Word jij de GroenteGrillMaster 2018?

Samenwerking – Steeds vaker zijn we aan het grillen met groenten in Nederland en dat is een goede zaak! Want groenten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens beter voor onze gezondheid en voor het milieu. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met Natuur & Milieu en Jumbo waarmee we jullie inspireren met lekkere en makkelijk te bereiden groentegerechten voor op de grill. In deze eerdere blog lees je daar meer over.

In juni deed Jumbo een oproep onder haar klanten om de lekkerste groenterecepten in te sturen en daaruit kozen we twee dames die samen met mij de keuken indoken om hun gerecht te bereiden. Het werd een supergezellige middag met Renate en Elmas en het filmpje wat we samen maakten staat nu voor jullie online!

Stuur je favoriete groentegerecht in en maak kans op de titel GroenteGrillMaster 2018!

Wil jij schitteren in de september-editie van het Hallo Jumbo magazine? Stuur dan je favoriete groentegerecht voor de grill in door deze te delen met hashtag #grillenmetgroenten op social media. Al jullie posts, inclusief foto en korte omschrijving, doen automatisch mee aan de wedstrijd en naast publicatie krijg je de titel GroenteGrillMaster 2018! Meedoen kan t/m 22 augustus 2018!

Ik ben reuze benieuwd naar jullie inzendingen en zal de hashtag nauwlettend volgen 🙂

De recepten van Renate en Elmas

Uiteraard deel ik de recepten van Renate en Elmas uit het filmpje ook nog graag in deze blog! Ze waren beiden heel smaakvol en krijgen daarom zelfs een plekje in mijn nieuwe Eetkalender 2019, want mooie groentegerechten mogen van mijn breed gedeeld worden. Groenten zijn namelijk allang niet saai meer, sterker nog…ik hou er steeds meer van!

Gegrilde portobello met halloumi, paprikasalsa, zoete aardappel en tahinidressing van Renate

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • bakolijfolie
  • 2 zoete aardappels, in plakken van 3 cm
  • 4 flinke portobello’s
  • 2 el grove mosterd
  • 225 gr halloumi, in plakken van ½ cm
  • 2 el tahini
  • 2 el Griekse yoghurt
  • zeezout
  • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
  • 2 el fijngesneden verse dragon
  • 2 el fijngesneden krulpeterselie
  • 2 el citroensap + rasp van ½ citroen
  • 100 gr bladspinazie
  • olijfolie extra vergine
  • 100 gr cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 el sesamzaadjes, geroosterd

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Begin met het roosteren van de paprika. Leg deze op de grillplaat (of barbecue) en laat aan alle kanten zwart blakeren. Even afkoelen (eventueel in een gesloten plastic zak) en daarna trek je het vel er zo af. Snijd daarna in reepjes.

2. Meng in de tussentijd chilipoeder, komijnpoeder en 2 el bakolie in een kommetje en smeer hiermee de plakken zoete aardappel in.

3. Bestrijk de bovenkant van de portobello’s met de mosterd en leg ze samen met de halloumi en plakken zoete aardappel op de grillplaat. Heb geduld met de halloumi, deze verliest eerst wat vocht en krijgt daarna de mooie grillstrepen in de pan. Draai de zoete aardappel om de 3 minuten om.

4. Meng de tahini en yoghurt en doe er water bij tot de dikte naar wens is. Proef en breng op smaak met zout.

5. Schenk 1 el olijfolie op de grillplaat (of een aparte koekenpan voor de snelheid) en bak op laag vuur de knoflook kort zodat deze smaak afgeeft. Haal eruit en schep de peterselie, dragon, citroensap en reepjes paprika in de pan. Bak 2 minuten en schep daarna alles over in een bakje.

6. Na 10 minuten grillen is alles klaar. Beleg de portobello’s met haloumi en een royale schep van de paprikasalsa. Leg op een bord met een deel van de plakken zoete aardappel en serveer met een groene salade. Wij combineerden daarvoor bladspinazie met olijfolie extra vergine, gehalveerde cherrytomaten, citroenrasp en geroosterd sesamzaad.

Auberginesalade met puntpaprika van Elmas

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 5 aubergines
  • 3 puntpaprika’s
  • 3 tomaten
  • 4 lente-ui
  • 15 gr verse platte peterselie
  • 10 gr verse dille
  • zout
  • chilipoeder
  • olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 stokbrood

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Prik de aubergines rondom in met een scherp mes en leg ze daarna, zonder olie, op de grillplaat (of barbecue) samen met de puntpaprika’s. Draai ze af en toe even om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Na circa 10 minuten zijn de puntpaprika’s klaar en de aubergines hebben ongeveer 15 minuten nodig. Maak je geen zorgen als ze donker kleuren, de velletjes worden later toch verwijderd.

2. Snijd in de tussentijd de tomaten, lente-ui, platte peterselie en dille helemaal fijn.

3. Zodra de puntpaprika’s en aubergines helemaal zacht zijn geworden haal je ze van de grillplaat af. Laat iets afkoelen en pel daarna de vellen van beiden af. Daarna snijd je ze in kleine stukjes.

4. Meng alle ingrediënten in een grote kom met een snuf zout, chilipoeder naar smaak, flinke scheut olijfolie en de helft van het citroensap. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, chilipoeder of citroensap.

5. Deze salade smaakt heerlijk met knapperig stokbrood. Ook lekker is om er een bakje yoghurt (Grieks of Turks) bij te serveren met uitgeperste knoflook en een snufje zout.

Geniet van deze zalige recepten en gooi zelf ook eens wat vaker groenten op de grill! Ik ben razend benieuwd naar jullie groentegerechten. Deel ze met #grillenmetgroenten en dan ding je automatisch mee naar de titel van GroenteGrillMaster 2018. Geniet ervan en eet lekker!

Dit is een samenwerking met Natuur & Milieu en Jumbo. Lees hier mijn disclaimer.

Videoproductie en fotografie: DeedyLicious

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Word jij de GroenteGrillMaster 2018?”