Tiramisu met Baileys

Mij mag je dus ’s nachts echt uit bed halen voor een zelfgemaakte, authentieke tiramisu. Maar sinds ik deze tiramisu met Baileys heb gegeten, mag het voor deze uitvoering ook. Het is een perfect nagerecht voor de kerstdagen of een feestelijk diner, omdat je de tiramisu een dag eerder al volledig kunt voorbereiden. Sterker nog, de smaak wordt er alleen maar beter van.

Deze keer heb ik gepasteuriseerd eiwit en geen eidooiers gebruikt, waardoor er geen rauwe eieren in de tiramisu zijn verwerkt. En dat pakte verrassend goed uit. Kidsproof is deze natuurlijk niet, maar het woord ‘Baileys’ zei waarschijnlijk al genoeg.

Wat je nodig hebt voor 6 – 8 personen

  • 200 ml vers gezette espresso koffie, afgekoeld
  • 250 ml Baileys
  • 250 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 70 gr gepasteuriseerd eiwit (bijvoorbeeld van Two Chicks)
  • 500 gr mascarpone, kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 2 pakken (circa 350 gr) lange vingers
  • cacaopoeder
  • ook nodig: spuitzak met spuitmondje

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Opstijven: minimaal 4 uur

  1. Meng de espresso en Baileys in een kom en zet een glazen schaal klaar.
  2. Klop de slagroom stijf met suiker.
  3. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom tot ze stevige pieken vormen (houd de kom op z’n kop om te testen) en spatel daarna rustig door de slagroom. Roer als laatste de mascarpone los met het vanille extract en schep alles door elkaar.
  4. Dip de lange vingers in het Baileys mengsel tot ze het vocht hebben opgezogen, maar nog niet uit elkaar vallen. Maak hiermee een laag in de schaal. Schep hier 1/3 van het mascarponemengsel over en strijk glad. Maak nu weer een laag met lange vingers die je in het Baileys mengsel dipt. Daarop komt een laag met 1/3 van het mascarponemengsel, gevolgd door nog een laag met gedipte lange vingers. Eindig met toefjes van het resterende mascarponemengsel. Gebruik hiervoor een spuitzak en een glad of gekarteld spuitmondje. Geen spuitzak in huis? Eindig dan met een gladgestreken laag van het mengsel.
  5. Bestrooi met cacaopoeder (gebruik daarvoor een theezeefje zodat het mooi verdeelt), dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Tiramisu met Baileys Het is een perfect nagerecht voor het kerstdiner, omdat je de tiramisu een dag eerder al volledig kunt voorbereiden. Sterker nog, de smaak wordt er alleen maar beter van. Ga jij ‘m maken deze Kerst?

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's
Categoriën: Nagerecht recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Tiramisu met Baileys”

  1. Het is dat ik al een limoncellotiramisu op het menu heb staan met Kerst, anders had ik deze gemaakt. Dan maar bewaren voor een andere gelegenheid. Maar jouw bruchetta 2.0 en risotto met groene asperges staan wél op het menu. Fijne dagen voor jou, de mannen en de rest van de familie!

  2. Ziet er heerlijk uit en ga hem volgende week zeker maken voor het kersttoetje. Hoe groot is de schaal die je voor deze tiramisu hebt gebruikt?

    Groetjes Michaela

      1. Haha, ik dacht al dat het niet klopte. Heb schalen bij Ikea gekocht van 27×18 dus gaat vast goed komen 😉. Fijne kerstdagen 🎄.

  3. hoi Francesca. Ik heb je recept ‘Baileys Tiramisu’ van je mooie kalender. Mijn zoon en ik gaan ‘m ook maken voor ons kerstdiner, heerlijk. Mijn vraag staat al bij de reacties, over de grootte van de schaal. Je schrijft 10 x 8 cm, is dat niet te klein?
    In ieder geval fijne kerstdagen en een mooi oud&nieuw.

    1. Ah ja, wat suf van me. Heb een meetlint met ‘feet’ en ‘cm’, drie keer raden welke maat ik heb opgeschreven ;-). De maat van mijn ovenschaal was 25×20 cm en deze is ook vrij hoog, ongeveer 10cm.

  4. Hi Francesca, Ik wil dit morgen voor kerst gaan maken. Lijkt me heerlijk! Maar nu heb ik toch een vraag. Die 100 gram suiker is geen foutje? Dat lijkt me erg veel voor in de slagroom. Of heeft dat een specifieke reden? Alvast bedankt voor je reactie.