Het grote sinterklaasbuffet voor pakjesavond

Ieder jaar zit Francesca te denken wat ze haar sinterklaasgasten voor eten zal schenken. Naast kilo’s kruidnoten, chocolade en marsepein denken er ook altijd wel een paar aan de lijn. En leuk en aardig als het pakjesavond is, maar dan wil ze naast zoet toch ook echt hartig op de …

Ieder jaar zit Francesca te denken
wat ze haar sinterklaasgasten voor eten zal schenken.

Naast kilo’s kruidnoten, chocolade en marsepein
denken er ook altijd wel een paar aan de lijn.

En leuk en aardig als het pakjesavond is,
maar dan wil ze naast zoet toch ook echt hartig op de dis.

Ze vroeg het ook eens aan haar leuke volgers op Instagram
en bedacht na het lezen van de reacties dat ze dit jaar met een buffet kwam.

Voor elk wat wils, makkelijk voor te bereiden en zo klaar.
Met al die lekkere gerechten krijg je de handen zeker op elkaar.

Vandaag deelt ze de 8 recepten op haar blog,
daar gaan vast heel veel mensen blij van worden, ja toch!

Rest haar nog om iedereen een fijne pakjesavond te wensen,
met zoveel heerlijks op tafel komt Sinterklaas vast langs bij alle lieve mensen!

1. Snelle worstenbroodjes

Dit zijn de meest snel te bereiden worstenbroodjes die we voor jullie hebben kunnen bedenken. Daarvoor kochten we gekruide worstjes (rund, kip en vega) en die rolden we vervolgens in bladerdeeg uit de koeling. Even in de oven en klaar is Kees, euh…Klaas!

Bereidingstijd

Met de bereiding ben je 15 minuten bezig en daarna gaan ze nog 15 – 20 minuten in de oven. Je kunt ze ook een dag eerder al bakken en na het afkoelen in een afgesloten verpakking in de koelkast bewaren. Warm ze vlak voor het serveren op in de oven op maximaal 120 graden.

Wat je nodig hebt voor minstens 16 kleine worstenbroodjes

    • 1 rol koelvers bladerdeeg
    • 6 – 8 worstjes naar keuze (denk aan gekruide kipworst, runderchipolataworst of de Little Willies worstjes van de Vegetarische slager)
    • 1 ei, losgeklopt
    • toppings naar keuze (denk aan wit en zwart sesamzaad of fijngehakte tijm/rozemarijn)
    • serveer erbij: saus van ketchup en sriracha

Wat je gaat doen

    1. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
    2. Rol het bladerdeeg uit en leg een paar worstjes naast elkaar op de korte kant. Rol deze in het bladerdeeg, klap het deeg over de worstjes en snijd los. Snijd daarna de lange rol in kleine(re) broodjes. Druk het deeg aan de uiteinden dicht met een vork en leg de worstenbroodjes op het bakpapier. Herhaal dit met de overige worstjes.
    3. Bestrijk alle worstenbroodjes met ei en bestrooi ze daarna met een topping. Ik gaf iedere soort een andere topping zodat ze makkelijk herkenbaar waren op de schaal.
    4. Bak ze 15 – 20 minuten in de oven tot ze gaar en mooi bruin zijn geworden.
    5. Haal uit de oven en serveer lauwwarm. Lekker met een pittige ketchup erbij die ik altijd maak van 2 delen ketchup en 1 deel sriracha

2. Rocky road met Ruby kruidnoten en frambozen

We kregen een proefzakje binnen van de limited edition Ruby kruidnoten van Van Delft, die jullie natuurlijk allemaal wel kennen als de Pepernotenfabriek! Deze zalige roze kruidnoten inspireerden ons tot een nieuwe rocky road die deze keer eens lekker fris is. Wat een fijne ontdekking en een perfecte aanvulling op het sinterklaasbuffet!

Bereidingstijd

Met de bereiding ben je maar 10 minuten bezig en daarna heeft de rocky road nog 1 – 2 uur nodig om te koelen. Maar goed nieuws, je kunt ‘m met gemak 1 – 2 dagen eerder maken en de stukjes daarna afgedekt bewaren in de koelkast.

Wat je nodig hebt voor 20 stukjes

    • 300 gr witte chocolade
    • 80 gr Ruby kruidnoten (Van Delft Pepernotenfabriek)
    • 35 gr gevriesdroogde frambozen (koop je tegenwoordig ook bij Albert Heijn)
    • 80 gr Lonka soft fudge sea salt & caramel (kochten wij bij dezelfde Albert Heijn)

Wat je gaat doen

    1. Hak de witte chocolade grof. Smelt de gehakte witte chocolade in een magnetronbestendige schaal in intervallen van 20 – 30 seconden in de magnetron.
    2. Doe de andere ingrediënten in een grote schaal en schenk de gesmolten witte chocolade erbij.
    3. Roer alles goed door elkaar en spatel het dan in een met bakpapier beklede bakvom van ongeveer 20 x 20 cm.
    4. Laat een paar uur opstijven in de koelkast en snijd daarna in stukjes.

3. Crostini’s met pompoenhummus en kruidige speculaaskip

Een heerlijk hapje met pompoenhummus en kip die is gemarineerd met speculaaskruiden.

Bereidingstijd

Voor de voorbereiding heb je 1 uur en 10 minuten nodig, dit is inclusief het marineren. T/m het grillen van de kip kun je alles voorbereiden. Bewaar de reepjes kip daarna afgedekt in de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen (warm eventueel kort op in de oven) voordat je de crostini’s gaat beleggen. De crostini’s kun je ook voorbereiden en na het afkoelen direct luchtdicht verpakken en op kamertemperatuur bewaren. Heb je weinig tijd? Je kunt ook vers of afgebakken stokbrood gebruiken om te beleggen met de pompoenspread en kip. Op de avond zelf heb je dan nog maar 10 minuten nodig om de hapjes af te maken.

Wat je nodig hebt voor 16 crostini’s

    • 2 tenen knoflook, 1 grofgehakt en 1 gehalveerd
    • ½ Spaanse peper zonder zaadlijsten, grofgehakt
    • 1 volle el speculaaskruiden
    • 4 el bakolijfolie + extra
    • 1 el zoete ketjap
    • 1 tl mandarijnsap
    • zout
    • zwarte peper
    • 300 gr kippendijen
    • 1 rustiek stokbrood
    • 1 bakje pompoenhummus
    • 1 bakje tuinkers

Wat je gaat doen

    1. Meng de grofgehakte teen knoflook met de Spaanse peper, speculaaskruiden, bakolijfolie, ketjap en mandarijnsap in een hakmolen en maal helemaal fijn. Breng verder op smaak met zout en peper.
    2. Verwijder eventueel vel van de kippendijen en snijd ze in grove stukken. Leg in een schaal en smeer helemaal in met de marinade. Laat 1 uur marineren.
    3. Grill de kippendijen in circa 10 minuten krokant en gaar in een grillpan. Snijd daarna in dunne repen.
    4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
    5. Snijd het stokbrood in 16 sneetjes en leg deze op het bakpapier. Kwast ze in met bakolijfolie en bak 10 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en smeer iedere crostini in met de halve tenen knoflook.
    6. Vlak voor het serveren beleg je de crostini’s met een royale laag van de pompoenhummus, wat reepjes kip en als laatste wat blaadjes tuinkers. Serveer direct.

4. Shortbread koekjes met mandarijn

Op het oog zie je simpele koekjes op een schaal liggen, maar als je er dan een hap van neemt proef je brosse zandkoekjes met de smaak van mandarijn. Een smaak die wat bij ons betreft helemaal bij dit seizoen hoort.

Bereidingstijd

Voor de daadwerkelijke bereiding heb je 10 minuten nodig. Het deeg moet daarna nog 30 minuten koelen en de oven heeft nog 20 – 25 minuten nodig. Je kunt de shortbread koekjes volledig voorbereiden en daarna in een goed afgesloten koektrommel bewaren, zeker 2 dagen.

Wat je nodig hebt voor circa 15 – 20 shortbread koekjes

    • 170 gr roomboter, op kamertemperatuur
    • 100 gr kristalsuiker
    • rasp van 2 mandarijnen
    • 1 tl vanille extract
    • 220 gr bloem
    • snufje zout

Wat je gaat doen

    1. Klop de boter en suiker romig met de rasp van de mandarijnen.
    2. Voeg dan het vanille extract toe en als laatste het bloem en zout.
    3. Vorm een rol van het deeg, van ongeveer 5 cm doorsnede. Verpak de rol in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
    4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    5. Haal het koekdeeg uit de koelkast, snijd het in dikke plakken van ongeveer 5 mm en leg op de bakplaten met voldoende ruimte rondom, want de koekjes gaan nog iets uitlopen. Bak het eventueel in 2 delen of op 2 bakplaten.
    6. Bak de koekjes in 20 – 25 minuten tot de randjes goudbruin zijn en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

5. Uiensoep met pompoen en gruyère broodjes

Ik wilde heel graag eens een combinatie maken van uien- en pompoensoep en vond het sinterklaasbuffet daar een uitgelezen moment voor. Misschien is dit wel het meest verrassende recept, want het eindresultaat was echt overheersend. Een heerlijk romige pompoensoep met de kenmerkende smaak van uiensoep. Met uiteraard gegratineerde kaasbroodjes erbij die je nog even in je kop soep legt voordat je een hap neemt.

Bereidingstijd

Voor het maken van de soep heb je ongeveer 50 minuten nodig. Je kunt de soep volledig voorbereiden en opwarmen op het vuur op pakjesavond. De gruyere broodjes bak je op het laatste moment af in de oven terwijl de soep aan het opwarmen is. Daar heb je ongeveer 15 minuten voor nodig inclusief oventijd.

Wat je nodig hebt voor 2 liter soep

    • 1 flespompoen
    • 1 kilo uien
    • bakolijfolie
    • zout
    • bosje verse tijm
    • roomboter
    • 1 el balsamicoazijn
    • 100 gr pompoenpitten
    • 1,5 liter groentebouillon
    • 50 ml slagroom
    • zwarte peper
    • 1 (rustiek) afbakstokbrood
    • 150 gr gruyère, geraspt

Wat je gaat doen

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
    2. Halveer de flespompoen en verwijder de zaadlijsten en pitten. Snijd ze daarna in grove stukken en leg op het bakpapier.
    3. Pel de uien en houd 4 uien apart. Snijd alle andere uien in dunne halve maantjes en leg deze op het bakpapier erbij. Smeer de pompoen en uien in met een flinke scheut bakolijfolie en een goede snuf zout. Verdeel alles gelijkmatig over het bakblik en leg 4 grote takjes tijm tussen de uien. Rooster dit 20 – 25 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. De uien kunnen aan de zijkant iets bruin worden, dat is niet erg.
    4. Snijd de overgebleven 4 uien ook in dunne halve maantjes en smoor deze 30 minuten in een koekenpan met een klontje boter en snuf zout. Doe dit op laag vuur, want ze moeten karameliseren en niet bakken. Roer de laatste 10 minuten de balsamicoazijn en 1 tl fijngehakte tijm (salie is trouwens ook heel lekker) erdoor.
    5. Rooster in de tussentijd in een droge koekenpan de pompoenpitten tot ze gaan poffen. Bewaar daarna in een afgesloten bakje.
    6. Als de pompoen gaar is verwijder je voorzichtig de schillen, deze gooi je weg. Hak de pompoen grof en meng met de helft van de geroosterde uien uit de oven in een soeppan met 1,5 liter groentebouillon. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Pureer daarna helemaal fijn met een staafmixer. Vind je de soep nog te dik? Voeg dan wat extra groentebouillon toe.
    7. Roer de andere helft van de geroosterde ui uit de oven door de soep en schenk er 50 ml slagroom bij. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper en zout.
    8. Snijd voor de gruyère broodjes het stokbrood in sneetjes. Besmeer ieder sneetje met een lik roomboter en leg ze naast elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Beleg ieder sneetje met een royale hoeveelheid geraspte gruyère, wat fijngehakte tijm en geroosterde pompoenpitten. Bak ze 8 – 10 minuten in de oven op 200 graden tot ze mooi goudbruin zijn geworden.
    9. Serveer de uiensoep met pompoen met een lepel van de gekarameliseerde ui en de gruyère broodjes.

6. Speculaasfudge

Tja, wat kan ik nou nog zeggen over fudge wat nog niet gezegd is? Super makkelijk om te maken, een echte traktatie en ideaal om overgebleven sintlekkernijen in te verwerken. In dit geval gingen we voor speculaas en strooigoed.

Bereidingstijd

Het maken van fudge kost je maar 10 minuten en daarna moet het nog 1 – 2 uur koelen. Je kunt het al 2 dagen eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

Wat je nodig hebt voor 30 stukjes

    • 350 gr pure chocolade
    • 1 blikje gecondenseerde melk
    • 1 el koek- en speculaaskruiden
    • 150 gr speculaas
    • Strooigoed ter decoratie

Wat je gaat doen

    1. Hak de chocolade grof en meng met de gecondenseerde melk in een steelpan. Laat op laag vuur al roerende smelten.
    2. Roer de koek- en speculaaskruiden erdoor.
    3. Hak de speculaas grof en doe dit bij het chocolademengsel.
    4. Doe de fudge in een met bakpapier beklede rechthoekige vorm van 15x25cm en decoreer met strooigoed.
    5. Laat de speculaasfudge een paar uur opstijven in de koelkast en snijd daarna in stukjes.

7. Dubbele tray-bake als hoofdgerecht

Ik wilde heel graag ook een hoofdgerecht voor het buffet maken, maar bleef maar dubben over het type gerecht. Want zeker als er meerdere mensen zijn op pakjesavond dan zijn er ook gelijk meerdere wensen. Daarom besloot ik voor een dubbele tray-bake te gaan! Twee verschillende gerechten die je heel makkelijk tegelijk bereid in de oven op een bakplaat. Met aan de ene kant een variatie op melanzane alla parmigiana en aan de andere kant een geroosterde aardappel-groenteschotel met heel veel smaak.

Bereidingstijd

Het meeste tijd kost het grillen van de plakjes aubergine. Dat kun je de dag ervoor vast doen en ze daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Het daadwerkelijk samenstellen van de tray-bake kost nog geen 10 minuten en daarna doet de oven de rest van het werk, totaal 40 minuten.

Wat je nodig hebt voor 6 – 8 personen

    • 500 gr gemengde (rode) aardappels met groenten zoals pastinaak en wortel (tip: bij veel supermarkten kun je voorgesneden mixen kopen die zo de oven in kunnen)
    • 3 (gele) rauwe bieten
    • 1 teentje knoflook
    • bakolijfolie
    • 2 el fijngehakte verse kruiden (tijm en rozemarijn of een Italiaanse kruidenmix)
    • zout
    • 2 aubergines
    • 4 trostomaten
    • 2 bollen buffelmozzarella
    • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
    • 50 gr rucola slamelange
    • zwarte peper
    • 4 takjes verse basilicum

Wat je gaat doen

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
    2. Leg op een helft de voorgesneden aardappel-groentenmix en meng deze met plakjes rauwe biet, een uitgeperst teentje knoflook, een scheut bakolijfolie, de fijngehakte kruiden en een snuf zout. Zet dit 20 minuten in de oven.
    3. Snijd in de tussentijd de aubergines in ronde plakken en kwast ze in met bakolijfolie. Grill ze daarna gaar in een grillpan in delen. Snijd in de tussentijd de tomaten in plakjes en scheur de buffelmozzarella in stukjes met je handen.
    4. Haal het bakblik uit de oven leg op de andere helft een tweede stuk bakpapier (eventueel dubbelgevouwen) waarvan je de randjes iets omhoog zet. Daarop komen alle ingrediënten voor de melanzane en dat zorgt ervoor dat het vocht niet in je andere gerecht komt. Leg om en om de plakken aubergine en tomaat en bestrooi met peper, zout en een scheutje bakolijfolie. Verdeel de mozzarella erover en bestrooi met Parmezaanse kaas.
    5. Zet de bakplaat weer terug in de oven en bak nog 20 – 25 minuten tot de aardappels helemaal gaar zijn en de melanzane mooi gegratineerd is.
    6. Haal uit de oven en meng de rucola slamelange door het aardappelgerecht en strooi er een snufje zwarte peper over. Garneer de melanzane met blaadjes basilicum.
    7. Serveer de tray-bake zo op tafel.

8. Trifle met speculaascake

Last but not least ook nog een heerlijk dessert voor op het sinterklaasbuffet! We maakten een trifle met speculaascake die je zo makkelijk of moeilijk kunt maken als je zelf wilt. De speculaascake kun je namelijk zelf bakken (kan al twee dagen eerder) of je koopt ‘m bij de bakker en dan kost het maken van de trifle je nog maar 15 minuten op de avond zelf. Links- of rechtsom, het resultaat is spectaculair.

Bereidingstijd

Je bent er dus 15 minuten mee bezig. En als je ook nog de speculaascake zelf wilt bakken dan ben je daar nog 60 minuten mee bezig (inclusief oven). De speculaascake kun je tot 2 dagen eerder al bakken. En de trifles kun je eerder op de dag al maken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

    • 6 plakken speculaascake
      optioneel: scheutje speculaaslikeur of amaretto
    • 250 gr slagroom
    • 250 gr mascarpone
    • 50 gr suiker
    • stukjes chocoladeletter, marsepein en strooigoed ter decoratie

Wat je gaat doen

    1. Verdeel de helft van de speculaascake in stukjes over 4 of meer dessertglazen of kleine weckpotjes.
    2. Schenk er desgewenst een scheutje likeur over.
    3. Klop de slagroom met de mascarpone en suiker losen schep hiervan wat op de speculaascake.
    4. Verdeel wat chocola en marsepein over de room en herhaal met de rest van de cake en room.
    5. Maak het af met wat leuke decoraties en zet koud tot het moment van serveren.

Ook nog zelf de speculaascake bakken?

Dan heb je dit nodig

    • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
    • 200 gr suiker
    • 4 eieren
    • 1 tl vanille extract
    • 200 gr zelfrijzend bakmeel
    • 3 el speculaaskruiden
    • snufje zout

En dit ga je doen

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Klop de roomboter met de suiker romig en luchtig.
    3. Klop er een voor een de eieren door, gevolgd door het vanille extract.
    4. Roer het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar en voeg het beetje bij beetje toe aan het beslag.
    5. Stop met mixen wanneer het net gemengd is en schep het beslag in een ingevette cakevorm van 25 cm.
    6. Bak de cake in 60 minuten goudbruin en gaar. Controleer de garing met een satéprikker door deze in het midden te steken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.

Nou, dat was ‘m dan! Onze grote sinterklaasbuffet voor dit jaar. Geniet enorm van de recepten en van pakjesavond!

Bewaar op Pinterest!

Wil je deze sinterklaas recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Liefs van Francesca (die de hartige kant voor jullie verzorgde), Debbie (die de zoete recepten maakte) en Wendy (die er weer prachtige foto’s van heeft gemaakt).

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)