Samenwerking – Als ik enchilada’s maak als avondeten, zit er vaak niet heel veel groente in. Terwijl het wel een ideaal gerecht is om veel groente in te (ver)stoppen, dus ik vond het een mooie uitdaging voor deze derde editie van de Santa Maria Kookclub om eens groente enchilada’s te maken waar meer groente in zit dan je zou verwachten. Om precies te zijn: ruim een kilo groente zelfs! En ook nog een klein beetje geroosterde kip, omdat ik die over had van de avond ervoor. Een super lekkere combinatie, maar als je de kip uit het recept laat, is het helemaal vegetarisch.
Ken je de wortel tortilla’s van Santa Maria al?
Het recept van deze groente enchilada’s is weer mede door jullie ontstaan, want op Instagram mochten mijn volgers kiezen tussen verschillende ingrediënten. En daar ben ik vervolgens mee aan de slag gegaan! Omdat mijn uitgangspunt was om meer groente erin te verwerken dan je zou verwachten heb ik de wortel tortilla’s van Santa Maria als basis genomen, samen met verse paprika.
In deze tortilla wraps is ongeveer 30% wortel verwerkt, waardoor je gelijk een klein beetje extra groenten binnen krijgt en ze hebben daardoor ook een mooie oranje kleur gekregen. Ze zijn qua structuur wat zachter dan de gewone tortilla’s en zijn een ideale basis voor een (lunch)wrap, deze enchiladas of fajita’s.
Over fajita’s gesproken, ik gebruikte voor deze groente enchilada’s de Fajita Seasoning Mix zonder toegevoegd zout. Die je dus naast voor fajita’s (daar vind je hier recepten voor) ook kunt gebruiken voor het kruiden van de vulling van enchilada’s. De kruidenmix gaat goed samen met kip, paddenstoelen en andere groenten. Deze keer voegde ik ook nog een snuf zout toe, wat je helemaal naar eigen smaak kunt doen trouwens.
In mijn Stories op Instagram mochten jullie kiezen uit de volgende opties: enchilada’s of fajita’s, bloemkool of broccoli, vega of met een beetje kip, doperwten of snijbonen en tomatensalsa of jalapeño’s voor een beetje pit.
De uitslagen lagen deze keer heel dicht bij elkaar! Jullie gingen voor enchilada’s, broccoli, een beetje kip, doperwten en tomatensalsa. Nou, dat waren goed keuzes, want het eindresultaat van de groente enchilada’s was top!
Ingrediënten
- 2 rode uien
- bakolijfolie
- zout
- 400 gr broccoli, in kleine roosjes
- 1 rode paprika, in kleine stukjes
- 1 gele paprika, in kleine stukjes
- 1 zakje Santa Maria Fajita Seasoning Mix No Salt
- 2 geroosterde kippenbouten, bijvoorbeeld bij de rotisserie of slager vandaan
- 200 gr doperwten, diepvries is prima, maar vers kan ook
- 1 pak Santa Maria Wortel Tortilla’s, 6 stuks
- 1 potje Santa Maria Chunky Wrap Salsa
- 150 gr geraspte cheddar
- 8 cherrytomaten
- 2 stengels lente-ui
Ook nodig
- grote ovenschaal van circa 30 x 35 cm
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan en fruit hierin de rode ui in 2 el bakolijfolie met een snuf zout voor 5 minuten. Zet de temperatuur middellaag zodat de uien niet verkleuren en roer regelmatig.
- Roer de broccoli, paprika en fajita seasoning mix erdoor en meng goed. Bak dit nog een minuut of 5. Hoe kleiner je de groenten hebt gesneden hoe sneller ze zullen garen. Schenk daarna 50 ml water in de pan en laat sudderen tot de groenten beetgaar zijn en het water is verdampt. Proef daarna en voeg eventueel nog zout toe naar smaak.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de ovenschaal klaar.
- Pluk ondertussen het vlees van de kippenbouten in sliertjes. De botjes kun je invriezen om er op een later moment bouillon van te maken.
- Roer de geplukte kip en doperwten door de vulling en verwarm kort.
- Leg een wortel tortilla op een bord of plank en vul deze royaal met 1/6 deel van de vulling. Vouw daarna de zijkanten van de tortilla erover (ze hoeven niet helemaal afgesloten te zijn) en leg deze in de grote schaal. Herhaal dit voor de overige 5 tortilla’s.
- Schep 2/3 van de tomatensalsa over de gevulde wraps en bestrooi daarna met de geraspte cheddar.
- Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.
- Snijd ondertussen de cherrytomaten in stukjes en de lente-ui in ringetjes, meng dit door elkaar.
- Als de enchilada's klaar zijn garneer je de bovenkant met de resterende tomatensalsa en daarover strooi je het mengsel van cherrytomaten en lente-ui.
Notities
- Dit recept is voor 4 – 6 personen als hoofdgerecht, het is een royale portie met 6 goed gevulde tortilla wraps.
- Bepaal zelf of je nog wat zout wilt toevoegen aan de vulling. Zelf voeg ik nog circa 1 tl (totaal 3 gram) toe, proeven = weten :-).
- Bereiding: 30 minuten + Oven: 30 minuten
Geniet van deze zalige groente enchilada’s! Mocht je nou nog porties over hebben, deze kun je de volgende dag als lunch of avondeten eten. Maar je kunt ze ook per portie invriezen voor een later moment.
Recept & fotografie: Francesca
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.