Win 3x het kookboek Groente! van Niven Kunz

Deze winactie is afgelopen en de gelukkige winnaars zijn Laura, Hans en Arianne! Van harte gefeliciteerd en alle anderen bedankt voor het meedoen.

Zodra een sterrenchef aan de slag gaat met een kookboek kun je er meestal van uitgaan dat het geweldige recepten zal bevatten waarvoor je wel even de tijd mag nemen. Wat gebeurt er dan vervolgens vaak: het boek neemt een prominente positie in je boekenkast in om daar vervolgens heel lang te blijven staan.

Oké, ik generaliseer nu een beetje maar ik denk dat de meesten van jullie wel begrijpen wat ik bedoel. Ik persoonlijk vind kookboeken die me daadwerkelijk uitnodigen om te gaan koken en waar de vetvlekken en notities instaan de beste kookboeken en die belanden maar weinig bij mij in de boekenkast.

Toen ik de eerste keer het kookboek Groente! van Niven Kunz in handen kreeg, had ik dan ook de verwachting dat ik groenterecepten mocht verwachten in de stijl van zijn eerste kookboek 80/20. Wat trouwens een geweldig boek is met prachtige recepturen, maar daardoor gelijk iets minder toegankelijk. Niets was minder waar. Tijdens het bladeren steeg bij mij de verbazing, want dit kookboek bevat alleen maar hele maakbare recepten met niet te veel ingrediënten, maar toch verrassend.

Binnen de 80/20 filosofie van Niven (80% groente en voor 20% de rest) geeft hij de lezer bijzonder veel inspiratie om meer groente toe te voegen aan je maaltijden die net even anders zijn. Natuurlijk zitten er ook wel een paar kleine uitdagingen tussen, maar over het algemeen kan iedere thuiskok met de recepten aan de slag.

In het boek vertelt Niven uitgebreid over zijn filosofie waarmee hij je hoopt te inspireren om eerst bij de groenteboer langs te gaan voordat je gaat nadenken over de vis-, vlees- of gevogeltecomponent. Vervolgens vind je recepten voor het ontbijt, hapjes en voorgerechten, soepen, salade, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten en sappen. Erg leuk vond ik ook de persoonlijke recepten tussendoor, zoals bijvoorbeeld de Soto Ajam van zijn schoonmoeder Jacqueline.

Mijn conclusie: ben je op zoek naar een laagdrempelig kookboek om je te inspireren om meer met groente te koken? Dan is dit kookboek echt een aanrader! Wil je een meer uitdagend kookboek met de verrassende recepturen van een sterrenchef? Koop dan zijn vorige boek 80/20. Dit laat trouwens maar weer eens zien hoe veelzijdig Niven is, je kunt met hem echt alle kanten op 😉

Recept: Veldsla salade met mango en langoustines

Uiteraard heb ik ook een recept gekookt uit het boek, de veldsla salade met komkommer, mango en langoustines. Een waanzinnig lekkere salade waar we van gesmuld hebben, maar waar ik nog wel een kritische noot bij heb. Naar mijn bescheiden mening waren de hoeveelheden van de ingrediënten namelijk niet helemaal in balans: 500 gr komkommer en 300 gr veldsla zijn namelijk enorme hoeveelheden in combinatie met de andere ingrediënten. Ik heb het daarom iets aangepast tijdens het koken 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen als lunch of lichte avondmaaltijd

 • 12 langoustines (bestel die bij je visboer, eventueel te vervangen door gamba’s)
 • 1 mango
 • 1 komkommer
 • 1/4 rode peper
 • 4 el sojasaus
 • 4 el water
 • 4 el limoensap
 • geraspte schil van 1 limoen
 • 3 el zonnebloemolie
 • zwarte peper
 • zeezout
 • 150 gr veldsla
 • 100 gr gezouten pinda’s

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

 1. Maak de langoustines schoon door eerst de koppen te verwijderen en daarna de lijven in te snijden met een scherp mes. Nu kun je de lijven openbreken en het vlees eruit halen. Verwijder de darmkanalen. Als je gamba’s gebruikt: verwijder de koppen, pel ze en verwijder de darmkanalen.

 2. Schil de mango en snijd in kleine blokjes. Snijd de komkommer ook in kleine blokjes en de rode peper in dunne ringen.

 3. Klop een dressing van de sojasaus, water, limoensap en -rasp.

 4. Verhit een koekenpan en bak de langoustines om- en om in de olie. Schep daarna over op een bord en kruid ze met peper en zout.

 5. Bouw de salade op een schaal. Begin met de veldsla en verdeel daar de mango, komkommer en langoustines over. Schenk de dressing er gelijkmatig over en garneer met rode peper en pinda’s.

Win 1 van de 3 exemplaren van het kookboek Groente!

Omdat ik zo enthousiast ben over het kookboek mag ik 3 exemplaren aan jullie cadeau geven. Zo doe je mee:

 • Laat hieronder een reactie achter (met geldig e-mailadres) waarin je ons laat weten waarom je het kookboek graag zou willen winnen.
 • Meedoen kan van donderdag 10 augustus t/m woensdag 16 augustus 2017.
 • Op donderdag 17 augustus 2017 maken we de 3 winnaars bekend in dit artikel en op social media. De winnaars krijgen ook persoonlijk bericht per e-mail.
 • De gesigneerde exemplaren worden vervolgens door Niven verstuurd aan de winnaars.

Veel succes!

Wil je het kookboek Groente! van Niven Kunz zelf aanschaffen? Je koopt ‘m voor € 24,99 bij de boekhandel of online. Bijvoorbeeld hier bij bol.comOns exemplaar van het boek hebben we gekregen en de exemplaren voor de winactie worden ter beschikking gesteld door Niven Kunz. Lees hier onze disclaimer. 

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Win 3x het kookboek Groente! van Niven Kunz”

 1. Mijn twee lieve dochters zijn net als ik gek op lekker eten. Smulpapen zijn we alle drie moet je weten. Zo maak ik graag een exotische pizza en ook een portie bami. Lastig wel want de meiden moeten het vlees erin (of op) vaak nie… Gelukkig dat pa toch een beetje koken kan. Niet altijd een gegeven van de man. Vaak is het aardappels met vlees en een portie groen. Maar zeggen mijn meiden => we leven niet meer in de tijd van “toen”. Hoe maak je van elke dag een culinair groen feestje? Zonder “verantwoordelijk” te zijn voor de dood van een beestje? Graag zou ik met dit kookboek leren hoe ik mijn meiden met groen kan verrassen. Dit kookboek zou daar echt perfect bij passen. Dan zit ik niet langer met mijn handen in het haar. Van hoe maak ik verrukkelijke groente dingen klaar?! Met dit kook juweeltje in huis genieten we volop. Van het samen koken en eten, zelfs afwassen is dan top top top !!!

 2. Hi Francesca,
  Bedankt voor deze nuttige review. Beide boeken komen op mijn verlanglijstje.

  Uiteraard zou ik GROENTE graag winnen!
  Waarom???
  Ik zou graag nog meer groente eten en vooral verse groente. Sinds september 2015 ben ik gezonder gaan eten en ben inmiddels zo’n 32kg afgevallen, maar ik merk dat ik toch vaak te weinig groente eet. Dus ik hoop met dit boek inspiratie op te doen om meer groente te eten en dus ook gevarieerder.

  Met vriendelijke groet,
  Synthia van der Woude

 3. Ik zou graag een van de boeken winnen omdat ik het heerlijk vind om te koken en altijd op zoek ben naar nieuwe recepten. Groenten vind ik heerlijk, en mag daar graag mee experimenteren. Een mooi groentekookboek is dan ook meer dan welkom!

 4. Ik zou heel graag het kookboek winnen, ik ben veel bezig met vegetarisch en gezond eten, en dit kookboek zou weer veel nieuwe inspiratie geven! Ik hou van kookboeken en zou deze heel graag toevoegen aan mijn collectie!

 5. Ik ben fan van Niven en volgde al enkele jaren zijn groentegewonnen triomfen. Ik ben altijd onder de indruk dat een Michelin-chef zo veel nadruk legt op groenten zoals andere koks op vlees of vis doen. Voor Niven zijn de groenten vaak de ster, in plaats van een bijgerecht.

 6. Dag Francesca,
  Ik ben een fan van je recepten!
  Ik reis veel en in het buitenland mis ik altijd vooral de groente bij de maaltijd.
  Zonder groente is een maaltijd voor mij niet compleet.
  Ik voel me dan ook bevoorrecht om zoveel keus te hebben in Nederland.
  Heel graag zou ik het kookboek winnen om te experimenteren met ongebruikelijke combinaties.

 7. Ik denk dat het een ideaal kookboek is om mijn kinderen/tweeling nog meer van groente te laten proeven en genieten op diverse manieren.

 8. Ik heb helaas geen hele originele reden😉 Ik zou hebt boek graag winnen om vaker met meer groenten te koken!

 9. Goeiedag,
  Ik zou het kookboek groente graag willen winnen omdat ik de inspiratie voor het bereiden van lekkere, gezonde groente-gerechten goed kan gebruiken in mijn effort om mezelf een nieuwe levensstijl aan te leren. Een levensstijl waarbinnen het eten van veel groente me ondersteund in het behalen en behouden van een gezond gewicht.
  groet,
  Miranda

 10. Leuke winactie! Ik doe graag mee. Na de vakantie ga ik op kamers en ik zou graag lekker willen koken voor mijn kamergenotjes, ik denk dat dat zeker gaat lukken met dit kookboek!

 11. Al tijden staat dit boek op mijn verlangenlijstje (en ik ben pas in maart jarig ..) altijd als ik (19) voor mijn lieve ouders kook vind ik het moeilijk daar groente bij te doen wat specialer is dan ‘gewoon’ gekookt. Ik denk dat dit boek mij veel gaat helpen op weg daarbij! En natuurlijk is het ook gewoon lekker gezond en fijn voor de doordeweekse dag! Zo kan ik mama wat ontlasten want als er een is die niet van koken houd.. is het mijn lieve moeder haha! Daarom neem ik het graag over en win ik dit kookboek met liefde !

  – Jessica

 12. Zoek de inspiratie om vaker vlees te laten staan en natuurlijk om mijn puber meer lekkere groente gerechten te laten eten.

 13. Ik had zo graag wat meer inspiratie voor het koken met groenten. Ik heb een groentetuin maar doe er te weinig mee. Dus ook voor deze tuin lijkt het me een boek vol inspiratie, om me te laten verrassen met ‘nieuwe’ en ‘oude’ groenten.

Reacties zijn gesloten.