Keuken schoonmaaktips voor huishoudklunzen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sponsored – Het huishouden. Daar bak ik dus echt helemaal niets van. Vraag het aan mijn Mr. en hij zal je in geuren en kleuren vertellen hoe hij dagelijks op zoek moet naar schone onderbroeken terwijl hij over een stapel servies heen struikelt en net het laatste schone koffiekopje uit de lade weet te toveren. Om over de ontplofte keuken nog maar te zwijgen.

Ik vind dat natuurlijk allemaal best meevallen. Gezellig chaotisch noem ik ons huishouden, ik gedij daar echt heel goed in. Maar als ik eerlijk ben, durf ik er best voor uit te komen dat ik een huishoudkluns ben. Ik probeer wel mijn leven te beteren, al zo’n 15 jaar. Dat resulteert in periodieke oplevingen waarbij ik allemaal nieuwe schoonmaakmiddelen in huis haal, begin te poetsen als een malle en eindelijk weer eens de keukenkastjes uitmest.

Sinds een tijdje ben ik overgestapt op de schoonmaakmiddelen van Ecover. Dit zijn duurzame, milde schoonmaakproducten met een heerlijke geur. Omdat ik aan alle kanten aan het kijken ben hoe we ons leven net wat duurzamer kunnen inrichten, kwamen de schoonmaakmiddelen dus ook aan bod. Want al die chemicaliën spoel je wel door de gootsteen en dat komt uiteindelijk in de bodem en het water terecht. Ik ben ook blij dat de producten zo zacht voor mijn huid zijn. Ik heb namelijk door al dat koken (en handen wassen) een beetje eczeem gekregen en sinds ik hun afwasmiddel en handwas gebruik heb ik daar veel minder last van.

keuken-schoonmaaktips-voor-huishoudklunzen-4

Goed, dat vonden ze bij Ecover tof om te horen en toen vroegen ze of ik niet een blog wilde schrijven met schoonmaaktips voor de keuken. En toen begon ik keihard te lachen en mijn Mr. nog harder.

“Nee, natuurlijk kan ik geen schoonmaaktips geven. Dat is hartstikke ongeloofwaardig! Stuur maar een schoonmaakgoeroe mijn kant op die mij eens tips kan geven.”, was mijn antwoord.

En zo geschiedde, vorige week belde Liesbeth aan. Helemaal vanuit België kwam ze met haar boek ‘De grote schoonmaakbijbel’ onder de arm. Zichtbaar verwonderd keek ze om zich heen. Ik had heel bewust een nog grotere zooi van de keuken gemaakt dan normaal en ze zei heel lief dat ze het zo gezellig vond bij me (zie je wel!).

Samen met Liesbeth ben ik mijn hele keuken doorgegaan en zij heeft me tips gegeven waarmee zelfs de grootste huishoudklunzen hun keuken schoon kunnen houden. Daar komen ze:

Maak iedere dag iets kleins schoons

Door elke keer iets kleins beet te pakken, dat kan al een laatje met bestek zijn dat je uitzuigt, houd je het huishouden beter in de klauw. Zo stapelen de klusjes niet op. En laten we eerlijk zijn: huishoudklunzen houden al helemaal niet van een grote schoonmaak dus dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Kasten zijn je vrienden

Zorg dat zo veel mogelijk spullen opgeruimd zijn in kasten of lades. Het helpt enorm tijdens het dagelijkse schoonmaken en zorgt ervoor dat je keuken ‘glad’ blijft. En dan moet je niet, net als ik, alles op elkaar gooien.

keuken-schoonmaaktips-voor-huishoudklunzen-6

Dagelijkse klusjes maken je keuken netter

Haal elke dag gelijk de vaatwasser leeg (of was af), maak je werkoppervlak schoon met een doekje met allesreiniger en gooi in ieder geval je vaatdoek iedere dag in de was. Hand- en theedoeken om de twee dagen. Ruim alles wat je verder niet dagelijks gebruikt op in de kast.

Tem de inhoud van de koelkast

Onze koelkast is altijd een grote bende, boordevol opengebroken potjes, opbergbakjes en restjes groenten. Ik kijk er altijd enorm tegenop om de hele koelkast schoon te maken en daardoor doe ik het maar niet. Tip van Liesbeth: houd ook deze klus overzichtelijk voor jezelf en pak gewoon steeds 1 plankje beet. Ben je aan het koken en heb je 5 minuten over omdat je moet wachten? Trek dan die koelkast open, haal een plankje leeg, kijk wat er weg kan en haal een doekje over het plankje. En klaar is Kees.

Zo krijg je de oven schoon

Heb je de oven of magnetron gebruikt, neem de binnenkant dan na het afkoelen af met een doekje met allesreiniger. Nare geurtjes krijg je eruit door een bakje met citroenpartjes in water erin te zetten en te verwarmen. Twee minuten in de magnetron en 15 minuten in de oven op 200 graden. Voor de grote schoonmaak smeer je de oven helemaal in met een papje van baking soda en water. Laat een nacht intrekken en maak de volgende dag helemaal schoon met een vochtige doek.

Minder, maar betere schoonmaakmiddelen in je kast

Ik ben tot de conclusie gekomen dat je niet 12 verschillende flessen in je kast hoeft neer te zetten. Met afwasmiddel, allesreiniger, baking soda en citroen ben je er eigenlijk al in de keuken. De allesreiniger van Ecover in het spuitflesje vind ik helemaal ideaal, die gebruik ik bijna overal voor. Oh, en de afwasblokjes natuurlijk. Die mag ik niet vergeten aangezien bij ons de vaatwasser minstens twee keer per dag draait door al dat koken.

Wat je allemaal niet kan doen met citroen en cola

Vooral citroen, naast allesreiniger, is je grote vriend. Stop bijvoorbeeld een paar partjes in het bestekbakje van je vaatwasser en laat meedraaien. Dit helpt heel goed tegen nare geurtjes. Leg ook eens een paar partjes in de koelkast voor hetzelfde effect. Of smeer je kaasrasp in met citroen om die vervelende, aangekoekte restjes kaas te verwijderen. En dan de cola, als je daarin namelijk je gaspitten een nacht legt komen ze er blinkend schoon uit.

Zo krijg je roestvrijstaal blinkend schoon

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat mijn keuken een en al uit roestvrijstaal bestaat. Veel mensen denken dat dat ellendig is en dat je constant vlekken hebt. Dat valt reuze mee, het onderhoud is juist heel makkelijk. Even afnemen met allesreiniger en warm water en daarna nawrijven met een droge, schone doek. Periodiek maken we (lees: mijn Mr) ‘m ook nog schoon met een roestvrijstaal reiniger voor het lange termijn-onderhoud.

keuken-schoonmaaktips-voor-huishoudklunzen-5

En de kookplaat?

Ja, die gaskookplaat is natuurlijk ellendig om schoon te maken. Inmiddels kennen jullie de truc van de gaspitten in de cola. Verder moet je gewoon echt gelijk de plaat schoonmaken na het koken zodat vet en vuiligheid niet gaat aankoeken of zelfs aanbranden. Een inductiekookplaat is veel makkelijker schoon te maken. Even afnemen met water en allesreiniger na het koken en je bent gelijk klaar.

De tip van het jaar!

Wat doe je nou als je een ei op de grond laat vallen? Strooi er eerst heel veel zout over en laat 10 tot 15 minuten liggen. Daardoor zal het ei samenkoeken waardoor je het daarna gemakkelijk kunt opvegen. Nooit geweten!

Tot zover de keuken schoonmaaktips van Liesbeth. Ik was er erg blij mee, gooide nog even twee handjes bloem de lucht in om dat te vieren en weet zeker dat ze het hier nog jaren over zal hebben. “Ja, echt, die gezellige foodblogster deed het gewoon, ze gooide het zó de keuken in!”

Dank je wel, Liesbeth en Ecover, ik beloof dat ik mijn best ga doen om het bij te houden.

keuken-schoonmaaktips-voor-huishoudklunzen-7

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]

Dit is een samenwerking met Ecover. Lees hier onze disclaimer. Meer informatie over hun assortiment aan schoonmaakproducten, kijk dan hier.

Fotografie: Wendy van Bree Fotografie

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer