Deense hotdogs om zelf thuis te maken

Nu we deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaan, gaan we het vakantiegevoel gewoon naar onze achtertuin halen. En dat kan ik het beste door authentieke gerechten uit andere landen te maken! Gerechten uit Denemarken bijvoorbeeld, een van onze favoriete vakantielanden, zoals de allerlekkerste Deense hotdogs. We zijn …

Nu we deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaan, gaan we het vakantiegevoel gewoon naar onze achtertuin halen. En dat kan ik het beste door authentieke gerechten uit andere landen te maken! Gerechten uit Denemarken bijvoorbeeld, een van onze favoriete vakantielanden, zoals de allerlekkerste Deense hotdogs.

We zijn vorig jaar nog in Denemarken geweest en toen stond ook een dagje Kopenhagen op de planning. Wat was dat een heerlijke dag, veel te kort ook trouwens. Want er valt zoveel te ontdekken in deze prachtige stad. Gelukkig had ik thuis nog het boek Kopenhagen Food van Trine Hahnemann in de kast staan.

Onlangs sloeg ik die open en liet me meevoeren door haar recepten en verhalen. Trine is een chef die geboren en getogen is in Kopenhagen. In haar boek vind je haar favoriete plekken voor een ontbijt, lunch of diner in de stad. Ook deelt ze tips voor bakkerijen, foodmarkten en lokale geheimen. Maar nog belangrijker: in het boek vind je 70 recepten van haar hand. Van Deense klassiekers tot de moderne Nordic Cuisine. Gerechten die je overal in Kopenhagen kunt proeven, maar nu dus ook thuis.

Ik koos voor de Deense hotdogs, die in Denemarken Pølse worden genoemd. Traditioneel haal je die bij een Pølse kraampje (met meestal een varkensworstje) aan de kant van de weg of in de stad en dan zijn ze minder ‘chique’ als deze. Maar Kopenhagen een beetje kennende nu, hebben ze er in de hoofdstad een eigen twist aan gegeven. Alleen al van de foto kreeg ik trek en ik moest en zou ze maken. Inclusief de hotdog broodjes en die waren te gek. Trine serveert ze met gebakken uien (waanzinnig), een zoetzure komkommersalade en zelfgemaakte Deense remoulade. Nou vond ik de laatste een beetje te veel van het goede om ook nog zelf te maken en daarvoor heb ik een potje remoulade gekocht in de supermarkt. Maar mocht je nou geïnspireerd zijn om toch ‘all the way’ te gaan dan vind je het recept hiervoor helemaal onderaan deze blog.

Geniet van deze Deense hotdogs!

Wat je nodig hebt voor 10 stuks

Voor de broodjes:

    • 25 gr verse gist
    • 300 ml lauwwarme volle melk
    • 50 gr gezouten boter
    • 500 gr bloem, plus extra om te bestuiven
    • 1 el suiker
    • 1 tl fijn zeezout
    • 1 ei, losgeklopt

Voor de gebakken uien:

    • 500 ml – 1 liter neutrale olie om in te frituren
    • 375 gr uien, in dunne ringen
    • 25 gr bloem
    • 1/2 el zeezout, plus wat extra

Voor de komkommersalade:

    • 250 ml appelciderazijn
    • 3,5 el water
    • 125 gr fijne kristalsuiker
    • snufje zeezout
    • 2 komkommers

Verder nodig voor de hotdogs:

    • 10 saucijsjes van goede kwaliteit (maar chipolataworstjes werken ook goed)
    • optioneel :4 el fijngesneden rauwe ui (die hebben wij niet gebruikt)
    • tomatenketchup
    • optioneel: zoete Scandinavische mosterd (die hadden wij niet, maar grove mosterd werkt ook)
    • 1 potje remoulade (of je maakt de remoulade zelf, zie daarvoor het recept helemaal onderaan dit artikel)

Wat je gaat doen voor de Deense hotdogs

Bereiding: Effectief sta je ongeveer 1 uur in de keuken, maar voor het rijzen, bakken en afkoelen heb je ook nog 2 – 3 uur nodig. Dus trek er maar een paar uur voor uit.

    1. Verkruimel de gist boven de melk en roer tot hij is opgelost. Smelt de boter en roer hem door de melk. Roer de bloem, suiker en het zout erdoor en kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak.
    2. Leg het deeg in een kom en laat het afgedekt met een theedoek bij kamertemperatuur in 1 – 2 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
    3. Nu is het tijd om de uienringen te maken. Vul een (frituur)pan voor de helft met olie en verhit hem op matig vuur. De olie is heet genoeg als hij begint te sissen zodra je een uienring in de olie laat glijden.
    4. Schep in de tussentijd de uienringen in een kom om met de bloem en het zout, zodat ze er goed mee bedekt zijn. Schud in een vergiet het teveel aan bloem eraf.
    5. Draai het vuur iets lager en voeg een derde van de uienringen toe. Pas op, spatgevaar! Blijf erbij staan en schep de uien af en toe even om met een schuimspaan. Bak de uien goudbruin en knapperig.
    6. Schep de uien met de schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord en bestrooi ze met wat zout. Bak zo de rest van de uienringen in twee delen.
    7. Meng voor de komkommersalade de azijn, het water, de suiker en het zout in een kom van niet-reagerend materiaal. Snijd de komkommers in dunne plakjes, voeg ze toe aan het azijnmengsel en laat dit minstens 30 minuten intrekken.
    8. Ga verder met de broodjes na het rijzen. Vorm van het deeg 10 dikke ovale broodjes en leg ze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat ze afgedekt met bakpapier 20 minuten narijzen.
    9. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    10. Bestrijk de broodjes met losgeroerd ei en bak ze 20 – 25 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
    11. Bak in een koekenpan zonder vet de saucijsjes 5 – 10 minuten, afhankelijk van het formaat, tot ze gaar zijn.
    12. Zet de uien, komkommersalade en sauzen klaar en laat iedereen zijn Deense hotdog naar eigen wens beleggen.

Voor als je de remoulade zelf wilt maken

Wat je nodig hebt:

– 1 wortel, fijngesneden
– 120 gr knolselderij, geschild en fijngesneden
– zeezout
– ½ komkommer, zaad verwijderd en in heel kleine blokjes
– 50 ml mayonaise van goede kwaliteit
– ½ tl fijngeraspte rode ui
– 1 tl matig scherp kerriepoeder
– ½ tl Engels mosterdpoeder
– 1 tl citroensap
– 2 el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt en fijngesneden

Wat je gaat doen:

    1. Blancheer de wortel en knolselderij 4 – 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat afkoelen in een kom. Voeg de komkommerblokjes toe.
    2. Meng in een andere kom de mayonaise met de ui, het kerrie- en mosterdpoeder, citroensap en de kappertjes. Schep de mayonaise door het wortel-knolselderijmengsel.

Geniet van deze Deense hotdogs! Wil je meer lezen over onze reisavonturen in Denemarken, kijk dan ook eens hier. Wil je zelf ook een exemplaar van het boek Kopenhagen Food? Deze koop je voor € 30,00 bij je eigen boekhandel. Of online, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Recept: Trine Hahnemann (Kopenhagen Food), Fotografie: Francesca & DeedyLicious

Deze blog bevat een affiliate link naar bol.com. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)