Citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje

Samenwerking – Vanavond is de allereerste aflevering van Bestemming: Weerzien op RTL 4 uitgezonden en morgenochtend staat de eerste aflevering van Kerst met Francesca op plus.nl/kerst en wat zijn ze mooi geworden. In de aflevering van vandaag zagen Vickie en Yvette elkaar weer en ik maakte een heerlijk fris kerstdessert voor ze: citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje. Daar ga ik natuurlijk het recept van delen, maar eerst vertel ik meer over onze prachtige kerstcampagne.

Wie wil jij deze kerstdagen graag weer zien?

Dat was de vraag waar dit alles mee begon en wauw, wat hebben we daar iets moois van gemaakt met z’n allen! In aanloop naar de All You Need Is Love kerstspecial op kerstavond wordt er iedere werkdag een nieuw weerzien met jullie gedeeld en ik mag voor de mensen koken. Sommigen hebben elkaar al meer dan 30 jaar niet gezien, zoals de oude schoolvriendinnen Vickie en Yvette die vanavond hun verhaal verteld hebben. Het is een prachtige mix geworden van mooie, grappig en ontroerende verhalen waarbij ik af en toe zelfs een traantje wegpinkte vanuit mijn foodtruck. Super trots ben ik op deze kerstcampagne en ik hoop dat jullie allemaal met me mee gaan kijken.

Iedere werkdag om 19.20 uur zie je de aflevering van Bestemming: Weerzien op RTL 4. En morgenochtend kun je nog heerlijk verder kijken op plus.nl/kerst waar de lange afleveringen van mijn Kerst met Francesca programma online staan! Ik kook daarin voor de mensen die elkaar weerzien, we praten bij en proosten op het nieuwe jaar. En op de website van PLUS kun je natuurlijk ook al mijn recepten en tips uit het programma terugvinden.

Kijk hier naar de eerste aflevering met de schoolvriendinnen Yvette en Vickie!

Kerstdessert: citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje

Ik hou van een licht en fris kerstdessert na een flinke maaltijd. En al helemaal als ik deze volledig kan voorbereiden, want vaak heb ik aan het einde van het kerstdiner ook geen zin meer om lang in de keuken te staan. Deze citroen-mascarponemousse voldoet aan al mijn criteria en je kunt ‘m ook in kleine hoeveelheden maken. Dus ook als je met z’n tweeën bent, dan halveer je gewoon de ingrediënten (of je smult er twee dagen van).

Zowel de mousse als het haverkrokantje kun je al een dag eerder volledig voorbereiden en de haverkrokantjes kun je ook heel goed samen met de kids maken! Wat je overhoudt, verkruimel je en gebruik je als een soort granola in de ochtend met yoghurt of kwark. Heerlijk is dat, weet ik inmiddels uit ervaring ;-).

Als topping maakte ik zelf gekonfijte citroenschilletjes. Perfecte no-waste tip voor als je alleen citroensap nodig hebt voor een recept. Het recept hiervoor deel ik hieronder.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Voor de citroen-mascarponemousse:

  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 biologische citroenen
  • 75 gr suiker
  • optioneel: 2 el limoncello
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml slagroom

Voor het haverkrokantje:

  • 35 gr boter
  • 1 el honing
  • 50 gr havervlokken
  • 25 gr pecannoten (ongeroosterd en ongezouten), fijngehakt
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 20 gr bloem

Optioneel – Voor de gekonfijte citroenschil:

  • 1 biologische citroen
  • 150 gr suiker

Wat je gaat doen voor de citroen-mascarponemousse

Bereiding mousse: 25 minuten + Opstijven: minimaal 2 uur
Bereiding krokantje: 15 minuten + Oven: 15 minuten
Bereiding gekonfijte citroenschil (optioneel): 1 uur

  1. Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water.
  2. Boen de citroenen schoon, rasp de schil en pers de citroenen uit. Breng de citroenrasp met het sap en 25 gram suiker in een steelpan tegen de kook aan. Roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine al roerende op in de hete citroensiroop. Laat de siroop tot kamertemperatuur afkoelen. Als de citroensiroop is afgekoeld, voeg je de Limoncello toe.

Tip: Liever alcoholvrij? Laat de Limoncello dan achterwege.

  1. Klop met een (hand)mixer de mascarpone met de slagroom en resterende suiker tot een dikke crème. Klop in een dun straaltje de afgekoelde citroensiroop erdoor. Schenk of schep de mousse in 4 glazen en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  2. Voor de haverkrokantjes verwarm je de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed je een bakblik met bakpapier.
  3. Smelt de boter in een steelpan met de honing. Zodra het gesmolten is, roer je de havervlokken, pecannoten, suiker en bloem er goed doorheen tot alles is gemengd. Spreid het mengsel over de bakplaat uit en druk plat en goed aan. Bak dit in circa 15 minuten krokant en goudbruin in de oven. Snijd vanuit de oven direct in smalle schotsen en laat afkoelen. De haverkrokantjes worden daarna hard en je kunt ze zeker 2 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
  4. Voor de gekonfijte citroenschil heb je alleen een citroen en wat suiker nodig. Snijd grote schillen van de buitenkant van de citroen. Draai ze om en snijd met een scherp mesje het wit helemaal weg (want dat is bitter).
  5. Kook de schillen 10 minuten in een laagje water, giet af en herhaal dit nog twee keer. Giet daarna weer af in een vergiet en spoel goed na onder stromend water. Snijd de schillen daarna in dunne reepjes.
  6. Meng 150 ml water en 150 gram suiker in een steelpan en verhit. Roer tot de suiker is opgelost en voeg de reepjes citroen toe. Laat dit 15 minuten pruttelen op laag vuur. Giet daarna door een vergiet en vang het suikerwater op (dit kun je eventueel nog voor een cocktail gebruiken). Zet een bordje klaar met een velletje keukenpapier en een laagje kristalsuiker. Schep daar de citroenschilletjes op en meng ze door de suiker met een vork (let op: ze zijn goed heet).
  7. Voor het serveren van de citroen-mascarponemousse haal je de glazen 15 minuten eerder uit de koelkast zodat de mousse op temperatuur kan komen. Steek 1 of 2 smalle krokante haverreepjes in de mouse, bestrooi met extra crumble van de haverkrokantjes en optioneel met wat gekonfijte citroenschilletjes. Serveer met een lepeltje.

Geniet van dit heerlijke kerstdessert en van alle afleveringen van Bestemming: Weerzien en Kerst met Francesca! Ik ben razend benieuwd wat jullie ervan vinden, laat je het me weten in een reactie hieronder of op social media? Dat zou ik echt super vinden .

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Fris kerstdessert recept: citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje. Helemaal vooraf voor te bereiden. Het haverkrokantje maak je met havervlokken en pecannoten. Serveer de citroen-mascarponemousse in een mooi glaasje of cocktail glas. Lees het feestelijke dessert recept op mijn website Francesca Kookt } citroen recepten | dessert recepten | kerst desserts

Recept: Francesca & Kristel, Fotografie Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Fotografie recept: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje”

  1. Dank je voor dit recept Francesca. Dit eerder gemaakt om te proeven, vandaag met een kleine aanpassing: i.p.v. 2 heb ik er 1 citroen en 1 sinaasappel voor gebruikt, omdat wij het ietsje te zuur vonden. Vandaag nemen we deze “nieuwe” versie mee naar mijn schoonouders voor het Kerstdiner, hopend dat zij dit net zo lekker vinden als wij.

Reacties zijn gesloten.