Rode kool met appel en kaneel

Een van mijn favoriete bijgerechten in de herfst en winter is rode kool. Gebakken, in de soep, gestoofd, in een stamppot of oud-Hollands met appel. Met rode kool kun je trouwens ook leuk experimenteren. Maak bijvoorbeeld eens deze geweldige rode kool koekjes of een pissaladière met rode kool met de andere helft van de rode kool uit dit recept.

In plaats van de rode kool te koken, bak ik ‘m eerst aan en laat het daarna stoven in weinig vocht. Ik kreeg een geweldige fles frambozenazijn van Foodelicious en dat bleek een schot in de roos in combinatie met dit gerecht. Geen frambozenazijn in huis? Geen probleem, je kunt het ook met bessensap doen, of alleen met water.

Rode kool met appel en kaneel_2

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 1/2 rode kool
– 1 sjalot
– 6 kruidnagels
– boter
– 1 kaneelstokje
– 2el frambozenazijn (of bessensap)
– 2el water
– 1 appel (Goudreinet)
– zout
– peper

Wat je gaat doen

Rasp de rode kool of snijd in dunne reepjes met een scherp mes. Maak de sjalot schoon en steek de kruidnagels erin.

Pak een grote (hapjes)pan en zet deze op het vuur met een klontje boter. Als de boter warm is, schep je de rode kool erdoor. Bak dit op medium vuur voor een een paar minuten terwijl je blijft roeren. Schenk de frambozenazijn en water erbij en leg de sjalot en het kaneelstokje in de pan. Schep alles even rustig door en laat daarna 10 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan.

In de tussentijd schil je de appel en snijd je deze in grove blokjes. Na 10 minuten schep je de blokjes appel erdoor en laat je het nog 10 minuten stoven. Proef daarna en breng op smaak met zout en peper.

Rode kool met appel en kaneel_1

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Rode kool met appel en kaneel”