4.80 van 5 stemmen

Boterkoek met amandelspijs en speculaaskruiden

1 dag 55 minuten
Gebak
Zoet

Met een smeuïg stukje boterkoek maak je mij altijd blij. Dus toen ik een pakketje van Echte Boter ontving met pakjes boter, én een boterkoekrecept, wist ik gelijk wat ik wilde maken. Alhoewel… de amandelspijs kwam op een later moment nog in het spel ;-). Het leek me een heerlijke …

Met een smeuïg stukje boterkoek maak je mij altijd blij. Dus toen ik een pakketje van Echte Boter ontving met pakjes boter, én een boterkoekrecept, wist ik gelijk wat ik wilde maken.

Alhoewel… de amandelspijs kwam op een later moment nog in het spel ;-). Het leek me een heerlijke toevoeging voor het herfstseizoen en de Sint-periode en dat bleek zeker zo te zijn. Op het laatste moment voegde ik nog wat speculaaskruiden toe aan het boterkoekdeeg en toen was het feest helemaal compleet. Geniet van deze lekkere boterkoek!

boterkoek met amandelspijs en speculaaskruiden 2
boterkoek met amandelspijs en speculaaskruiden 3

Ingrediënten

Voor de amandelspijs:

  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1,5 ei, losgeklopt
  • 1/2 sinaasappel, alleen rasp (pers de sinaasappel daarna uit en drink dit lekker op)

Voor de boterkoek:

  • 200 gr Echte Boter
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 gr tarwebloem
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 el blanke amandelen, grof gehakt in snippers (maar amandelschaafsel kan ook)

Ook nodig

  • vershoudfolie
  • springvorm van 24 cm doorsnede of vierkante bakvorm van circa 22 x 22 cm

Aan de slag!

  • Maak de amandelspijs vast een dag eerder en leg het een nachtje in de koelkast om te laten rusten. Hier wordt de smaak alleen maar beter van. Roer voor de spijs het amandelmeel en de 150 gram fijne kristalsuiker door elkaar in een kom met een vork. Voeg een half losgeklopt ei en de sinaasappelrasp toe en kneed door elkaar tot je een compacte bal met amandelspijs hebt. Vorm er een blok van, verpak in vershoudfolie en leg in de koelkast tot de volgende dag.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte) en bereid je bakvorm voor (zie notities).
  • Klop de boter romig met de 200 gram fijne kristalsuiker. Ik gebruik hier de klopper van de standmixer voor, maar je kunt het ook met een handmixer doen. Voeg de helft van het ei, alle tarwebloem en de speculaaskruiden toe en klop door tot je een samenhangend deeg hebt. Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Haal de amandelspijs uit de koelkast en kneed het goed door met het extra ei wat je eerst even losklopt. Zo wordt de spijs weer lekker smeuïg en kun je het goed verwerken.
  • Bekleed de bodem van je spring- of bakvorm gelijkmatig met de helft van het boterkoekdeeg en verdeel daar de amandelspijs over als bonuslaag. Als laatste gaat het tweede deel van het boterkoekdeeg erover. Verdeel wederom gelijkmatig en strijk glad met de bolle kant van een lepel, druk het deeg overal ook goed aan.
  • Je hebt nog een half ei over, gebruik dat om de bovenkant licht mee te bestrijken. Gebruik de tanden van een vork om een patroon in de bovenkant te maken en bestrooi daarna met de amandelsnippers.
  • Zet de springvorm 25 – 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Het is niet erg als de boterkoek nog niet gaar aanvoelt, dat komt later goed. Haal de vorm uit de oven en laat ‘m volledig afkoelen op een rekje. Daarna kun je ‘m aansnijden, in puntjes of blokjes.

Notities

  • Met dit recept maak je een royale boterkoek waar je zeker 16 puntjes uit kunt halen als je de boterkoek in een ronde vorm bakt. Veel groter hoeven de puntjes ook niet te zijn, omdat het een machtige boterkoek is.
  • Ik heb de boterkoek in een springvorm van 24 cm gebakken. Op de bodem heb ik een vel bakpapier gelegd en deze heb ik rondom niet bijgeknipt, voor het geval dat de boter zou gaan lekken (dan vangt het bakpapier het op). Je kunt de boterkoek ook in een vierkante bakvorm (met dichte bodem) bakken van circa 22 x 22 cm, vet deze wel eerst licht in.
  • Er bestaan ook speciale ronde boterkoekvormen. Maar die heb ik nooit gekocht, omdat ik het in een springvorm ook prima vind gaan. Als het maar een springvorm is die goed afsluit.
  • Geen tijd om de amandelspijs een hele nacht te laten rusten? Je kunt het ook een uurtje eerder maken en in de koelkast leggen om kort te laten rusten, de smaak zal dan alleen wel minder ontwikkeld zijn.
  • Voorbereiding amandelspijs: 10 minuten + een nachtje laten rusten
  • Bereiding: 30 minuten
  • Oven: 25 – 30 minuten
boterkoek met amandelspijs en speculaaskruiden 4

Recept: Francesca, met een beetje hulp van Laura’s Bakery voor het basisrecept van de amandelspijs en van Echte Boter voor het basisrecept van de boterkoek. Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept heb ik een product gebruikt wat me gratis is toegestuurd. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)