmatig gaart. En eenmaal op de grill smeer je ‘m pas in met de piri-piri marinade. Waarvan het recept extreem geheim is en geen enkele chef, zeker Ramires niet, zal zijn of haar samenstelling van de marinade prijs geven. Daar liet ik me natuurlijk niet door weerhouden en eenmaal in Nederland ben ik net zo lang gaan testen totdat ik mijn eigen perfecte marinade had gevonden. En daar krijgen jullie vandaag het recept voor!

Doe je eigen kip piri-piri test

Ben je eenmaal in de omgeving van Albufeira dan is er nog een kippenkoning die je eens zou moeten uitproberen en dan heb ik het over O Manel dos Frangos in Albufeira zelf. Oftewel: Manel van de kippen. Ook dit is een (bijzonder schone) vreetschuur met een enorm kippenstandbeeld voor de deur. De bediening is hier ontzettend aardig en dat kunnen wij weten, want inmiddels zijn we er al een keer of tien geweest. Stiekem vinden wij de kip piri-piri hier nog lekkerder. Om dit te testen hebben we een keer op een regenachtige dag zowel kip bij Ramires als bij Manel afgehaald en deze in ons vakantiehuis gegeten samen met familie. De meningen waren verdeeld, maar Manel won met lichte voorsprong. En het feit dat wij op de laatste avond van onze herfstvakantie ’s avonds besloten om nog even 1,5 uur naar Albufeira te rijden voor een kippetje zegt misschien ook wel genoeg.

kip-piri-piri-o-manel-dos-frangos

Genoeg gepraat, het is tijd om te eten!

Bewaren

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 tot 3 piepkuikens (poussins) of jonge haantjes (coquelettes), vraag aan je poelier of haal ze bijvoorbeeld bij de Sligro of Hanos.
  • zeezout
  • 8 teentjes knoflook
  • 4 pepers naar keuze, maar maak het niet te heet (ik gebruik 3 Spaanse pepers en 1 rawit peper, inclusief zaadjes)
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • olijfolie

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 + 30 minuten / Wachttijd (droog pekelen): 2 – 3 uur

Leg het piepkuiken op de borst en knip (bijvoorbeeld met een vleesschaar) of snijd langs beide zijden van de ruggengraat. Deze verwijder je en dan kun je ‘m helemaal openklappen. Druk met je handen de bouten ook nog plat, je breekt zo de botjes, en smeer dan goed in met zeezout. Leg de piepkuikens in een platte schaal, dek af en laat 2 tot 3 uur droog pekelen in de koelkast.

Laat ze daarna een half uur op kamertemperatuur komen en steek een houtskoolvuurtje aan. Bijvoorbeeld in de barbecue (en dat kan ook gewoon in de herfst en winter). Heb je dit allemaal niet voorradig dan werkt een grote grillpan ook. Je mist dan alleen de echte houtskoolsmaak.

Maak in de tussentijd de piri-piri marinade door de knoflook, pepers en laurierblad fijn te hakken. Roer de paprikapoeder en oregano erdoor en schenk er olijfolie bij totdat alles onder staat. Nog even goed roeren en laten staan.

kip-piri-piri-6

Leg de piepkuikens opengeklapt op een rooster op het vuur en laat ze aan beide zijden garen en bruin worden. Daarna smeer je ze met een kwastje goed in met de marinade. Rooster nog even door totdat de buitenkant bruin en krokant is.

kip-piri-piri-uitgelicht-2

Haal van het vuur, hak in stukken en leg alles op een grote schaal. Gelijk aanvallen en hopelijk heb je nog wat reserve piepkuikens klaar liggen, voor het geval dat.

Wat serveer je bij kip piri-piri?

Simpel, een salade van tomaat en friet. Geen ingewikkelde sauzen, salsa’s of andere onzin. Hoogstens wat goede mayonaise voor bij de friet.

kip-piri-piri-5

De salade van tomaat maak ik door 4 tot 6 tomaten in zeer dunne, halve plakjes te snijden en die meng ik met zeer dungesneden witte ui. Niet te veel, hoogstens een halve ui en daar giet ik nog wat kokend water over in een zeef zodat de rauwigheid er net af is. Maak de salade aan met olijfolie extra vergine, zeezout, gedroogde oregano en snufje witte peper. Eventueel nog een scheutje (tomaten)azijn erdoor en je bent klaar.

Dat was ‘m dan, mijn ‘geheime’ recept voor kip piri-piri. Ach, eigenlijk niets geheims aan, ik heb gewoon goed geluisterd naar de Portugezen die me vertelden dat de kracht van piri-piri in de eenvoud en aandacht zit. Waarvan akte.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kip piri-piri”

  1. Geweldig recept we genieten opnieuw weer van onze vakantie in Carvoeiro.
    We hebben er vaker piepkuiken piri piri gegeten bij restaurant Monka.
    Gr Elly

  2. Ik heb ook het genoegen en privilege gehad om dit gerecht in Portugal een paar keer te eten en ook wat andere gerechten in plaatselijke dorps restaurantjes trouwens al weer zo’n 16 jaar geleden. Idd volle bak in het restaurant, maar oohw zo lekker. Volgens mij ga ik deze kerst eens de bbq buiten zetten en het eens proberen, heb me er nooit aan gewaagd.

  3. Bedankt voor het juist weergeven van het piri piri recept! wij waren er naar op zoek en deze benaderd zeker hoe het zou moeten zijn. nogmaals bedankt!

  4. Super lekker! Dit was echt weer een reis naar Portugal. We zien ons weer zitten aan een betonnen snackbar, waar blikken schotels kip werden geserveerd door obers die enkel portuguees spreken. Echt, een flashback!

    Enkel een spijtig dingetje, er is geen overschot! 3 piepkuikens voor 4 man en er is geen enkele hap op overshot!
    Wij kozen voor gebakken grof gesneden aardappellen als bijgerecht met tomaat, sla en gemarineerde ui. Dit was ook subliem
    Bedankt om het recept te delen.
    Danielle, guy, rene en karolien

  5. Beste Francesca,

    Het recept ga ik zeker proberen.
    In beiden restaurants die je noemt zijn we geweest.
    Heerlijk om daar te eten en deze ervaring op te doen.

    Wel heb ik wat vragen over je recept.
    Blijven de laurier bladeren, ook al worden ze gehakt, niet hard in de marinade?
    En hoeveel zee zout is nodig om te pekelen en haal je die eraf voordat je gaat roosteren op de BBQ?

    Ik hoor het graag en dank voor het delen van je recept.

    Groet Cor.

  6. Beste Fransesca, ik had jouw recept al eerder op de korrel, maar was nog niet in de gelegenheid het eens te maken. Vanmiddag gedaan. Super!!!! We komen vaak in de Algarve, en eten dan altijd wel een keer kip piri piri. Jouw recept is gewoon heel erg goed! Dank.

  7. Koken is mijn grote hobby. Ik ben afgelopen jaar voor het eerst naar Portugal op vakantie geweest. Ook hebben wij bij Ramirez piri piri gegeten, geweldig. Ik wil eigenlijk proberen om de marinade te maken en het dan om m’n eigen manier als saus over kipfilet te gebruiken. Zonder botjes dus.

  8. Ik mis dit gerecht van mijn vakantie en wil hem graag maken. Is het mogelijk dit ook te maken zonder piepkuikens, maar dan bijvoorbeeld met kippendij filet? Botjes vind ik altijd lastig.

  9. Hoi Francesca. De saus is heerlijk. Ik maakte hem met gedroogde Piri Piri-pepers die toch wel een heel specifieke smaak hebben.
    Het pekelen was voor mij iets nieuws. ‘Goed insmeren met zeezout en drie uren laten pekelen’; dat heb ik gedaan, maar ik heb het ook geweten! Het vlees is weliswaar mooi droog geworden, maar veeeeel te zout. Ik heb navraag gedaan bij de kok van een Portugees restaurant waar ik de lekkerste Piri Piri kip tot nu toe heb gegeten. Hij zei me dat ik de kip met wat grof zeezout op de BBQ moet doen. Dus niet van tevoren.
    Toch benieuwd naar jouw versie: hoeveel zout doe jij erop en wordt het niet veel te zout bij jou?
    Grtz Harmen.

    1. Hi Harmen, pekelen is een heel gangbare techniek. Het vlees wordt daardoor malser. De hoeveelheid zeezout die je daarvoor moet gebruiken is een normale hoeveelheid om op smaak te brengen. Door de 3 uur in de koelkast geef je het zout de tijd om te ‘werken’. Dus ik ben bang dat je teveel hebt gebruikt. Misschien helpt dit artikel je verder: https://www.kokenmetkennis.nl/pekelen/
      Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het vlak voordat het op de BBQ gaat te zouten, is een keuze. En bij ons wordt het niet te zout, anders had ik het niet zo op mijn blog gezet 😉 Groetjes, Francesca