5 van 4 stemmen

Surinaamse amuses voor de feestdagen

3 uur 30 minuten
Amuse
Surinaams

Mijn Mr. kun je wakker maken voor hapjes uit zijn geboorteland. Maar ook saoto en masala kip zijn zeer geliefd bij hem (en onze jongens). Speciaal voor ons BBQ kerstdiner vertaalde hij zijn geliefde gerechten door tot Surinaamse amuses om het diner mee af te trappen. We maakten samen soesjes …

Mijn Mr. kun je wakker maken voor hapjes uit zijn geboorteland. Maar ook saoto en masala kip zijn zeer geliefd bij hem (en onze jongens). Speciaal voor ons BBQ kerstdiner vertaalde hij zijn geliefde gerechten door tot Surinaamse amuses om het diner mee af te trappen.

We maakten samen soesjes gevuld met BBQ kip kerriemousse, kleine glaasjes met saotogelei en bara balletjes met een toefje aardappelchutney. In dit artikel krijgen jullie van ons de recepten van de eerste twee Surinaamse amuses. En van de bara’s mogen jullie nog even dromen, want ik ben het bara beslag van mijn schoonmoeder nog aan het finetunen om er een goed kloppend recept van te maken. Ik kroon haar bij deze tot bara koningin van de familie, maar zij maakt het op gevoel. En daar kan ik natuurlijk niet mee aankomen in een recept, dus daarvoor nog heel even geduld ;-).

Maar mocht je nou al een eigen bara recept hebben dan is de uitwerking makkelijk. Vorm balletjes ervan (iets kleiner dan een ping pong balletje), frituur ze zo’n 4 – 5 minuten en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Garneer met een toefje aardappelchutney en serveer.

Ingrediënten

Voor de BBQ kip kerrie soesjes

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 kleine maggiblokjes, verkruimeld (of vervang door zout)
  • ½ tl pimentpoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 trostomaat, in kleine stukjes
  • 400 gr kipfilet, in kleine blokjes
  • 1,5 el Surinaamse masala specerijen, van H. Nandan (supermarkt) of uit de toko
  • 150 ml water
  • 1/2 el verse selderij, fijngehakt
  • zwarte peper
  • 2 el roomkaas
  • ¼ komkommer, zonder zaadlijsten
  • ¼ rode ui
  • rijstazijn

Voor de sauto gelei

  • 1 zakje Dr. Oetker Vegatine
  • 200 ml saoto bouillon, recept via de link, maar je kunt het ook kopen bij een Surinaamse toko
  • zout
  • 2 el saoto mix van aardappeltjes en vermicelli
  • 1 el gebakken uitjes
  • 1 tl fijngehakte bladselderij

Ook nodig

Aan de slag!

Voor de BBQ kip kerrie soesjes

  • Ga naar de site van Rutger Bakt (zie notities) en volg zijn recept voor de soesjes. Daarmee worden ze perfect. Wij hadden dat vierde ei echt nodig voor een goed spuitbaar deeg. Voor kleine soesjes als amuse spuit je ze op bakpapier met een diameter van circa 3 cm, ze worden nog iets groter in de oven. Je bakt ze ongeveer 20 – 25 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven, laat ze afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht tot het vullen. Je kunt ze al een dag eerder bakken. Vraag ons even niet meer hoeveel je ermee kunt maken, we zijn vergeten te tellen. Het zijn er genoeg voor de hoeveelheid kip kerriemousse die je gaat maken ;-). Je maakt er zeker 24 mini soesjes mee.
  • Gebruik mijn recept (zie notities) voor de kip kerrie van de barbecue. Ik ben nu uitgegaan van de helft van mijn recept. Je kunt ook de volledige hoeveelheid maken (als je toch bezig bent) en de andere helft invriezen voor later. Proef tussentijds goed en zorg dat het goed op smaak is, voeg eventueel extra zout en peper toe.
    surinaamse kip kerrie van de big green egg 2 2
  • Als de kip kerrie klaar is schep je het over in een vergiet. Vang het kookvocht op.
  • Meng de uitgelekte kip kerrie in de keukenmachine met 6 eetlepels van het kookvocht en 2 eetlepels roomkaas. Maal helemaal fijn tot een romige kip kerriemousse. Voeg eventueel extra kookvocht toe als het nog te droog is. Schep daarna over in een spuitzak met het soezenvulmondje.
  • Kook het overgebleven kookvocht in tot een mooie, stevige saus.
  • Snijd de komkommer en rode ui in flinterdunne reepjes en meng met een scheutje rijstazijn. Laat minimaal 1 uur marineren.
  • Om de soesjes te vullen met de kip kerriemousse steek je het soezenvulmondje in de onderkant van een soesje en daarna spuit je het soesje helemaal vol met de kip kerriemousse. Herhaal dit met de overige soesjes tot alle mousse op is. Leg ze op een schaal en schep een dotje van de ingekookte kerriesaus bovenop en garneer dit met een reepje zoetzure komkommer en rode ui. Serveer op kamertemperatuur.

Voor de saoto gelei

  • Meng de vegatine in een pannetje met 100 ml koud water en verwarm. Voeg daarna toe aan de (warme) saoto bouillon en meng. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. De smaak wordt namelijk iets vlakker door de toevoeging van de vegatine met water. Laat iets afkoelen en schenk over in 6 – 8 mooie glaasjes. Dek ieder glaasjes af met vershoudfolie en zet in de koelkast om op te stijven. In 2 uur zijn ze goed.
  • Hak vlak voor serveren de saoto mix grof met de gebakken uitjes en roer de fijngehakte selderij erdoor. Garneer ieder glaasje ermee en serveer.
  • Tip: wil je de saoto gelei wat minder stijf hebben? Meng dan 300 ml saoto met 1 zakje vegatine en 100 ml water. Breng ook goed verder op smaak.

Notities

  • Met dit recept maak je circa 24 soesjes en 6 – 8 glaasjes met saoto gelei.
  • Het soezenrecept van Rutger Bakt vind je hier.
  • Het barbecue kip kerrie recept vind je hier.
  • Bereiding soesjes: 1 uur
  • Bereiding kip kerrie mousse: 1,5 uur
  • Vullen en garneren soesjes: 30 minuten
  • Bereiding saoto gelei (met reeds gemaakte saoto bouillon): 20 minuten + 2 uur koelen

Recept: Shaiff & Francesca, Fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca