5 van 1 stem

Sinterklaas plaatcake met roomkaasglazuur

1 uur
Gebak
Sinterklaas

Het is 5 december! En wat is er nou leuker dan op deze dag samen met de kids nog iets lekkers te bakken voor pakjesavond? Daar heb ik vandaag een top recept voor. Want deze Sinterklaas plaatcake is niet alleen ontzettend makkelijk om te maken, maar hij is ook uitermate …

Het is 5 december! En wat is er nou leuker dan op deze dag samen met de kids nog iets lekkers te bakken voor pakjesavond? Daar heb ik vandaag een top recept voor. Want deze Sinterklaas plaatcake is niet alleen ontzettend makkelijk om te maken, maar hij is ook uitermate geschikt om door de kinderen (bijna) helemaal zelf te maken. En de allerkleinsten mogen lekker versieren met al het sinterklaaslekkers wat je waarschijnlijk toch al in huis hebt op dit moment ;-).

De basis van de Sinterklaas plaatcake is een ‘gouwe ouwe’, namelijk een smeuïge speculaascake! Daarover komt een topping van klassieke roomkaasglazuur, waarvoor ik altijd het recept van Laura’s Bakery gebruik wat niet kan mislukken, en de decoratie bestaat uit sintlekkernijen. Kind kan de was doen, en dat was ook precies mijn bedoeling. Veel plezier met bakken en geniet van pakjesavond!

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr rietsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml melk
  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout

Voor de roomkaasglazuur:

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr poedersuiker

Voor de decoratie:

  • je favoriete sintlekkernijen, kruidnoten en sprinkles

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed de bodem van een bakblik van circa 26x26 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in of bekleed die ook met bakpapier.
  • Klop de 300 gr boter en rietsuiker luchtig in de keukenmachine. Voeg daarna een voor een de eieren toe en klop ze erdoor tot ze steeds zijn opgenomen. Klop als laatste de vanille extract en melk erdoor.
  • Zeef de bloem en bakpoeder erboven en voeg de koek- en speculaaskruiden en het snufje zout toe. Spatel alles door elkaar tot het beslag net gemengd is.
  • Schep het beslag over in het bakblik en bak de plaatcake 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven. Steek na 25 minuten een satéprikker in het midden om de garing te checken. Haal ‘m uit de oven als hij net gaar is en laat afkoelen op een rooster.
  • Maak in de tussentijd het roomkaasglazuur. Klop daarvoor de 200 gram boter 5 minuten in de keukenmachine tot deze luchtig is. Voeg daarna de roomkaas en het vanille extract toe en klop tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg de poedersuiker toe aan de kom en klop op lage stand tot het helemaal is opgenomen. Klop daarna nog 30 seconden op een hoge stand voor een luchtig resultaat.
  • Tip: Leg in het begin een klamme theedoek over je mixer heen zodat niet je hele keuken onder de poedersuiker zit.
  • Als je spuitzakken in huis hebt, kun je het roomkaasglazuur overscheppen. Gebruik een gekarteld spuitmondje. Ik leg de spuitzak altijd in de koelkast tot gebruik en laat ‘m weer even op kamertemperatuur komen voordat ik ga decoreren. Heb je geen spuitzakken in huis? Dan kan kun je het roomkaasglazuur ook met een spatel aanbrengen als topping.
  • Zodra de plaatcake is afgekoeld leg je ‘m op een plank of schaal. Maak mooie toeven of banen met je spuitzak en daarna begint het leukste klusje! Roep de kinderen er maar bij, of misschien zijn ze er al druk mee bezig, en laat ze lekker hun gang gaan.
  • Wij sneden de Sinterklaas plaatcake in vierkantjes, zo was de cake makkelijk te eten en niet te machtig. Je kunt de cake losjes afdekken met folie en zeker 2 dagen bewaren in de koelkast. Laat ‘m wel weer even op kamertemperatuur komen voordat je gaat eten, want koude cake en roomkaasglazuur smaken een stuk minder lekker ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je 1 cake met 12 - 16 stukjes.
  • Bereiding: 30 minuten + Oven: 25 - 30 minuten.
  • Tip: Je kunt de ingrediënten ook halveren voor een kleinere versie (bak ‘m dan ook in een kleinere vorm en iets korter) of ‘m in een ronde bak- of springvorm maken.

Recept: Francesca (met een beetje hulp van Laura’s Bakery voor het roomkaasglazuur), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca