Geproefd #1: Van e-nummers tot walnootolie

Dominique en ik hebben een probleem. We krijgen het namelijk niet voor elkaar om jullie op regelmatige basis te voorzien van foodnieuws. Proberen doen we het wel, alleen bijhouden is ons struikelblok. Dat komt met name doordat we alles eerst uitgeprobeerd willen hebben voordat we het met jullie delen en …

Dominique en ik hebben een probleem. We krijgen het namelijk niet voor elkaar om jullie op regelmatige basis te voorzien van foodnieuws. Proberen doen we het wel, alleen bijhouden is ons struikelblok. Dat komt met name doordat we alles eerst uitgeprobeerd willen hebben voordat we het met jullie delen en dat kost tijd. Vervolgens delen we alleen de dingen waar we enthousiast over zijn, al dan niet met een kritische noot. Kortom, we moeten proeven, proeven en nog eens proeven. Of dat nou van een nieuwe olie, koekje, evenement of een kookboek is. Overal moet van geproefd worden.

Dus we proberen het maar weer eens een keer in de nieuwe rubriek ‘Geproefd’. Want door te proeven weet je of iets smaakt en al die smakelijke dingen gaan we met jullie delen. Komt ‘ie!

Boschendal picknick bij Hofstede Meerzigt

Tjeetje, wat vond ik dit leuk! Een middagje picknicken zoals bij het Boschendal wijnhuis in Zuid-Afrika ook doen. Je arriveert ergens in de middag, krijgt een picknickmand met de allerlekkerste hapjes en kiest daar je favoriete Boschendal wijnen bij uit. Vervolgens ga je relaxed genieten van al dat lekkers. Wij gingen met een groepje vrienden en namen onze kids ook mee. Daar werden de porties voor aangepast en die betaalden de helft van de prijs. De picknicks van dit jaar zijn inmiddels al geweest, maar ik reserveer vast voor volgend jaar! Hou de facebookpagina van Hofstede Meerzigt in Zoetermeer in de gaten voor meer van dit soort culinaire evenementen die ze tot in de puntjes verzorgen.

Lekkers voor op brood

Altijd hetzelfde op brood vind ik maar saai, dus ik laat me graag verrassen door nieuwe producten. Aangezien ik fan ben van de combinatie pindakaas, sambal en komkommer (kennen jullie wel toch), werd ik ook gelijk blij van deze Zeemansboter pindakaas met chilipeper. Echte pindakaas met een kick!

Dankzij mijn vaste bakker heb ik de producten van Heerlijkheid Mariënwaerdt weer helemaal herontdekt. De appel-perenstroop en vruchtenspreads worden gemaakt van biologisch fruit (zonder toegevoegde suikers) van hun eigen landgoed. En die smaken meer dan zalig.

Azijnen met citroen én aardbei

Wat zijn ze weer lekker bezig geweest bij Foodelicious! Er zijn namelijk twee nieuwe azijnsoorten in het assortiment gekomen; een met de friszoete smaak van citroen en een met de diepzoete smaak van aardbei. En van beide ben ik groot fan. In de citroenazijn proef je naast het zure van de azijn ook echt de friszure smaak van citroen. Niet zo gek, want er zit 42% citroensap in. Perfecte begeleider van visgerechten en frisse smaakmaker voor (aardappel)salades. Ook zalig in zelfgemaakte mayonaise. De aardbeienazijn ruikt ook echt naar aardbeien en is geschikt voor salades met bijvoorbeeld kip en geitenkaas, maar ook voor desserts. Ik ga er ook een keer kip mee stoven.

Frikandellen van groente

Terwijl ik boodschappen deed met mijn oudste ontdekten we de groente frikandellen in het schap bij Albert Heijn. Die moesten natuurlijk gelijk mee naar huis van de jongeheer. Ik was wat sceptisch tijdens de bereiding, maar moest mijn mening tijdens het proeven helemaal bijstellen. Heel knap wat &Samhoud weer voor elkaar heeft gekregen. Het is alsof je een frikandel eet en de smaak is ook nog goed. Test geslaagd wat ons betreft! De groente kaassoufflés met bloemkool van &Samhoud zijn trouwens ook goedgekeurd.

Aziatisch smullen bij LE:EN in Utrecht

Voor een werkmiddag was ik op zoek naar een goed bereikbaar restaurant in Utrecht waar we ook de ruimte hadden voor veel laptops. Het werd LE:EN en dat was een briljant goede keuze. Fijne sfeer, open inrichting en de lekkerste Aziatische gerechten. Ik bleef eten. De koffie was trouwens ook top. Aanrader om te werken, lunchen, borrelen en dineren.

LE:EN Aziatisch eten en drinken, Heuveloord 140, UTRECHT. Alle dagen geopend vanaf 11.00 uur.

Ode aan de e-nummers

Half Nederland stond op de achterste poten toen Rosanne Hertzbergers’ boek ‘Ode aan de e-nummers’ werd uitgebracht. De ondertitel liegt er ook niet om: “Waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken.”, is haar boodschap met dit boek. Vooral de foodies, of kookgoeroes zoals Rosanne deze groep noemt, konden er maar niet over uit. Ik in het begin ook niet, maar ik heb het boek toch zo onbevangen mogelijk gelezen. En als je voorbij je emotie kunt komen is de materie echt heel interessant. Want voedseltechnologie kan eten namelijk echt veiliger, duurzamer en gezonder maken. En of je het dan nog te eten vindt is een tweede, maar door het lezen van dit boek kijk je wel anders tegen chemie en technologie aan. Maar een magnetronlasagne vind ik nog steeds niet te pruimen 😉

Hele dunne Oreo’s

Dominique ging onlangs ontbijten met Oreo’s. En laten we eerlijk wezen, wie wil dat nou niet. Het ontbijt was ter introductie van een nieuwe variant, de Oreo Thins. Deze zijn een stuk dunner dan de normale Oreo’s en wat ons betreft daardoor perfect geschikt als koekje bij de thee. Er is alleen één probleem, je eet ze nóg makkelijker weg dan de reguliere Oreo’s… Oreo Thins zijn in de smaken Original en Chocola verkrijgbaar bij Albert Heijn.

 

Nederland op je bord bij RIJKS

Voor een date weekend met mijn Mr. reserveerden we bij RIJKS in Amsterdam. Inmiddels was ik razend benieuwd naar de gerechten van het restaurant van het Rijksmuseum. Hier wordt het verhaal van Nederland, met invloeden van andere culturen, verteld. Executive chef Joris Bijdendijk weet dit met zijn team prachtig te verwoorden op het bord, we hebben enorm genoten. Van de langoustinetaart in tempura met rode currycreme, wortel en foreleitjes bijvoorbeeld. Maar ook aan de Sint-Jakobsschelpen met crème van Zeeuwse platte en de gebraiseerde runderwang met gepofte ui en gierst denken we met een grote glimlach terug.

RIJKS®, Museumstraat 2, Amsterdam. Hele week geopend, op zondag alleen voor de lunch.

Water met smaakjes voor de kids

Ik heb inmiddels 2 kinderen die graag water drinken. Die van 6 jaar drinkt het de hele dag door en de jongste van 7 maanden begint het nu te leren. Ergens diep vanbinnen vind ik het mede daarom onzin om kinderen water met een smaakje (wel zonder suiker) te geven. “Waarom niet gewoon water, wat is er mis met water”, denk ik dan. Maar laten we eerlijk zijn, niet alle kinderen houden van de smaak van puur water, ook al doe je zo je best om ze dit aan te leren. Wie weet gaat die baby van ons het straks ook weigeren, je weet het nooit. Als tussenoplossing zijn de pakjes Water met vruchtensmaak van Sourcy daarom best prima. Beter dan alle andere pakjes die er verkrijgbaar zijn in de winkels. Want zo krijgen ze ongemerkt veel suiker binnen. Dus probeer het gewoon eens als je kind niet aan het ‘echte’ water wil, wie weet werkt dit wel!

Slapen ‘tussen het volk’

Weer even terug naar het dateweekend met mijn Mr. We sliepen toen namelijk in het Volkshotel. Stond ook al een tijdje op mijn lijst, omdat ik er veel goede verhalen over had gehoord. Het Volkshotel is voor iedereen, van kunstenaars, makelaars, punkrockers, afwassers tot van die rare foodbloggers. Iedereen is welkom, samen zijn we het volk. Wat een te gek hotel is dit. Je kunt er 24 uur per dag terecht om te ontbijten, werken, lunchen, dineren, borrelen, lezen, dansen en natuurlijk slapen. We hebben heerlijk geslapen en daarna ontbeten op het dak van het hotel met uitzicht over de stad. We boekten nog een massage (boven verwachting goed) en baalden dat we geen zwemkleding hadden meegenomen, want de hot tubs op het dakterras waren enorm uitnodigend. Aanrader voor een weekendje Amsterdam of als werk-, lunch- of meetplek. Wij zijn fan!

Volkshotel, Wibautstraat 150, Amsterdam

Rueda en tapas

Rueda is een Spaanse wijn die gemaakt wordt in de wijngaarden van DO Rueda dat 165 km ten noordwesten van Madrid ligt. De wijngaarden liggen daar aan de oevers van de Duero rivier die van het oosten naar het westen Rueda doorkruist. De wijnen moeten voor minimaal 50% uit Verdejo-druiven bestaan (en laten wij nou groot fan zijn van de Verdejo-druif), want die zorgen voor de karakteristieke frisse en fruitige smaak. Hoe hoger het percentage Verdejo, hoe meer je de echte Rueda-smaak proeft.

Onlangs proefde Dominique dit zelf tijdens een Rueda tapastour door Amsterdam. Bij verschillende restaurants werd genoten van de meest smakelijke tapas in combinatie met de heerlijke Rueda wijnen. En inmiddels weet ik ook: die combinatie is dus echt top! Dus organiseer eens je eigen tapas-avond in combinatie met deze wijnen. Je vindt ze in ieder geval bij drankspeciaalzaken, maar ook bij vele supermarkten.

Walnootolie van Hollandse bodem

Ik eindig deze eerste editie van Geproefd met een van de tofste ontdekkingen van de afgelopen tijd. We zijn namelijk mega fan geworden van de walnootolie van Tokonoot. Deze wordt gemaakt van de hele walnoot (van eigen bodem). De walnoot wordt geperst tot olie en het bijproduct (de perskoek) wordt vervolgens verwerkt tot walnootmeel waar dan bijvoorbeeld weer koekjes van worden gemaakt. Maar het belangrijkste is dat deze walnootolie waanzinnig lekker is en daarom moet je ‘m gewoon kopen. Als je van walnoten houdt tenminste 😉

Hoppa, gelukt! De eerste editie van Geproefd met 12 ontdekkingen waar we heel blij van worden hier op de redactie. Volgende maand komt er weer eentje. Tenminste, dat proberen we. Ik beloof niets meer 😉

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)