Onlangs bezocht ik de Ommelander markt in Groningen en daar liep ik tegen een zakje kokosmeel aan. Dit stond al een tijdje op mijn wishlist vanwege alle gezonde aspecten. Het is een alternatief voor tarwe en past binnen een glutenvrij eetpatroon, net als bijvoorbeeld amandelmeel. Maar het is een stuk goedkoper. Het wordt gemaakt van gedroogd kokosvlees en is volledig natuurlijk. En net als alle andere kokosproducten (denk aan kokosolie, kokosbloesemsuiker en kokosmelk) doet het veel goeds voor ons lichaam. Lees maar over kokosmeel in dit informatieve artikel op de site van Eet goed, Voel je goed.
Maar goed, dan heb je dus kokosmeel in huis. En wat ga je er dan vervolgens mee maken? Ik ben begonnen met mijn favoriete ontbijtje: pancakes. Maar dan deze keer pannenkoeken van kokosmeel. En die waren we me toch lekker! The Mr. is normaal niet zo’n pannenkoekenfan, maar at ze deze keer achter elkaar op. Het is heel makkelijk te maken, je moet alleen wel even langs de bio winkel voor een aantal ingredienten. Maar het is de moeite meer dan waard!
Wat je nodig hebt voor circa 10 pannenkoeken
– 40gr kokosolie (bio winkel)
– 70gr kokosmeel (bio winkel)
– 4 scharreleieren
– 120ml ongezoete kokosmelk (bio winkel)
– 20ml honing
– klein snufje zeezout
Wat je gaat doen
Smelt de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur en laat iets afkoelen.
Meng de kokosolie, kokosmeel, eieren, kokosmelk, honing en zeezout in een kom en klop goed door elkaar. Blijf kloppen totdat alle klontjes weg zijn (kokosmeel klontert graag). Je kunt ook even elektrisch mixen, dan ben je zo klaar.
Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en bak hier de pannenkoekjes in. Gebruik een volle eetlepel/kleine sauslepel per pannenkoek en schep deze in de koekenpan. Gebruik de onderkant van je lepel om het beslag iets uit te strijken. Zet het vuur laag en keer de pannenkoekjes na 3 minuten om. Doe dit met een spatel want ze breken snel. Als de pannenkoeken rondom bruin zijn, zijn ze klaar. Als je een grote koekenpan hebt, kun je makkelijk 3 pannenkoeken per keer bakken.
Serveer de pannenkoeken met honing, ahornsiroop, fruitstroop, vers fruit of jam. Ik had een potje pompoenjam uit Portugal in de kast staan. Dat was een fantastische combinatie met deze pannenkoeken en nog een vleugje extra honing.