Draadjesvlees zonder poespas

In de winter komen er aardig wat pannen met stoofvlees bij ons op tafel. Voornamelijk in het weekend, want dan heb ik er de tijd voor. Voor stoven moet je namelijk wel ergens tussen de 3 en 5 uur uittrekken, maar dan heb je ook wat. Dit is een ontzettend makkelijk recept voor draadjesvlees, zonder poespas dus. Zet de pan na de lunch op en je geniet ‘s avonds van een heerlijke maaltijd.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 2 uien
– 1 tomaat
– 200ml rode wijn
– 300ml rundvleesbouillon
– 750gr sukade of riblappen (vraag het vooral je slager), kamertemperatuur
– peper
– zout
– boter
– 2el tomatenpuree
– 6 zwarte peper korrels
– scheutje (balsamico) azijn
– 2 laurierblaadjes
– optioneel: bloem of maizena

Draadjesvlees zonder poespas_2

Wat je gaat doen

Snipper de uien en snijd de tomaten in blokjes. Doe de rode wijn en rundvleesbouillon in een pannetje en verwarm op laag vuur.

Peper en zout je vlees en verwarm een grote braadpan waarin je een flinke klont boter smelt. Hier kan ook nog een scheutje olijfolie bij. Bak je vlees rondom bruin aan (niet te hard bakken) en schep uit de pan. Fruit nu de uien op medium vuur totdat ze glazig zien en schep de blokjes tomaat en tomatenpuree erdoor. Bak dit een minuutje zodat de puree ontzuurt. Doe het vlees terug in de pan en schenk de warme vloeistof erbij, zorg dat het vlees helemaal onder staat. De zwarte peper korrels, balsamico azijn en laurierblaadjes gaan er ook door. Zet de deksel op de pan en laat het vlees minstens 2,5 uur (maar nog liever 5 uur op je zachtste vuurtje) sudderen. Als je pan het aankan, kun je deze ook 5 uur op 90 graden in de oven zetten.

Vlak voor het serveren kun je de saus nog een beetje binden met bloem of maizena. Serveer het draadjesvlees met gekookte aardappelen of een puree en rode kool met appeltjes. Met een beetje ontbijtkoek kan natuurlijk ook, maar die bewaar ik voor een ander recept dat binnenkort ook online komt.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Draadjesvlees zonder poespas”

  1. ik gebruik een “wonderbag” = moderne variant op de hooikist. Je hoeft de pan alleen aan de kook te brengen en daarna gaat het gas uit en de pan gaat in de wonderbag. Handig voor als je doordeweeks trek hebt in stoofvlees. Je hoeft er niet meer voor thuis te blijven. Verkrijgbaar o.a. via de Happinez. Extra voordeel: voor elke bag die jij koopt, wordt er een gedoneerd aan een gezin in Afrika.

    Succes met je leuke website!

  2. Pingback: Draadjesvlees
  3. Hoi Francesca,

    dit recept ziet er heel goed uit, en ga ik zeker proberen.
    Maar ik heb een vraagje. Op het laatst is er altijd zoveel vocht verdampt of ingedikt dat het aan de bodem vast gaat branden. Kan ik tussentijds vocht toevoegen.

    Groetjes, Henk.

    1. Beste Henk,
      NOOT DOEN. Zet het uur zo laag dat het nauwelijks verdampt en zet de deksel er op want dan blijft het meeste damp binnen de braadpan.
      Je kunt ook de tip van Francesca opvolgen als je over een oven beschikt. Zet die dan 0- 90 graden,

      Succes,
      Grt Kookgek
      Vocht toevoegen gaat ten koste van het fijne aroma

    2. Bestes Henk ik ben in het bezit van een tajinne geweldig wat een gemak het vocht blijft in de pan en je kan deze zowel op het gas als in de oven gebruiken minder afwas

  4. Draadjesvlees
    Mag ik een slowcooker aanbevelen voor deze recept. Bij mijn zus in Engeland kwam ik hem tegen. Mijn zus houdt van wandelen dus zet ze smorgens haar slowcooker aan met ingredienten en savonds als ze thuis komt heeft ze een heerlijke maaltijd. Zij is trouwens vegaan en heeft ze een 2delig slowcooker. Een kant voor haar en de ander voor haar man en/of dochter. Dochter schippert tussen beide !