Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken moeilijk? In de praktijk valt dat reuze mee. Vanuit gemak koop ik mayonaise eigenlijk altijd in de winkel. Er zitten ook een heleboel goede tussen, dus daar is verder niks mis mee. Maar zelf maken is wel veel leuker en waarschijnlijk ook een stuk lekkerder. Om daarachter …

Zelf mayonaise maken moeilijk? In de praktijk valt dat reuze mee. Vanuit gemak koop ik mayonaise eigenlijk altijd in de winkel. Er zitten ook een heleboel goede tussen, dus daar is verder niks mis mee. Maar zelf maken is wel veel leuker en waarschijnlijk ook een stuk lekkerder. Om daarachter te komen ging ik zelf mijn mayonaise maken.

Op welke manier kan ik dat dan het beste doen? Ga ik voor de snelle manier met de handmixer of kies ik ervoor om mayonaise op de klassieke manier te bereiden?  Ik testte het allebei uit!

Zelf mayonaise maken op de klassieke manier: met de hand

zelf mayonaise maken

Allereerst maar eens aan de slag met de klassieke versie waarvoor je de mouwen op mag stropen. In een grote kom klop je met een garde de eidooiers samen met mosterd, olie en een scheutje azijn. Om ervoor te zorgen dat het geheel zich goed bindt en je het luchtig houdt, voeg je de olie in kleine delen toe terwijl je blijft kloppen met de garde. Het is even een werkje, maar ik vond het hartstikke meevallen. Zeker wanneer je weet dat het resultaat een volle, romige maar tegelijkertijd ook zeer luchtige mayonaise wordt. Precies dat luchtige proef je niet snel in een mayonaise uit de winkel en maakt het daarom bijzonder lekker qua smaak en mondgevoel.

Naast met de hand met de garde kun je deze manier ook toepassen met de (hand)mixer met bolgarde op een niet te hoge stand. 

Snelle versie: zelf mayonaise maken met de staafmixer

De manier waarop je mayonaise maakt met de staafmixer is eigenlijk precies hetzelfde als met de hand, alleen doet de staafmixer het klopwerk. Het resultaat van deze mayonaise is prima. Maar de luchtigheid die je bij de handgeklopte versie hebt, ontbreekt hier. Dat is niet alleen qua smaak een nadeel maar ook qua volume heb je met dezelfde ingrediënten nu minder mayonaise geproduceerd. Voordeel is dat het je minder moeite kost om deze te maken en dat je sneller klaar bent.

Nu is er zelfs nóg een snellere manier en dat is wanneer je alle ingrediënten direct bij elkaar doet en begint de mixen. Voordeel is dat je dan binnen een paar minuten mayonaise gemaakt hebt, maar het nadeel is dat je ten eerste een hele vlakke mayonaise krijgt en ten tweede is de hoeveelheid vele malen minder. Deze manier raad ik je dan ook niet aan. Zelf zou ik nog eerder een goede mayonaise in de winkel kopen dan dat ik het op deze manier zelf zou maken.

Wie is de winnaar van deze zelf mayonaise maken wedstrijd?

Maar welke manier van zelf mayonaise maken vind ik nu het beste? Met de hand, met de staafmixer en olie er langzaam bij of met de staafmixer alles in een keer. De versie met de hand komt voor mij als winnaar uit de bus, omdat het als enige een mayonaise uit de winkel overtreft. Het heeft een volle, romige smaak met veel luchtigheid. Hier wil je je frietje graag indopen! En aangezien met de hand kloppen ook een goede armtraining is, is dat frietje ook nog eens verdiend. Maar je kunt natuurlijk ook de (hand)mixer met bolgarde op een lage stand gebruiken en dan houd je wat armkracht over voor het snijden van verse frieten ;).

Wat je nodig hebt voor 1 pot zelfgemaakte mayonaise

 • 2 eidooiers
 • 1 volle tl mosterd
 • 175 ml zonnebloemolie / 150 ml zonnebloemolie
 • klein scheutje (witte wijn) azijn
 • zout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: met de hand 20 minuten / staafmixer 10 minuten

 1. Meng de eidooiers met de mosterd met een garde/staafmixer tot een glad mengsel.
 2. Giet beetje voor beetje de olie erbij terwijl je blijft kloppen/mixen. Telkens als het zich bindt kun je weer wat olie toevoegen.
 3. Voeg halverwege de olie een klein scheutje azijn toe.
 4. Blijf kloppen/mixen tot je mayonaise de gewenste substantie bereikt heeft. Dit kan zijn voordat de olie op is, want dit is ook afhankelijk van de grootte van je eieren en je armkracht. Bij de handgeklopte versie gebruikten we in totaal 175 ml en de staafmixer versie 150 ml.
 5. Proef en breng de mayonaise op smaak met zout.
 6. Bewaar de mayonaise in een gedestilleerde pot in de koelkast en dan blijft het twee weken goed. Zorg wel dat de mayonaise schoon blijft door er geen etensresten in achter te laten.

Met de hand geklopte mayonaise is dus mijn favoriet. Die kun je dan zo laten óf je geeft er nog een smaakje aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gin tonic mayonaise? Hier vind je de recepten van 3 soorten mayonaise met een smaakje.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer