Siciliaanse caponata

Als je aan Sicilië denkt, komen de pure smaken van de Middellandse Zee al snel naar boven. En daar, midden in die rijke culinaire traditie, staat caponata op een voetstuk. Dit iconische gerecht is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Het is een smeltkroes van smaken en

Antilliaanse pika (zoals ze ‘m op Curaçao eten)

Een aantal maanden geleden was ik op Curaçao voor een persreis. De lokale eetcultuur stond centraal tijdens deze reis en zo gebeurde het dat we ’s ochtends vroeg als ontbijt een zalige soep (sopi) aan het eten waren bij Nacheska. Ze serveerde daar een pika bij die zo lekker was

Boerenkoolpesto met pecorino en hazelnoten

De eerste keer dat ik boerenkoolpesto at, was in Duitsland. Ik leerde daar op traditionele manier de Duitse boerenkool maken en dat was heerlijk stevige kost. De volgende dag kreeg ik een potje boerenkoolpesto mee en ik was verrast door deze winterse variant. Pesto met een stevige, pittige nasmaak. Heerlijk

Tjap tjoy met kip

Een ideaal gerecht om lekker veel groenten te serveren bij de avondmaaltijd is bij ons thuis tjap tjoy. Dit van oorsprong Chinese gerecht betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en daarvoor kun je veel verschillende groentesoorten gebruiken. Bij ons thuis eten ze het liefst tjap tjoy met kip en daarvoor krijgen jullie

Mini pavlova’s met rabarber en limoenroom

Het geheim van een perfecte pavlova zit ‘m in de textuur: knapperig van buiten en met een zachte, marshmallowachtige kern. Dit bereik je door de meringue langzaam en geduldig te bakken. Als je geen haast hebt, maak je zo gemakkelijk de perfecte pavlova. Of deze mini pavlova’s met rabarber en

Pesto met pistache en citroen

Ik maakte deze pesto met pistache en citroen voor het eerst in de lente toen ik een verse bos raapstelen kocht die net van het land was gekomen. Deze typische lentegroente is een van mijn grote favorieten vanwege hun kruidige, licht pittige smaak. Je kunt raapstelen rauw eten in een

Chocolade muesli met volkoren granen, pitten, zaden én noten

In de hectiek van het dagelijkse leven wordt het ontbijt vaak vergeten, toch? Maar wat als ik je vertel dat er een makkelijke, gezonde én lekkere oplossing is die je ochtendroutine kan verbeteren? Dat is waar mijn zelfgemaakte chocolade muesli om de hoek komt kijken. Je hebt ‘m heel snel

Tomatenboter met Italiaanse kruiden

Boter, en dan bedoel ik echte roomboter, is een van mijn lievelingsproducten. Zo heb ik altijd smeerbare gezouten boter in huis en ligt er standaard een rolletje zelfgemaakte kruidenboter in de vriezer voor een spontane borrel of barbecue. Deze tomatenboter met Italiaanse kruiden heb ik onlangs toegevoegd aan mijn favorietenlijstje,

Appelflappen met romige appel-rozijnenvulling

Ik ben mijn hele leven al dol op appelflappen. Tja, wie is er niet groot mee geworden, toch? Maar wat blijkt, ik had nog helemaal geen recept voor appelflappen op mijn blog staan, maar daar gaat vandaag verandering in komen. Nou is appelflappen maken niet heel erg lastig. Met wat

Gingerbread Viennetta ijstaart met karamel popcorn

Het sluitstuk van mijn makkelijke kerstdiner voor 2023 is deze Gingerbread Viennetta ijstaart met chocolade en karamel popcorn! Ja, je leest het goed…ik heb een Viennetta ijstaart gemaakt met chocoladelagen ertussen. Maar voordat ik dat deed, bracht ik het vanille-ijs verder op smaak met warme specerijen zoals gember, kaneel en

Alcoholvrije glühwein met sap uit de Betuwe

Ik drink nu al een tijdje vrijwel geen alcohol meer om de opvliegers tegen te gaan en dat werkt verbazingwekkend goed! De opvliegers zijn zo goed als verdwenen en ik ontdek steeds meer feestelijke alcoholvrije drankjes waar ik echt heel blij van word. Speciaal voor de kerstdagen wilde ik een

Chocolade babka met pecannoten

Toen ik het recept van deze chocolade babka met pecannoten in het kookboek Heel Holland Bakt Vegan zag staan, wist ik direct dat ik deze wilde bakken. Babka is een zoet gevlochten brood wat qua structuur een beetje op briochebrood lijkt. Traditioneel maak je deze met veel eieren, boter en

Zelfgemaakte selleriesalade

Vroeger was ik er dol op! De welbekende selleriesalade ‘oet Twente’ op een bruin broodje met kaas. Of gewoon lekker op een toastje. Nog steeds koop ik af en toe een bakje, helemaal voor mezelf alleen. Maar goed, selleriesalade kun je ook heel makkelijk zelf maken en ik ben aan

Appeltaart met speculoos en frangipane

Vandaag zet ik mijn favoriete appeltaart van dit moment in de spotlight. Want a) ik ben jarig, b) deze appeltaart is waanzinnig en c) had ik al gezegd dat ik vandaag jarig ben? Ik ben er inmiddels na 45 jaar achter dat mijn favoriete taart toch echt appeltaart is en

Zelfgemaakte aioli van Ted

Voordat ik jullie ga verblijden met het recept van deze zelfgemaakte aioli is het eerst tijd voor een verhaaltje. Oorspronkelijk kom ik uit Leerdam en daar heb ik mijn hele jeugd doorgebracht. Mijn moeder woont er nog steeds en daar gaan we geregeld op bezoek. Soms willen we even gezellig

Galette met groene asperges en brie

Niets lekkerder dan een galette met groene asperges in dit lenteseizoen! Door de groene asperges wat kleiner te snijden, kun je ze rauw toevoegen aan de vulling, waardoor ze nog wat bite hebben zodra de galette uit de oven komt. En door er nog wat gesmoorde prei, blokjes brie, citroen,

Peterseliepesto met pistache en citroen

Peterseliepesto is een heerlijke variatie op de klassieke basilicumpesto. Ik maakte mijn pesto met platte peterselie en voegde nog pistachenoten en citroenrasp toe. Wat geweldig combineerde met de aromatische kruiden. Platte peterselie en krulpeterselie zijn twee veelvoorkomende soorten peterselie. Platte peterselie heeft gladde, platte bladeren terwijl krulpeterselie gekrulde, decoratieve bladeren

Vlechtbrood met tomaat en Italiaanse kruiden

Niets lekkerder dan een versgebakken vlechtbrood bij je brunch of borrel. Met zijn krokante korst en zachte binnenkant schreeuwt hij bijna om uitbundig besmeerd te worden met romige boter, een ziltige tapenade of pittige salsa. Ik maakte het feest nog wat groter, want dit vlechtbrood zit boordevol zongedroogde tomaten (alhoewel

Gefrituurde knoflook die je over (bijna) alles kunt strooien

Mijn liefde voor knoflook is zo groot dat er wel een paar bollen per week doorheen gaan. En als ik gefrituurde knoflook maak, kan ik me bijna niet bedwingen om het achter elkaar op te eten. Nog voordat het ooit op mijn gerecht terecht komt als topping ;-). Gefrituurde knoflook

Knolselderijsteak met gnocchi en peterseliepesto

Mijn liefde voor knolselderij is groot, maar knolselderijsteak had ik er nog niet eerder mee gemaakt. Echt steaks zijn het natuurlijk niet, maar het is wel een geweldige plantaardige vleesvervanger als je een dagje geen vlees wilt eten. Ik heb inmiddels op verschillende manier mijn knolselderijsteak bereid en wat ik

Gefrituurde sjalotjes (oftewel gebakken uitjes) maak je zo!

Er zijn een paar dingen die ik ongegeneerd kan blijven eten en gefrituurde sjalotjes (oftewel gebakken uitjes) is er daar een van. De smaak en knapperigheid zijn voor mij verslavend lekker en ik gebruik het daarom (misschien iets te) vaak als garnering. In ieder geval op tal van Aziatische gerechten,

Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca