Mille feuilles met kastanjecrème en chocolade

Kastanjes rapen in het bos is bijna onlosmakelijk verbonden aan de herfst. Eikeltjes rapen ook natuurlijk en mooie blaadjes zoeken. Zo heb ik vroeger heel wat uurtjes aan tafel doorgebracht om er mooie herfstpoppetjes van te maken en kunstwerken door met de bladeren te stempelen. Ook mijn jongens zijn echte verzamelaars. Helaas hebben wij hier in de buurt geen tamme kastanjebomen en dat vind ik heel erg jammer want tamme kastanjes zijn zo lekker! Om te poffen en zo te eten of om te verwerken tot heerlijke kastanjepuree voor in gebak. Gelukkig kun je tegenwoordig in Nederland ook steeds makkelijker blikken kastanjepuree kopen. Je vindt ze meestal bij de groenteboer en anders zijn ze online bij de bekende supermarkt ook te bestellen. Mocht je liever zelf aan de slag gaan, er staat al een recept online om zelf kastanjepuree te maken. Voeg dan wel zelf nog wat suiker naar smaak toe.

In ieder geval kun je met die kastanjepuree dus zelf deze heerlijke mille feuilles maken. Mille feuilles is de Franse benaming van duizend laagjes en dat verwijst naar alle laagjes van het bladerdeeg. In dit recept bak je het bladerdeeg tussen twee bakplaten zodat het mooi plat blijft. Het is een heel eenvoudig recept met maar 6 ingrediënten en wel een spectaculair effect. Super dus voor een bijzondere gelegenheid!

Wat je nodig hebt voor 4 personen (of meer als je ze kleiner maakt)

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • poedersuiker
  • 140 + 50 gr pure chocolade
  • 90 + 50 ml slagroom
  • 1 groot blik kastanjepuree 439 gram
  • klontje roomboter
  • extra: chocoladesprinkles of hagelslag
  • ook nodig: 2 bakplaten die in elkaar passen + spuitzak met glad spuitmondje

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Koelen: 3 uur

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Snijd het bladerdeeg in 12 rechthoeken van gelijke grootte. Als je liever kleinere mille feuilles maakt dan verdeel je het deeg in een veelvoud van 3 rechthoeken.

3. Leg de rechthoeken op de bakplaat en bestrooi gelijkmatig met poedersuiker. Leg er een vel bakpapier op en daarop nog een bakplaat. Kijk dus even of je bakplaten in elkaar passen en draai eventueel je bakplaat om.

4. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de mille feuilles in 20 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

5. Maak ondertussen de kastanjecrème. Hak hiervoor 140 gr chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Breng dan 90 ml slagroom aan de kook en giet over de chocolade. Roer dit goed door zodat alle chocolade smelt. Klop dit vervolgens met de kastanjepuree tot een gladde crème en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

6. Maak voor de bovenkant van de mille feuilles chocoladeganache door de overige chocolade fijn te hakken en de resterende slagroom aan de kook te brengen. Giet de slagroom weer over de chocolade en roer tot het een geheel is en roer er voor de glans nog een klein klontje roomboter door.

7. Bestrijk de bovenkant van 4 plakjes bladerdeeg met ganache en decoreer met sprinkles of hagelslag naar wens. Verpak dit luchtdicht als je de mille feuilles pas op een later moment af gaat maken.

8. Doe de kastanjecrème in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit mooie toefjes op 4 plakken bladerdeeg. Leg daarop voorzichtig 4 plakken bladerdeeg en spuit daar weer mooie toefjes op. Eindig met de 4 plakken bladerdeeg met ganache.

Tip: Stap 8 doe je vlak voor het serveren. Zo blijft het deeg van de mille feuilles namelijk knapperig.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Mille feuilles met kastanjecrème en chocolade”

Reacties zijn gesloten.