3 x Spaanse tapas

Ongeveer twee maanden terug was ik een weekje in Spanje, we zaten vlakbij Barcelona dus daar gingen we een dagje heen. Er was één doel dat we voor ogen hadden, of misschien ik vooral, en dat was tapas scoren.

Mijn vriend zijn collega’s zaten bij een goed tentje en vol vertrouwen gingen we op pad. In de verte zag ik iets wat op een snackbar leek en mijn volle vertrouwen van nog geen paar minuten geleden was totaal verdwenen. ‘We gaan toch niet naar die snackbar hè’ hoor ik mezelf nog geïrriteerd zeggen. Vol vooroordelen liep ik de trap naar ‘de snackbar’ op en ik had de moed opgegeven. Maar die dag werd maar weer eens bewezen dat vooroordelen vaak onterecht zijn, want dit was geen snackbar maar dé plek waar de lokale Barcelonezen hun tapas aten, klaargemaakt in een piepklein keukentje door twee Spanjaarden op leeftijd. Ik heb hier echt de allerlekkerste tapas ooit gegeten, traditioneel klaargemaakt en met volle aandacht voor het eten. Met wat minder voor de uitstraling van het restaurant, maar dat maakte me (achteraf) geen klap uit.

Een van mijn favorieten tapas waren de gegrilde sardines, croquetas jamon en patatas bravas. Alhoewel ze nooit hetzelfde zullen smaken als bij ‘de snackbar’ heb ik een poging gedaan deze drie Spaanse tapas na te maken:

Patatas Bravas

Tapas-patatas-bravas

Wat je nodig hebt voor 2-3 gevulde bakjes:

Voor de aardappels:
400 gr aardappels
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel knoflookpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
peper
zout

Voor de saus:
1 eetlepel olijfolie
halve ui gesnipperd
2 pommodori tomaten in kleine blokjes
4 teentjes knoflook fijngesneden
1 theelepel gerookte paprikapoeder
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels witte wijn azijn
2 eetlepels citroensap
halve theelepel chili vlokken
zout

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 25 minuten Oventijd: 40 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Was en snijd de aardappels in kleine blokjes

3. Doe deze in een ovenschaal en meng met 2 eetlepels olijfolie, eetlepel knoflookpoeder en 1 theelepel gerookte paprikapoeder en wat peper en zout. Zet dit voor 40 minuten in de oven, keer op de helft van de tijd het mengsel even om.

4. Terwijl de aardappelen in de oven zitten maak je de saus. Verhit in een steelpannetje een eetlepel olijfolie en fruit hier de ui en knoflook even kort in. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat dit geheel zo’n 10 minuten op laag vuur sudderen. Voeg de laatste minuut de paprikapoeder toe.

5. Doe het mengsel samen met de overige ingrediënten voor de saus in de blender. Blend tot er een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat zout of andere specerijen toe.

6. Haal de aardappeltjes uit de oven en serveer in schaaltjes met de saus eroverheen.

Croquetas Jamón

Tapas-croquetas-jamon

Wat je nodig hebt voor ongeveer 20 kleine kroketjes:

30 gr boter
2 eetlepels olijfolie
1 fijngesnipperde ui
zout
peper
250 gr Serrano ham in snippers
120gr bloem
halve liter volle melk op kamertemperatuur
bloem voor paneren
2 losgeklopt eieren
paneermeel
1 liter olie om in te frituren (frituur of arachide)

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 40 minuten Voorbereiding: 1 dag van tevoren 

1. Ik raad aan om de vulling voor deze kroketten een dag van tevoren te maken, het deeg moet namelijk vrij lang opstijven in de koelkast.

2. Verwarm de boter en de olijfolie in een medium koekenpan op medium hoog voor.

3. Voeg de ui toe en fruit deze in een paar minuten aan, voeg wat zout en peper toe en vervolgens de Serrano ham snippers. Bak deze ongeveer een halve minuut mee.

4. Voeg nu de bloem toe en blijf goed roeren, anders brand de bloem aan. Zet eventueel het vuur wat lager. Zodra de bloem wat bruin wordt van kleur voeg je de melk in kleine hoeveelheden toe. Blijf constant roeren totdat je alle melk hebt toegevoegd. Dit duurt in totaal ongeveer 10 minuten.

5. Laat de kroketvulling even afkoelen en zet daarna in een afgedekte kom een nacht in de koelkast om op te laten stijven.

6. Zet in drie bakjes de bloem, ei en paneermeel klaar. Maak de kroketjes door de vulling deze met je handen op met een spuitzak te vormen. Haal deze vervolgens door de bloem, ei en als laatst het paneermeel.

7. Verhit in een wat hogere pan de olie om in te frituren tot zo’n 160 graden. Laat een aantal kroketten voorzichtig met een schuimspaan in de olie zakken en frituur deze in zo’n 2-3 minuten bruin. Laat vervolgens even uitlekken op wat keukenpapier en dan zijn ze klaar om te serveren.

Tip: de saus van de patatas bravas smaken hier ook heel lekker bij

Geïnspireerd op het recept van Spanish Sabores.

Gegrilde Sardines

Tapas-Sardines

Wat je nodig hebt:

250 gr sardines filet (tip: check even of de visboer ze al heeft schoongemaakt, dat scheelt werk)
sap van een halve citroen
1 teentje knoflook uitgeperst
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel Provencaalse kruiden
peper
zout

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 30 minuten (inclusief marineren)

1. Was de sardines af en leg ze in een bak om te marineren

2. Voeg in deze bak het citroensap, de knoflook, olijfolie, Provencaalse kruiden en wat peper en zout toe. Laat dit geheel minimaal 10 minuten marineren in de koelkast.

3. Vervolgens ga je de sardines grillen. Verhit hiervoor wat olijfolie in de grillpan en leg de sardines een voor een in de pan. Bak deze in zo’n 5 minuten gaar en keer af en toe voorzichtig om zodat beiden zijden een grill laag krijgen.

4. Strooi eventueel nog wat extra kruiden en wat citroensap over de sardines en pas op met de graatjes bij het eten.

Ik waande mij met deze tapa’s weer even in mijn favoriete Spaanse snackbar, en ik hoop dat jullie er ook van zullen genieten. Adios!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “3 x Spaanse tapas”