Het is alweer even geleden, maar er is een periode geweest eerder dit jaar dat ik bijna wekelijks boven een pan hete olie hing om fried chicken, oftewel gefrituurde kip te maken. Soms kan ik ergens helemaal in opgaan, en dat was zeker het geval met mijn fried chicken, haha!
Ik maakte fried chicken van kippendijen, drumsticks en filet. Marineerde in karnemelk, variërend van 4 tot 24 uur, maakte coatings van bloem en semolina, maar ook van cornflakes en frituurde met temperaturen tussen de 160 en 180 graden om het verschil te ervaren.
Dit alles zorgde ervoor dat ik vandaag met jullie drie van mijn succesrecepten kan delen. Namelijk voor fried chicken van kippendijen, fried chicken van kipfilet (die niet droog is!) en fried chicken van kipborrelhapjes (of vleugels). De kipdrumsticks heb ik laten vervallen, want die vonden wij gewoon minder lekker als ze gefrituurd zijn.
Voordat we aan de slag gaan nog een paar tips:
-
- Fried chicken maken doe je niet ‘even snel’. Want je wilt je kip, ongeacht welke, eerst even marineren in de karnemelk. Dit zorgt ervoor dat het kippenvlees mals wordt, waardoor je sappige fried chicken krijgt in plaats van (gort)droog.
- In veel recepten staan tijden van hele nachten tot 24 uur, maar ik heb in mijn testen ontdekt dat je voor kippendijen en kipborrelhapjes echt niet zo lang hoeft te marineren, 4 tot 8 uur is prima. Kipfilet heeft wel wat meer aandacht nodig, die heb ik 24 uur in het karnemelkbad gelaten met een waanzinnig resultaat.
- Aan het karnemelkbad voeg ik ook vast specerijen toe, zodat die smaken al in de kip kunnen trekken.
- Na het marineren gooi ik het karnemelkbad niet weg, die gebruik ik weer voor de coating. Meer informatie vind je hierover in het recept.
- Je kunt alleen bloem gebruiken voor de coating, maar ik voegde ook nog wat semolina toe waardoor het korstje nog knapperiger wordt.
- Voor de kipfilet maakte ik een coating van cornflakes, hiervoor kun je ook Dorito’s of Bugles gebruiken.
- Frituren doe ik zelf in een braadpan met zonnebloemolie, maar arachideolie kan ook prima. Temperatuur tussen de 170 en 175 graden is perfect.
Dit zijn trouwens de beste fried chicken combinaties die uit mijn testen zijn gekomen:
-
- Kippendijen met coating van bloem & semolina
- Kipborrelhapjes met coating van bloem & semolina
- Kipfilet met coating van cornflakes
Wat je nodig hebt voor de fried chicken van kippendijen of kipborrelhapjes
Voor de marinade:
-
- 1 l karnemelk
- 3 tl paprikapoeder
- 2 tl (gerookt) zeezout
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl uienpoeder
- ½ tl cayennepeper
- 8 pimentkorrels
- 1 kg kip (dijen of borrelhapjes of een combinatie van beide)
Voor de coating:
-
- 500 gr tarwebloem
- 150 gr semolina
- 1 el zout
- 1 tl zwarte peper
- 1 el paprikapoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el knoflookpoeder
- ½ tl cayennepeper
- 2 eieren
Voor het bakken:
-
- 2 – 3 liter zonnebloemolie of arachideolie
- ook nodig: een frituur- of braadpan en een frituurthermometer
Wat je gaat doen voor de fried chicken van kippendijen of kipborrelhapjes
Marinade: 6 uur + Bereiding: 30 minuten + Bakken: 30 minuten
1. Meng de karnemelk met alle kruiden, specerijen en het zout in een grote schaal. Leg de kip daarna in het vocht, snijd daarvoor de kippendijen eerst in grove stukken of halveer ze.
2. Dek de schaal af en zet minimaal 6 uur in de koelkast om te marineren.
3. Vlak voordat je gaat bakken zet je al je spullen vast klaar:
-
- Meng in een grote kom de bloem met de semolina, het zout en alle kruiden en specerijen. Roer dit goed door elkaar met een vork.
- Zet een vergiet klaar in je wasbak.
- Verhit je braadpan of frituurpan met olie tot een temperatuur van 180 graden. Zodra de eerste kip erin gaat zal deze weer wat afkoelen en dan kom je vanzelf op een gewenste temperatuur van 170/175 graden uit. Gebruik een simpele frituurthermometer als je met een braadpan werkt zodat je niet hoeft te gokken wat de temperatuur is.
4. Haal de kip met een tang uit de marinade en leg in je vergiet. Klop de eieren door de karnemelkmarinade heen en zet deze ook klaar.
5. Nu is het tijd om te coaten en frituren:
-
- Dip een stuk kip in het bloemmengsel en klop af.
- Dip daarna in de karnemelkmarinade met ei en klop af.
- Dip daarna weer in het bloemmengsel en druk nu beide zijdes goed in de bloem zodat je een lekker dik korstje krijgt.
- Zodra je circa 5 stukjes hebt gecoat kunnen deze gelijk in de hete olie. Frituur circa 6 minuten per kant tot gaar, mooi bruin en krokant. Ik snijd de eerste altijd even door om te testen hoe het met de garing gaat en ik neem een voorzichtige hap om de dikte en crunch van het korstje te testen. Daarna heb ik een goede leidraad voor de rest.
- Terwijl de kip in het vet ligt, coat je weer een volgende batch tot alle kip op is.
- Haal de fried chicken met een frituurschep of metalen tang uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- De kip mag iets afkoelen en daarna serveer je ‘m direct. Net gefrituurd smaakt fried chicken het allerlekkerst!
Wat je nodig hebt voor de fried chicken van kipfilet
Voor de marinade:
-
- 500 ml karnemelk
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl (gerookt) zeezout
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl cayennepeper
- 8 pimentkorrels
- 500 gr kipfilet
Voor de coating:
-
- 250 gr tarwebloem
- ½ el zout
- ½ tl zwarte peper
- ½ el paprikapoeder
- ½ el gedroogde oregano
- ½ el knoflookpoeder
- ½ tl cayennepeper
- 100 – 150 gr cornflakes
- 1 ei
Voor het bakken:
-
- 2 – 3 liter zonnebloemolie of arachideolie
- ook nodig: een frituur- of braadpan en een frituurthermometer
Wat je gaat doen voor de fried chicken van kipfilet
Marinade: 24 uur + Bereiding: 30 minuten + Bakken: 20 minuten
1. Meng de karnemelk met alle kruiden, specerijen en het zout in een grote schaal.
2. Snijd de kipfilets in de lengte door zodat je platte filets krijgt en halveer deze daarna. Leg ze in het vocht.
3. Dek de schaal af en zet 24 uur in de koelkast om te marineren.
4. Vlak voordat je gaat bakken zet je al je spullen vast klaar:
-
- Meng in een grote kom de bloem met het zout en alle kruiden en specerijen. Roer dit goed door elkaar met een vork.
- Doe de cornflakes in een grote kom en verkruimel ze met je vingers tot ze een goede structuur hebben om een coating van te maken. Mag niet te grof, maar ook niet te fijn zijn.
- Zet een vergiet klaar in je wasbak.
- Verhit je braadpan of frituurpan met olie tot een temperatuur van 180 graden. Zodra de eerste kip erin gaat zal deze weer wat afkoelen en dan kom je vanzelf op een gewenste temperatuur van 170/175 graden uit. Gebruik een simpele frituurthermometer als je met een braadpan werkt zodat je niet hoeft te gokken wat de temperatuur is.
5. Haal de kipfilets met een tang uit de marinade en leg in je vergiet. Klop het ei door de karnemelkmarinade heen en zet deze ook klaar.
6. Nu is het tijd om te coaten en frituren:
-
- Dip een stuk kipfilet in het bloemmengsel en klop af.
- Dip daarna in de karnemelkmarinade met ei en klop af.
- Dip daarna in de cornflakes en druk beide zijdes goed erin zodat je een lekker dik korstje krijgt.
- Zodra je circa 5 stukjes hebt gecoat kunnen deze gelijk in de hete olie. Frituur circa 4 – 5 minuten per kant tot gaar, mooi bruin en krokant. Ik snijd de eerste altijd even door om te testen hoe het met de garing gaat en ik neem een voorzichtige hap om de dikte en crunch van het korstje te testen. Daarna heb ik een goede leidraad voor de rest.
- Terwijl de kip in het vet ligt, coat je weer een volgende batch tot alle kip op is.
- Haal de fried chicken met een frituurschep of metalen tang uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- De kip mag iets afkoelen en daarna serveer je ‘m direct. Net gefrituurd smaakt fried chicken het allerlekkerst!
Dit waren al mijn tips! Volgende week deel ik nog een burgerrecept voor de fried chicken van kipfilet, want die is daar echt perfect voor. Geniet ervan en veel frituurplezier.
Recept & fotografie: Francesca