Gegratineerde kastanjepuree

Als de blaadjes gaan vallen weet je dat je snel culinair met kastanjes aan de gang kunt. Heerlijk! Mijn Italiaanse nep-tante Domina woont op Elba en heeft daar een stuk land met tientallen kastanjebomen. Toen wij daar vorig jaar waren in de herfst zag ik haar ‘s ochtends om 8 …

Als de blaadjes gaan vallen weet je dat je snel culinair met kastanjes aan de gang kunt. Heerlijk! Mijn Italiaanse nep-tante Domina woont op Elba en heeft daar een stuk land met tientallen kastanjebomen. Toen wij daar vorig jaar waren in de herfst zag ik haar ‘s ochtends om 8 uur al met een schort vol kastanjes aan komen lopen. Die had ze vast geplukt om er ‘s middags een taart van te maken. Toen wist ik nog niet dat we ‘s middags 3 kilo kastanjes moesten pellen en geloof me, daar ben je even mee bezig. Maar zittend in het zonnetje met een glas wijn erbij heeft het ook wel iets rustgevends 😉

Toen Diantha en ik bezig waren met het hoofdgerecht van het co-bloggers kerstmenu wist ik direct dat ik een bijgerecht met kastanjes wilde serveren. Dat werd een gegratineerde kastanjepuree. Met echte tamme kastanjes en geen kant-en-klare kastanjepuree. Dat kost even tijd qua pellen, maar het resultaat is fantastisch!

Gegratineerde kastanjepuree_2

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 500gr tamme kastanjes
– 750gr kruimige aardappels
– 100ml melk
– klontje roomboter
– peper en zout
– belegen geraspte kaas om te gratineren

Wat je gaat doen

Kerf met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de kastanjes. Doe ze in een grote pan met een bodempje water. Ze moeten net onder staan. Gebruik niet teveel water, want kastanjes zuigen veel water op. Na ongeveer 45 minuten zijn ze gaar genoeg om te pellen en te gebruiken voor een puree. Check tussendoor wel even of er nog een scheutje (kokend) water bij moet, ze mogen niet gaan droogkoken. Laat de kastanjes iets afkoelen en dan begint het grote werk! Een voor een moeten de kastanjes gepeld en ontveld worden, anders wordt de puree bitter. Alleen de roomkleurige zachte noot wordt gebruikt.

Pureer de gepelde kastanjes met een scheutje opgewarmde melk en roomboter tot een dikke puree. Hier mogen best nog wat stukjes in zitten.

Ondertussen kook je in een pan met ruim water en zout de geschilde aardappels tot ze gaar zijn, dit duurt afhankelijk van de grote een minuut of 20. Deze giet je af en laat je nog even met de deksel op de pan droog stomen.

In een steelpannetje verwarm je een flinke scheut melk en een klont roomboter tot de boter gesmolten is, maar let er op dat dit niet mag koken!

Stamp de aardappels met een flinke scheut van het melk-en-botermengsel fijn tot een luchtige puree. Als de puree te compact en stevig wordt, voeg dan nog meer warme melk toe. Breng de puree op smaak met versgemalen peper en zout toe.

Vervolgens meng  je de kastanjepuree door de aardappelpuree en schep je dit over in een ovenschaal of kleine schaaltjes. Bestrooi met een beetje geraspte kaas en gratineer dit in de oven totdat je een goudbruin korstje hebt. Alle stappen totdat de puree in de oven gaat kun je gemakkelijk een dag van tevoren voorbereiden. Bewaar het dan in de koelkast tot gebruik.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Deze blog is een co-creatie van Francesca en co-blogger Diantha

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)