3.93 van 68 stemmen

Gezonde bami met kip en groenten

30 minuten
Hoofdgerecht
Surinaams

Ja hoor, ik heb het gewoon gedaan, een gezondere versie van mijn Surinaamse bami gemaakt. Of eigenlijk een meer voedzame versie, maar wel nog steeds héél lekker! Want anders eten mijn mannen thuis het niet. Sterker nog, de kans is aanwezig dat ze me uit huis zetten als ik hun …

Ja hoor, ik heb het gewoon gedaan, een gezondere versie van mijn Surinaamse bami gemaakt. Of eigenlijk een meer voedzame versie, maar wel nog steeds héél lekker! Want anders eten mijn mannen thuis het niet. Sterker nog, de kans is aanwezig dat ze me uit huis zetten als ik hun bami benadeel. En geef ze eens ongelijk ;-). Vandaag deel ik met jullie het recept van deze gezonde bami!

Voor dit recept werd ik uitgedaagd door mijn PLUS kookclub. De vraag was om een gezond(er) alternatief te maken van ons favoriete comfortfood. Ik moest daarbij direct aan mijn bami denken. Want oh, wat is die lekker, maar minder voedzaam door de witte pasta en vrijwel geen groenten. Dat is af en toe geen enkel probleem, maar zeker doordeweeks probeer ik ons gezin wel zo vaak mogelijk gerechten voor te schotelen met voldoende vezels, groenten en eiwitten. Dat is mijn definitie van gezond.

Door een aantal slimme alternatieven te gebruiken, zoals bijvoorbeeld volkoren spaghetti, en meer groenten toe te voegen werd deze gezonde bami al snel een super voedzaam gerecht. Ik koos heel bewust voor snijbonen en paksoi, omdat dit groenten zijn die nog prima in/bij een Surinaamse bami passen. Kousenband en spitskool combineren ook goed. Maar kies bijvoorbeeld niet voor wortel, paprika of prei, want die zou je nooit erin terugvinden. Dan wordt het een Nederlandse bami ;-). Geniet ervan!

Ingrediënten

 • 300 gr volkoren spaghetti
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 duim verse gember, fijngehakt
 • 2 el bakolijfolie, of zonnebloemolie
 • 1 tl pimentpoeder
 • 1/2 tl 5-spicespoeder
 • zout, of 2 vierkante maggiblokjes
 • 400 gr kipfilet, in dunne reepjes
 • zwarte peper
 • 1 paksoi, in stukjes
 • 400 gr snijbonen
 • 2 el sojasaus + extra
 • 1 el ketjap manis + extra
 • 20 gr selderij, blaadjes fijngehakt
 • serveer erbij: sambal voor de liefhebbers, zie de notities

Aan de slag!

 • Kook de spaghetti beetgaar in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water.
 • Fruit ondertussen de ui, knoflook en gember 5 minuten in de olie. Voeg de specerijen en een snuf zout toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kip toe met extra zout en een royale snuf peper en bak rondom gaar.
 • Bak de paksoi en snijbonen een paar minuten mee en roer de sauzen erdoor. Laat een paar minuten pruttelen en schep de spaghetti en selderij erdoor.
 • Meng goed, laat nog even pruttelen, proef en voeg naar wens nog extra sojasaus, ketjap of peper toe.

Notities

 • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
 • Liever vega(n)? Vervang de kip door vegetarische kipstukjes, gemarineerde tofu of eet de bami met alleen groenten.
 • Deze Surinaamse sambal smaakt er heerlijk bij.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer