Hoofdgerecht recepten

Veruit de meeste recepten op Francesca Kookt zijn hoofdgerechten. Het zijn recepten voor het avondeten die veelal geschikt zijn voor het hele gezin en niet ingewikkeld om te maken. Ik snap namelijk heel goed dat het eten doordeweeks vaak snel op tafel moet staan en dat kan prima met deze heerlijke hoofdgerechten recepten. Zelfs met weinig tijd kun je met verse producten nog steeds een heerlijke en voedzame maaltijd maken. Op deze pagina vind je een gigantische collectie aan recepten met een goede variatie in vlees, vis, gevogelte en vegetarisch. Van onder andere pasta’s, curry’s, ovenschotels, wokgerechten, nasi tot schoofschotels. En ook voor de feestdagen is er veel keuze.

Paddenstoelenstoof met romige polenta

Ik ben dol op een goedgevulde paddenstoelenstoof, omdat paddenstoelen zich geweldig houden qua structuur in een stoof. En ze laten zich goed combineren met rode wijn. Deze paddenstoelenstoof is een afgeleide van een Boeuf Bourguignon, maar er is toch echt geen ‘boeuf’ in te vinden.

Pasta uit de oven met een krokant korstje

Ik kreeg een hele mooie mail van Sanne waarin ze vertelde over haar opa die altijd een pasta uit de oven maakte met een heerlijk krokant korstje. Sinds zijn overlijden is ze op zoek naar het recept, maar kon het niet vinden. Of ik misschien een idee had, met wat aanwijzingen van Sanne.

Traybake met spruitjes, kipgehakt en oestersaus

Oestersaus is een geweldige smaakmaker voor groenten, zeker in combinatie met spruitjes. Zo heb ik mijn jongste kind ooit aan de spruitjes gekregen en hij is er nog steeds dol op. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een traybake met spruitjes, kipgehakt en oestersaus.

Ossobuco met tijm, rozemarijn en sinaasappel

Ossobuco is een klassiek Italiaans gerecht. Je gebruikt hiervoor kalfsschenkels die gestoofd worden met onder andere ui, wortel, bleekselderij en witte wijn. Het vlees wordt net zo lang gestoofd tot het van het bot valt.

Vegetarische curry met aubergine en pastinaak

Als ik een avondmaaltijd met veel groenten wil voorschotelen aan mijn mannen is curry vaak een goed idee. Naast wokgerechten en pastasauzen, want ook daarmee krijg ik altijd een royale hoeveelheid groenten bij de heren naar binnen ;-).

Kiprolletjes met balsamico, krieltjes en groenten

Of je deze kiprolletjes nou doordeweeks of tijdens een etentje serveert, het is gelijk een feest aan tafel. Want deze opgemaakte schaal ziet er toch geweldig leuk uit? Voor de kiprolletjes gebruik ik kipfilet die eerst platgeslagen wordt met een vleeshamer of zware pan.

Hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère

Bij de eerste hap van deze hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère proef je gelijk de herfst. Hij is heel makkelijk te maken, rijk en romig van smaak. Wij aten deze hartige taart met pastinaak lekker als avondeten, daar kun je als je wilt nog een kopje soep bij serveren.

Vegetarische rotirol met kikkererwten en ei

Deze vegetarische rotirol stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Sowieso ben ik gek op Surinaamse roti (hier vind je het recept van mijn schoonmoeder), maar ik eet ze meestal met lam of doks. Tijd dus voor een vegetarische roti en deze keer als rotirol.

Savooiekoolstamppot met koolrolletjes

Eigenlijk krijgen jullie vandaag twee recepten van me. Want ik vertel hoe je een heerlijke savooiekoolstamppot maakt met roergebakken kool, uitgebakken rookworst en mosterd. En ik leg uit hoe je heerlijke koolrolletjes maakt met gehaktvulling en een tomatensaus.

Gebakken miso aubergine met rijst

Ik heb een nieuwe manier gevonden om mijn geliefde aubergine te bereiden! Deze gebakken miso aubergine is een explosie aan smaak en de saus combineert fantastisch met witte rijst. Puur comfortfood in een kommetje en mijn liefde voor miso is daardoor weer een beetje groter geworden.

Geroosterde aardappel met biet en rookworst

Vandaag deel ik met jullie dit nieuwe recept voor een AVG’tje, maar dan wel met een Francesca twist! Ik ben dol op de combinatie van biet en rookworst en die heb ik mooi samengebracht met geroosterde aardappel in dit gerecht. De aardappels en bieten worden geroosterd in de oven.

Blijmaakpasta met sjalot, tomaat en burrata

Ik maakte deze pasta laatst op Instagram en noemde ‘m voor de grap blijmaakpasta. Wist ik veel dat honderden mensen met mijn halve instructies in de stories aan de slag zouden gaan, want ik werd overspoeld met foto’s van mijn blijmaakpasta. Nou, daar werd ik dus weer blij van ;-).

Gebakken gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim

Gnocchi is een van mijn favoriete basisingrediënten voor doordeweeks. Mijn kinderen zijn er ook dol op en je kunt er alle kanten mee op. Traditioneel kook je ze, maar je kunt gnocchi ook goed bakken.

Mac and cheese met courgette en citroen

Voor een goede mac and cheese mag je me altijd uitnodigen om te komen eten. Alhoewel het een gerecht is wat ik voornamelijk eet in de herfst- en wintermaanden kun je er ook een zomerse variant van maken die wat lichter, maar nog steeds heerlijk romig is door het gebruik van cheddar en feta.