Surinaamse kip

Geen Surinaams feestje zonder Surinaamse kip. Ovenschalen vol kip met peper, zonder peper of een beetje peper. Met soms wat verdwaalde rode kip, maar over het algemeen gemarineerd met een ketjap-achtige marinade waar je je vingers bij aflikt. En ik zei de gek ben al jaren bezig om diezelfde machtig lekkere kip thuis ook te maken. Maar dat doe je niet zo maar even. Dat heeft oefening, liefde en de juiste combinatie aan ingredienten nodig. Tot afgelopen maandag was ik nooit tevreden over mijn eigen kipkunsten. Het was niet zo dat er iets mis mee was. Het was gewoon niet optimaal. Het miste dat gelukzalige gevoel wat je krijgt bij de eerste hap van de perfecte kip. Tot afgelopen maandag dus, want toen had ik ‘m! En dat wist ik pas zeker toen ik The Mr. naast me de magische woorden ‘ohh jaaa’ hoorde zeggen. Nou, daar komt ie dan…

Surinaamse kip_3

Wat je nodig hebt

– 1/2 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 pepertje zonder zaadlijsten (rode peper of sterker naar smaak)
– 6 kip drumsticks
– 1 klein, vierkant Maggiblokje (vind je bij de supermarkt of toko, rood/geel doosje of kuipje )
– flinke snuf zwarte peper
– snufje pimentpoeder
– 4el sojasaus
– 2el zoete ketjap

Wat je gaat doen

Marineer het vlees minimaal 8 uur van te voren voor een optimale smaak. Of nog beter, marineer het een dag van te voren. Zet het goed afgedekt in de koelkast en laat de marinade rustig zijn werk doen.

Voor de marinade hak je de ui, knoflook en het pepertje helemaal fijn in een hakmolen. Leg de kip drumsticks in een platte schaal en schep daar het gehakte uimengsel op. Verkruimel het Maggiblokje en strooi dit samen met de peper en pimentpoeder erbij. Schenk de sojasaus en zoete ketjap erbij en smeer de kip heel goed in met je handen. Zorg dat de kip goed bedekt is met het gehakte uimengsel, dek daarna de schaal af en zet deze in de koelkast.

Een uur voordat je gaat eten, verwarm je de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de drumsticks op. Zet het bakblik in de oven en bak de kip zeker 45-50 minuten in de oven. Wees niet bang dat de kip uitdroogt, dit komt echt goed. Op het moment dat de kip bijna donkerbruin wordt, haal je het bakblik uit de oven. En dan is het tijd om aan te vallen!

Surinaamse kip_2

Tip: ik ben natuurlijk helemaal niet van de pakjes en zakjes, maar ook ik heb zondes. In Suriname hebben ze namelijk flessen met peper-ketjap marinade voor kip en die is verschrikkelijk lekker. Bij een echte goede Surinaamse toko kun je deze ook vinden. Vraag er eens naar als je er bent. In plaats van de sojasaus en zoete ketjap kun je deze ook gebruiken. De andere ingredienten die hierboven staan kun je dan ook toevoegen.

BBQ tip: zoals je waarschijnlijk wel zult begrijpen is dit recept ook te gek voor op de BBQ!

Kip kun je op talloze manieren marineren. Wat is jullie favoriete zelfgemaakte marinade voor kip?

Bewaren

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse kip”

  1. Ha Francesca……..de kip wil ik volg. week gaan maken voor de bbq. Maak ik ze dan eerst helemaal af in de oven en verwarmen op de bbq? Of garen op de bbq ( een uur) Ben benieuwd naar je advies!

  2. Hoi Francesca,

    Ik heb de kip in de marinade staan, maar nu heb ik de volgende vraag: haal je de marinade e.d. van de kip “af” omdat deze verbrand in de oven. Gr Marcel

  3. Super recept! Heerlijk met de surinaamse nasi. Maak het gemiddeld 1 x per week en het is nog niet 1 keer tegen gevallen! 🙂

  4. Dit is zo’n lekker recept. Ik doe er ook nog vaak wat gember bij. Alle ingrediënten in de blender, daarna lekker in de kip laten trekken. Onze drie kritische tieners vinden deze kip de lekkerste.