Ode aan de koningin: De Koninginne Pavlova

Ik kan deze maand april niet voorbij laten gaan zonder een ode te brengen aan de koningin. Op 30 april draagt ze het stokje over aan haar zoon en ik mag hopen dat ze daarna gaat genieten van haar welverdiende vrije tijd.  De beste manier waarop ik mensen kan eren …

Ik kan deze maand april niet voorbij laten gaan zonder een ode te brengen aan de koningin. Op 30 april draagt ze het stokje over aan haar zoon en ik mag hopen dat ze daarna gaat genieten van haar welverdiende vrije tijd. 

De beste manier waarop ik mensen kan eren is door ze te verwennen met eten. Dat komt uit het diepst van mijn hart. Deze speciale pavlova is dan ook voor onze (nog even) koningin. En een beetje veel voor jullie, want het is een geweldig verwenrecept wat eigenlijk niet mag ontbreken op zo’n speciale dag.

Het basisrecept voor de pavlova komt bij de koningin van alle pavlova’s vandaan; jazeker, Nigella. Ik ben samen met vriendinnetje Wendy de keuken ingedoken en we hebben met eigen toevoegingen en poederkleurstoffen deze royale rood-wit-blauwe pavlova gemaakt. En vooral die oranje mango-sinaasappelcurd, die doet het ‘m 😉

Wat je nodig hebt
Voor de mango-sinaasappelcurd:
– 125gr roomboter
– 150gr fijne suiker
– 15gr vanillesuiker
– 1 mango
– 1 sinaasappel
– 4 eidooiers
– optioneel: oranje kleurstof (poeder of vloeibaar)

Voor de pavlova:
– 6 eiwitten
– 300gr fijne suiker
– 1tl balsamico azijn
– 50gr extra pure chocolade, fijngehakt
– 0ptioneel: blauwe kleurstof (poeder of vloeibaar)
– 500ml slagroom
– 4el fijne suiker
– circa 15 aardbeien

Wat je gaat doen
Stap 1: de mango-sinaasappelcurd (kan tot een aantal dagen van tevoren voorbereid worden)
Meng in een steelpan de roomboter, fijne suiker, vanille suiker, het vruchtvlees van de mango, het sap van de sinaasappel en de eidooiers. Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen voor 10 tot 15 minuten totdat het dikkig wordt. Laat daarna afkoelen en bewaar in een afgesloten potje in de koelkast. Je kunt de curd tot 10 dagen bewaren in de koelkast. Voor de pavlova kun je ook nog een beetje oranje kleurstof door de curd mengen. Voor het echte Oranje gevoel 🙂 

Stap 2: de pavlova
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakblik klaar die bekleed is met bakpapier. Zet hierop de ring van een bakblik klaar (zonder de bodem). Deze gebruik je straks om het eiwit in te scheppen.

Klop de eiwitten stijf in een grote kom met een mixer. Voeg de suiker per eetlepel toe. Als je de suiker te snel toevoegt dan wordt het eiwit niet goed stijf en je wilt van die mooie stijve pieken hebben als je klaar bent. 

Roer met een spatel de balsamico azijn door het stijve eiwit. Als je gaat voor een blauwe pavlova dan is dit het moment om ook de kleurstof toe te voegen. Als laatste roer je de stukjes chocolade erdoor. 

Schep het eiwitmengsel in de ronde ring op het bakblik. Til dan heel rustig de ring op zodat het eiwit in een mooie ronde vorm op het bakpapier ligt. Als je eiwit goed stijf is, zal het niet gaan uitlopen. 

Zet het bakblik in de oven. Doe de deur dicht en draai gelijk de temperatuur terug naar 150 graden. Laat de pavlova ongeveer 1 uur en een een kwartier in de oven staan. Maak je niet druk als de pavlova gaat scheuren, dat hoort erbij. Controleer de pavlova na een uur. Druk er met je vinger op aan de bovenkant. Het moet wel stevig aanvoelen, maar nog wel meeveren. Als dit het geval is, kan de pavlova eruit. Laat ‘m even afkoelen. 


In de tussentijd klop je de slagroom stijf met de suiker. Schep met een spatel de slagroom op de pavlova. Haal de kroontjes van de aardbeien af en zet ze met hun puntje omhoog in de slagroom. Dat is je rode laag, wat bijna op een kroontje lijkt. 


Versier de pavlova met oranje of gouden chocoladesprinkels (die vind je bijvoorbeeld bij de Jumbo in het taartschap) en serveer met de mango-sinaasappelcurd.

p.s. eigenlijk wilden we iets heel anders maken voor de Koningin, namelijk rood-wit-blauwe macarons. Maar na 3 batches mislukte macarons waren we er zo klaar mee dat we zijn uitgeweken naar deze pavlova. Volledig geïmproviseerd. En als ik eerlijk ben, verre van een slechte keuze! De macarons waren mislukt door de toevoeging van de kleurstof. We zijn hier research naar aan het doen en hier komen we op terug! Met foto’s en verhalen van de mislukkingen, beloofd 🙂

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer