Zelf naan bakken

Brood bakken is niet mijn ding. Ik heb er het geduld niet voor en ga me er niet aan wagen. Behalve als het heel makkelijk is, in de categorie ‘je hoeft bijna niet te wachten en te kneden’. Er stond al wel geruime tijd ‘zelf naan bakken’ op mijn wishlist. …

Brood bakken is niet mijn ding. Ik heb er het geduld niet voor en ga me er niet aan wagen. Behalve als het heel makkelijk is, in de categorie ‘je hoeft bijna niet te wachten en te kneden’. Er stond al wel geruime tijd ‘zelf naan bakken’ op mijn wishlist. Want in de wandelgangen had ik begrepen dat dit zo gemaakt is en zelfgemaakt honderd keer lekkerder is dan zelfgekocht. Dus hop aan de slag! Maar niet voordat ik me even had verdiept in dit platte brood.

Dubbelop brood

Eerst maar eens een spraakverwarring uit de wereld helpen. Want naan is een algemene benaming voor brood. Waardoor wij het in het Nederlands dus vaak dubbelop zeggen (naanbrood). Wellicht hadden we in Nederland in den beginne de toevoeging brood nodig om goed uit te kunnen leggen wat naan was? Dat laatste is een wilde gok, maar mocht iemand van jullie daar meer over weten dan hoor ik dat graag!

Naan is een standaard bijgerecht en wordt veel gegeten in landen zoals India, Pakistan, Afghanistan en Iran. De basis ingredienten zijn tarwebloem en gist. Men laat het deeg rijzen om het vervolgens plat te slaan en te bakken in een tandoor. Maar aangezien wij thuis niet allemaal een houtoven hebben staan, gaat bakken in een grill- of koekenpan ook prima. Vaak wordt yoghurt en melk aan het recept toegevoegd en naan wordt nog lekkerder door er wat knoflook aan toe te voegen of koriander en komijn over te strooien voordat je gaat bakken. En natuurlijk mag de ghee (geklaarde boter) niet ontbreken, daarmee wordt naan ingesmeerd. Heb je geen ghee in huis, dan vervang je dat door gewone boter.

Zelf naan bakken_2

Wat je nodig hebt

– 300gr tarwebloem
– 1/2 zakje gist (3,5 gram)
– 1/2tl suiker
– 1tl zout
– 1el gesmolten ghee/boter
– 120ml yoghurt
– 120ml lauwe melk
– bakje gesmolten ghee/boter om in te smeren

Wat je gaat doen

Meng in een kom de tarwebloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de boter, yoghurt en helft van de melk in. Meng de droge ingredienten rustig met je vingers door de vochtige delen en kneed vervolgens door tot een soepel deeg. Als het deeg te droog blijft dan voeg je nog wat extra melk toe. Het deeg is goed als je met je vinger erin drukt en het deeg dan terug veert. Leg de bol in de kom en dek deze af met een doek, laat 1-1,5 uur rijzen op een warme plek.

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Bestrooi je werkvlak met bloem, leg daar een stuk deeg op en sla deze plat met je handpalm. Rol vervolgens met een deegroller uit tot een ovaal plat brood. Smeer een zijde in met ghee/boter en bak deze 1-1,5 minuut in een warme grill- of koekenpan op medium vuur. Terwijl je wacht, smeer je de andere zijde in met ghee/boter, draai daarna om en bak de andere zijde ook 1-1,5 minuut. Haal de naan uit de pan en smeer aan beide zijden nog licht in met ghee/boter. Bak zo alle 6 de naans. Dek de naans na het bakken wel af met een theedoek of met aluminiumfolie, anders worden ze snel hard.

Serveertip: naan smaakt geweldig bij homemade hummus of andere dip. Heb je wel eens een naanpizza gegeten? Beleg daarvoor de naan met je favoriete ingredienten en bak daarna nog even kort in de oven. Mijn favoriet is met peer, gorgonzola en rucola. En natuurlijk serveer je het bij een flinke kruidige stoofschotel of bij dal, lekker om te dopen!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Makkelijk en snel recept om zelf Naan brood te bakken. Vaak wordt yoghurt en melk aan het recept toegevoegd en naan wordt nog lekkerder door er wat knoflook aan toe te voegen of koriander en komijn over te strooien voordat je gaat bakken.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer