Al een tijdje denk ik eraan om eens kokosolie te kopen. Waarschijnlijk omdat ik verzot ben op de smaak van kokos. En ja, ik weet (nu) dat deze Royal Green kokosolie helemaal niet naar kokos ruikt of smaakt, maar het intrigeerde me toch. Ik wist tot een jaar geleden niet dat je met deze geurloze olie ook kan bakken. Dus toen ik van Francesca twee producten van de online biologische supermarkt Ecomarkt mocht testen was de keuze snel gemaakt.
Wat is kokosolie?
Kokosolie wordt gemaakt van het vruchtvlees van een kokosnoot. Het vruchtvlees wordt geperst en zo wordt de olie gewonnen. Je kunt het gebruiken ter vervanging van boter en olie en het heeft veel gezonde eigenschappen. Het is licht verteerbaar, zonder transvetzuren en rijk aan laurinezuur.
Na ontvangst van de pot Royal Green coconut cooking cream kon ik niet wachten om deze open te maken. Ik was erg nieuwsgierig naar de substantie, was het hard of zacht als boter? Rook het stiekem niet een héél klein beetje naar kokos? Ik kon me er eerlijk gezegd geen voorstelling van maken. Nou ik kan je vertellen dat het knalhard is en je er met een lepel flink wat kracht op moet zetten om er wat uit te kunnen schrapen. Gek genoeg lijkt het dan alsof je het vruchtvlees uit een kokosnoot hebt geschraapt. Het is wit en ziet er verraderlijk lekker uit, maar het ruikt en smaakt echt niet naar kokos.
Ik deed snel de deksel weer dicht, want ik bedacht me toen: “Hoe bewaar ik dit eigenlijk?” Na wat raadplegen op Google kwam ik erachter dat dit gewoon op het aanrecht kan blijven staan. Het staat niet op de verpakking (wat overigens best handig zou zijn voor de blonde mens als ondergetekende), maar aangezien dit uit een warm land komt, kan het de temperaturen van Nederland prima aan. Hij staat nu dan ook gezellig naast de fles olijf- en arachideolie. Het kan wat zachter worden wanneer je het naast je fornuis bewaart, maar dat maakt het alleen maar makkelijker om uit de verpakking te krijgen.
Royal Green kokosolie in de test!
Ik heb de afgelopen week het een en ander gebakken met de kokosolie en moet zeggen dat het wel anders bakken is. Het smeltpunt van de olie is vrij laag. Hierdoor is het zeer snel op temperatuur en bakt het lekker rap zonder dat de vetstof kleurt. Boter krijgt een mooi bruin kleurtje en kan nog wel eens verbranden doordat je te heet bakt. Maar met de kokosolie gebeurt dat eigenlijk niet; het blijft neutraal van kleur. Ook komt er nagenoeg geen geur vanaf, zoals je die wel kent bij boter of zelfs olijfolie.
Voor de grote test heb ik vlees, vis en aardappeltjes gebakken. In een koekenpan, zoals ieder ander dit zou doen.
Het vlees was prima gebakken, maar ik kan me voorstellen dat je de geur van gesmolten boter kunt missen bij je biefstukje. Ook vond ik het niet echt uitnodigen om hier een jus van te maken. Maar misschien zit dat meer tussen mijn oren, omdat de achtergebleven vetstof niet goudbruin gekleurd is. Ik heb het in ieder geval niet gedaan.
Na het vlees te hebben geprobeerd, ben ik een visje met een krokant jasje gaan bakken. Dit bakte echt heerlijk krokant! Nadeel vond ik alleen dat het enorm spetterde. Ik heb op een gegeven moment echt een deksel op de koekenpan moeten leggen, omdat het alle kanten op spatterde. Groot voordeel; het gaf geen nare luchtjes zoals ik dat bij boter wel gewend ben. Wanneer ik deze vis in boter bak, zou ik het liefst direct na het eten de gordijnen willen wassen, maar dat hoeft nu echt niet meer.
Na het vlees en de vis, ben ik aan de slag gegaan met de aardappeltjes. Deze heb ik gesneden, gewassen, afgedroogd en zo, zonder voor te koken, in de koekenpan gegooid. Wat me opviel, was dat ze echt al heel snel een kleurtje kregen. Je kunt dan ook wel concluderen dat de kokosolie heter wordt dan wanneer je boter gebruikt. In de kokosolie worden je aardappeltjes heerlijk bros gebakken. De meeste vetstof bleef achter in de pan in tegenstelling tot boter, daarvan trekt de meeste vetstof in de aardappeltjes. Ik kreeg daardoor niet het gevoel alsof ik heel zwaar of vet getafeld had, heerlijk!
Ik ben blij dat ik dit product heb gekozen om te testen. Ik zal er in de toekomst nog wel meer mee gaan experimenteren aangezien er nog een aardige pot over is gebleven. De eerste resultaten zijn wat mij betreft zeer positief! De kokosolie blijft dus gezellig naast het fornuis staan.
De Royal Green coconut cooking cream is verkrijgbaar in 3 formaten: 250ml voor € 3,95, 500ml voor € 6,95 en 2500ml voor de echte grootverbruikers. Deze kost € 24,95. Je koopt ze in de webshop van Ecomarkt.
Voor deze review hebben we betaald gekregen,
maar we plaatsen alleen eerlijke reviews met onze eigen mening.
Deze blog is een bijdrage van co-blogger Wendy.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.