Surinaamse bami

Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Van oorsprong is het geen echt Surinaams gerecht, maar is het ontstaan door de Javaanse emigranten. Dat is het mooie van de Surinaamse keuken. Doordat de bevolking een mengelmoes is Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. Traditionele gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng zijn vervolgens ‘versurinamiseerd’. Resulterend in een rijk pallet aan Surinaamse gerechten met kenmerkende smaken. Die nog steeds authentiek worden bereid zonder lifjes en lafjes. Geen polonaise aan de Surinaamse keuken, daar houden ze niet van. Gelukkig maar.

Bij ons thuis maakt The Mr. vaak de bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog. En jazeker, de bami wordt gemaakt met spaghetti. Dus niet allemaal vragen of ik wellicht een foutje heb gemaakt in de ingrediëntenlijst. De bami wordt vaak gegeten als basis, net als witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten bij geserveerd. Denk aan gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. De sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. Voor de doordeweekse bami bak ik de kip gewoon mee en als ik geen zuur in huis heb, snijd ik net zo makkelijk een komkommer in halve maantjes en serveer die erbij.

Surinaamse bami_2

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 500gr spaghetti
– 3 kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 300gr kippendijenfilet
– 4 takjes verse selderij
– zonnebloemolie
– 1/2tl zwarte peper
– 1/2tl 5 spices poeder
– 1 stukje verse gember van 2cm
– 1 volle tl tomatenpuree
– 5el zoute ketjap (sojasaus)
– 2el zoete ketjap

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.

In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof. Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.

Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut. Voeg 1 Maggi blokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee. Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grofgehakte selderij erdoor.

Tip: vegetarische bami eten? Laat dan de kippendijenfilet eruit en vervang door tofu of vegetarische kip stukjes.

Surinaamse bami_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse bami”

  1. Goedenavond,

    Ik heb een vraagje bij de benodigdheden zie ik 6 eetlepels zoute ketjap en 3 eetlepels zoete ketjap. In de beschrijving van de bereiding kan ik maar 5 eetlepels zoute en 2 eetlepels zoete ketjap terug vinden. Wat is de juiste hoeveelheid?

    Groet,
    Nathalie

      1. Inderdaad, je kunt altijd nog extra toevoegen voor het op smaak brengen 🙂 Maar je hebt gelijk dat het in de ingrediëntenlijst niet klopt Nathalie, dat heb ik meteen even aangepast. Bedankt voor het doorgeven!

  2. Ik heb ooit een Surinaamse bami bij een Surinamese restaurant gegeten en vandaag had ik er toevallig zin in om te maken. Toevallig kwam ik je recept tegen en het zag er goed en lekker uit!

    Maar helaas is de smaak van de bami het tegenovergestelde dan wat ik wilde hebben! Super jammer.