Voorraadpotten en labels: zo richt je de keuken overzichtelijk in

Voorraadpotten kunnen ervoor zorgen dat jouw, eerst zo, chaotische keuken verandert in een oase van overzichtelijkheid. Maar voordat je dit punt bereikt, moet je eerst aan de bak. In dit artikel leg ik je uit hoe je met behulp van voorraadpotten en labels stap voor stap jouw keuken een stuk …

Voorraadpotten kunnen ervoor zorgen dat jouw, eerst zo, chaotische keuken verandert in een oase van overzichtelijkheid. Maar voordat je dit punt bereikt, moet je eerst aan de bak. In dit artikel leg ik je uit hoe je met behulp van voorraadpotten en labels stap voor stap jouw keuken een stuk strakker inricht.

Waarom ik voorraadpotten kocht

Laat ik dit artikel beginnen met een bekentenis: ik ben een grote chaoot. Zowel in werk als leven. Mijn gebrek aan organisatietalent vind je dus ook terug in hoe ik kasten inricht. Meestal zitten de spullen er wel in, maar daar is alles mee gezegd. Ik heb dan ook jaren geleefd met een ongeorganiseerde inrichting van mijn keukenlades. En dat ging best prima, ik denk dat mijn Mr. zich er meer aan irriteerde dan ik. Tot er een moment kwam dat ik er helemaal klaar mee was en echt niets meer kon vinden. Dat was het moment dat ik besloot: nu ga je je keuken inrichten met voorraadpotten en labels.

Project keuken inrichten met de beste voorraadpotten

Toen kwam mijn tweede talent (ja, mijn chaotische karakter zie ik als een vrij creatief talent) naar boven en dat is dat als ik iets doe, dan doe ik het ook gelijk goed. Dus het hele ‘keuken inrichten’ project werd met de grootste aandacht en precisie aangevlogen. Met als gevolg dat ik nu extreem georganiseerde keukenlades en een perfect ingerichte voorraadkast heb. Waar ik, heel eerlijk, enorm blij mee ben. Het maakt mijn werk en leven veel prettiger. En ik heb een blije man die nu met een glimlach de keukenlades opentrekt. Helemaal als hij ziet hoe netjes ik mijn voorraadpotten gelabeld heb.

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik mijn keuken heb ingericht, waar ik alles heb gekocht, welke keuzes ik heb gemaakt tijdens het hele project en hoe ik het netjes hou. Alles hiervoor heb ik trouwens zelf gefinancierd, dus de linkjes die ik heb opgenomen zijn naar bedrijven en merken waar ik enthousiast over ben. Zowel qua service, levering als kwaliteit van de producten. En die deel ik graag met jullie.

Het stappenplan en de voorraadpotten

Neem de tijd voor dit project, want het heeft wat denkwerk nodig om je keukenkasten dusdanig in te richten zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die je hebt. Maar als je dat goed doet, ben je straks net zo blij als ik nu ben. Stuur je me foto’s toe als je klaar bent, zodat ik de voor- en na-situatie kan zien? Ik heb ontdekt dat ik dat fantastisch rustgevend vind ;-).

Stap 1: Haal alles uit je kasten en inventariseer

Vanaf dag 1 wist ik dat het niet ging werken als ik maar lukraak wat voorraadpotten zou bestellen. Ik moest weten wat ik allemaal in huis had, in welke categorieën ik dat ging indelen en hoe ik het later weer in de kasten wilde hebben staan. Een bijkomende complicerende factor was dat ik in mijn keuken geen standaard wandkasten heb, maar alleen diepe lades die je opentrekt. Ik kijk ‘top down’ naar mijn voorraad, dus moet van bovenaf een goed overzicht hebben. Daarbij was mijn grootste uitdaging hoe ik mijn enorme collectie aan specerijen en kruiden goed inzichtelijk zou gaan krijgen. Ik heb geen ondiepe lades tot mijn beschikking waar ik van die kruidensystemen zoals IKEA heeft (veel gehoord als tip van mijn volgers) in kwijt kan. Is wel heel handig, maar zou bij mij echt heel onpraktisch zijn, omdat ik dan geen efficiënt gebruik kan maken van de ruimte die ik heb. Daarnaast heb ik een bloedhekel aan te kleine kruidenpotjes waar je maar de helft van een gekochte verpakking in kwijt kunt. Dan zit je dus nog steeds met dubbele verpakkingen, waar je weer een deel van in je voorraadkast moet bewaren. Maar daarover later meer.

Zoek uit welke voorraadpotten je moet kopen

Ik ben dus begonnen met alles uit mijn kasten te halen. Zowel uit mijn diepe lades in de keuken als uit de voorraadkast. Ik heb alles op de grond gezet en ik ben daar categorieën van gaan maken:

  1. Ontbijtproducten zoals muesli, granola en hagelslag
  2. Kruiden en specerijen
  3. Bakproducten zoals bloem, meel- en suikersoorten
  4. Gedroogde pasta, rijst en andere granen
  5. Noten en gedroogde vruchten

Daarbij kwam ik tot de ontdekking dat ik aangebroken verpakkingen op verschillende plekken bewaarde. Soms in mijn keukenlades en soms ergens verstopt in de voorraadkast. Waardoor ik dus geen enkel overzicht had en soms zelfs meerdere voorraaddozen met aangebroken verpakkingen couscous of pasta vond.

Ik besloot dat de ‘lopende voorraad’, oftewel de producten die ik veel gebruik of verpakkingen die aangebroken zijn dicht bij de hand moeten staan. In mijn keukenlades dus. Met goed overzicht zodat ik in één oogopslag kan zien wat ik in huis heb. Dat kookt (en in mijn geval dus ook werkt) een stuk efficiënter en het helpt voedselverspilling tegen te gaan. Want stel dat ik besluit dat ik een salade met couscous wil maken, maar ik heb nog een halve verpakking bulgur over, dan kan ik ook die kiezen.

De onaangebroken voorraad, inclusief reserveverpakkingen wilde ik in de voorraadkast bewaren. Met als belangrijke regel: eerst de voorraad uit de voorraadpot opmaken, daarna de vorraadpot even afwassen en goed laten drogen en daarna weer vullen met de nieuwe voorraad. Zo houd je alles goed op orde.

Stap 2: Meet je beschikbare ruimte op

Toen alles uit mijn keukenlades en voorraadkast was, ben ik de beschikbare ruimte gaan opmeten. Het volume in mijn lades is enorm, maar ik wist dat ik de hoogte in moest om efficiënt gebruik daarvan te maken.

Zelfde verhaal voor mijn planken in de voorraadkasten. Ook daar kwam ik tot de ontdekking dat ik compleet verkeerd gebruik maakte van de ruimte. Alles lag los op de planken, zonder enig structuur.

Stap 3: Selecteer de beste voorraadpotten

Grinnikend keek ik naar mijn oude collectie voorraadbussen en -bakjes die op de grond stonden. Allemaal verschillende formaten, veelal rond of ovaal (super onhandig), maar ik gebruikte ook veel van die rechthoekige bakjes met een plastic deksel. Wat niet altijd even hygiënisch is, omdat je die niet luchtdicht kunt verpakken. Daarnaast gooide ik aangebroken verpakkingen in de voorraadkast en had ik bijna 50 verschillende soorten specerijenpotjes in een houten bak staan.

Ik besloot dat ik wilde overstappen naar glazen voorraadpotten met beugelsluitingen voor alle aangebroken voorraad én glazen kruidenpotten. Met als belangrijke voorwaarde: alle voorraadpotten moesten vierkant zijn (want: efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte) en ze moesten er in verschillende hoogtes zijn.

Voor de grote voorraadpotten was ik er snel uit: dat werden de vierkante, glazen weckpotten Fido van het merk Bormioli Rocco. Die zijn beschikbaar in verschillende inhoudsmaten en ik heb gekozen voor de 0,5 liter, 0,75 liter, 1 liter en 1,5 liter. Deze voorraadpotten zijn in veel verschillende winkels te koop, maar ik heb ze uiteindelijk besteld bij Kitchen&More en thuis laten bezorgen.

Voor de kruidenpotjes heb ik echt lang moeten zoeken naar een geschikte oplossing. Want veel glazen kruidenpotjes zijn rond of wel vierkant, maar te klein. Waardoor er te weinig in kan of je niet makkelijk met een theelepel iets eruit kunt scheppen. Een van mijn volgers kwam uiteindelijk met de gouden tip en dat is de site Flessenland. Ik heb nog nooit zoveel glazen potjes bij elkaar gezien! Na goed zoeken heb ik gekozen voor de glazen potjes uit de serie Funny die er in 3 formaten zijn (156 ml, 212 ml en 314 ml). De kleine potjes van 156 ml hebben voldoende inhoud voor een heel potje van bijvoorbeeld Verstegen. Voor grotere verpakkingen (denk aan Euroma of verpakkingen van de toko) kun je de 212 ml of 314 ml gebruiken. De 314 ml potjes gebruik ik ook voor mijn bouillonblokjes, zwarte peperkorrels en laurierblaadjes).

UPDATE 12 MEI 2020: Na meerdere mails van jullie heb ik begrepen dat de 156 ml en 212 ml potjes uit de Funny serie niet of tijdelijk niet meer leverbaar zijn. Het zou kunnen dat mijn blog daar wat mee te maken heeft gehad ;-). Ik kan jullie alleen niet helpen met informatie of deze weer leverbaar worden. Dat kun je altijd even aan Flessenland vragen. En anders is deze serie denk ik een goed alternatief.

Daarnaast bestelde ik ook nog een paar grote 580 ml potten uit de serie Ikarus (ook een mooie serie trouwens) voor kleine voorraad die altijd rondslingert. Denk aan zakjes gist, bakpoeder en vanillesuiker. Maar ook grote hoeveelheden bouillonblokjes of ander klein spul.

Belangrijk aandachtspunt voordat je de voorraadpotten gaat bestellen: reken goed uit hoeveel potten je nodig hebt. Ik heb er pen en papier bij gepakt en heb alles opgeschreven. Hoeveel verschillende kruiden ik bijvoorbeeld in huis had en hoeveel potjes ik daarvoor nodig had om het over te hevelen. Maar ook welke verschillende formaten ik nodig had. Het kan helpen om vooraf eerst 1 exemplaar van ieder type voorraadpot te bestellen zodat je een voorbeeld hebt om je berekening te maken. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat 1 kg rijst en 1 kg bloem precies passen in een 1 liter pot van Fido. En dat 200 gram noten perfect passen in een 0,5 liter pot. Ook heb ik vooraf precies uitgerekend hoeveel potten er naast elkaar konden staan in een lade, zowel in de lengte als diepte. Ja, dat is even passen en meten, maar het scheelt enorm veel gezucht achteraf als blijkt dat iets toch net niet past. Oh, en bestel een paar voorraadpotten extra…want je bestelt altijd te weinig ;-).

Stap 4: Alles overzetten in je nieuwe voorraadpotten

Zijn alle voorraadpotten binnen, zorg dan eerst dat je ze goed reinigt door ze even af te wassen met warm water en afwasmiddel voordat het keuken inrichten begint. Zet ze op z’n kop op theedoeken en laat uitlekken. Droog ze af en laat goed drogen. Daarna begint een van de leukste klusjes en dat is alles overhevelen! Het geeft echt een heerlijk gevoel om al die prachtige voorraadpotten gevuld te zien worden met je voorraad. Tip: plak een klein stickertje met omschrijving van de inhoud op de pot zodat je precies weet wat erin zit voordat het keuken inrichten begint. De echte labels komen later pas.

Stap 5: Je keuken inrichten met lopende vooraad

Ik heb 3 grote, diepe keukenlades en die heb ik als volgt ingericht:

  • Bovenste lade links: de ontbijtproducten + grote voorraadpotten met bakhulpmiddelen. Ook heb ik daar nog een draadmandje met kleine producten zoals peper, zout en extracten zoals vanille en amandel
  • Bovenste lade rechts: alle specerijen en gedroogde kruiden, ingedeeld op alfabetische volgorde
  • Onderste lade links: alle voorraadpotten met rijst, gedroogde pasta en andere granen
  • Onderste lade rechts: alle voorraadpotten met verschillende bouillonblokjes + flessen met olie, ketjap, sojasaus en andere vloeibare smaakmakers
  • Grote lade onder het fornuis: links alle bakproducten, dan alle suikersoorten, dan kookhulpmiddelen zoals maïzena, paneermeel en panko en helemaal rechts de kleine potjes met alle verschillende soorten noten

hier staan grote en kleine voorraadpotten in

Dit zijn alle middelgrote voorraadpotten

Tip: Een aantal vorraadpotten heb ik in onze open keukenkast gezet voor producten zoals snoepjes, pepermunt, drop en chocolade. Zo is die voorraad ook weer inzichtelijk en het ziet er mooi uit. Ook kun je deze glazen weckpotten gebruiken voor je koffiecupjes en theezakjes.

Stap 6: Je voorraadkast inrichten

Bij Xenos vond ik hele handige witte draadmanden in de winkel (zag ik helaas niet online op hun site) en die combineerde ik met witte kleine mandjes om mijn voorraadkast opnieuw in te richten. Wederom eerst alles opgemeten zodat ik zeker wist dat het zou passen en daarna de manden gekocht. En ook hier heb ik weer categorieën gemaakt. Een draadmand met gedroogde pasta en rijst, een draadmand met bonen en ander conserven, een draadmand met tomaatproducten, een draadmand met chips en snoep, een draadmand met broodproducten, et cetera. Veel overzichtelijker en door het gebruik van de manden kon ik ook de hoogte in en maak ik dus veel efficiënter gebruik van de ruimte.

Stap 7: Je voorraadpotten labelen

Weet je wat ik dus heel gek vind: je kunt nergens bijpassende labels bij voorraadpotten bestellen of kopen. Dat zou dus echt een geweldig verdienmodel zijn als een winkelketen of webwinkel dat gaat doen, want het scheelt heel veel gezoek. Maar goed, ik heb al dat werk inmiddels voor jullie gedaan ;-).

Voor de Fido weckpotten heb ik deze krijtstickers van 7x7cm besteld bij Signerie. Hele goede kwaliteit, je kunt ze afnemen met een vochtig doekje en zijn dan nog te hergebruiken. Deze passen perfect op de deksels van de Fido potten. Ik heb ze daar geplakt, omdat ik ‘top down’ overzicht moet hebben. Maar als jij wandkasten hebt, kun je ze beter op de zijkant van de potten plakken. En dan zou je natuurlijk ook voor rechthoekige of ovale krijtstickers kunnen kiezen, die hebben ze ook. Ik kreeg later als tip van een aantal volgers dat je als alternatief een potje krijtverf kunt kopen en daarmee de bovenkant van de potten kunt verven. Wellicht ook een idee!

De krijtstickers kun je daarna beschrijven met een krijtpen. Maar ik vond een uitwisbare krijtstift erg onhandig, omdat je dan vegen krijgt tijdens het gebruik van de potten. Daarom heb ik uiteindelijk voor de permanente Edding 750 paint marker in de kleur wit. Dit geeft wel het gevoel van een krijtpen en schrijft makkelijk, maar is niet uitwisbaar. Wat voor mij ook geen vereiste was, want ik was toch niet van plan om steeds de namen van de inhoud te veranderen. Later kreeg ik nog wat tips van andere krijtpennen van volgers (zelf niet getest, maar wellicht handig voor jullie om te weten): de waterproof krijtstiften van raamtekening.nl of de Posca pen.

Voor de kruidenpotjes, of eigenlijk alle glazen potjes van Flessenland, heb ik een andere pen gebruikt. Deze deksels zijn namelijk grijs en daarom vind ik het niet nodig om daar een sticker op te plakken. De beste pen daarvoor bleek de Edding 8400 CD/DVD marker in de kleur zwart te zijn. Perfect om de deksels mee te beschrijven met een fijne punt. En onuitwisbaar! Maar…(gisteren ontdekt), als je de deksel in de vaatwasser doet dan verdwijnt de tekst alsnog en dat is best handig om te weten.

Stap 8: Genieten van je harde werk en een keer of 20 achter elkaar je lades of kasten openen

Jongens, als het keuken inrichten met voorraadpotten dan eenmaal klaar is ben je toch een partij blij! Het was echt heel veel werk, ik heb tussentijds best wel eens gezucht en me afgevraagd waar ik aan begonnen was… Maar nu het allemaal staat, kan ik hier echt jaren en jaren mee door. Het is een eitje om overzicht te bewaren, je verspilt minder voedsel en het maakt het koken en inkopen doen een stuk makkelijker. Had ik dit jaren eerder maar gedaan ;-).

Ben je ook benieuwd naar mijn favoriete producten in de keuken? Lees dan ook eens dit artikel met al mijn keuken basics die ik standaard in huis heb.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Wil je dit artikel met tips opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

keuken inrichting lades. Ik ben een grote chaoot. Ik heb jaren geleefd met een ongeorganiseerde keukenlades. Tot er een moment kwam dat ik er helemaal klaar mee was en besloot: nu ga je je keuken inrichten met voorraadpotten en labels. Lees alle tips over mijn keukeninrichting, waar ik alles heb gekocht, welke keuzes ik heb gemaakt en hoe ik mijn keuken netjes houd. #francescakookt #keuken #keukeninrichting

Tekst & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)