Het beste wat je kunt doen met overrijpe bananen is er heel snel een bananenbrood van maken. En met overrijp bedoel ik echt overrijp. Een banaan met zo’n bijna zwarte schil die er eigenlijk heel onaantrekkelijk uitziet. Dat zijn de beste! Met bananenbrood kun je alle kanten op. Van zichzelf is het al licht zoet door de bananen, maar je kunt er ook nog extra suiker aan toevoegen zodat je meer een cake krijgt. Je kunt ‘m ook volledig healthy maken waardoor je er ‘s ochtends mee kunt ontbijten. Ook een ideaal tussendoortje voor kinderen. Het voelt als snoepen, maar dat is het toch niet.
In deze blog heb ik 3 variaties op 1 recept gemaakt. Mijn ultieme bananenbrood (met suiker, bloem, boter, oftewel alle remmen los), een versie zonder suiker en een healthy versie. Kies zelf welke het beste bij je past en ‘start baking’ 🙂 Vraag me trouwens niet waarom het brood heet in plaats van cake. Want het ziet er niet alleen uit als een cake, het heeft ook nog eens dezelfde structuur. Ik las ooit een verhaal waarin werd beschreven dat de Australische versie veel minder zoet is en met een meer stevige structuur. In de ochtend roosteren ze een plak en smeren daar een beetje boter op. Met wat fantasie zie je er dan een broodje in. Of het waar is? Geen idee, misschien moeten sommige vragen ook gewoon onbeantwoord blijven.
Wat een lekkere recepten en super dat je variaties hebt gegeven. Ik heb een paar overrijpe bananen thuis liggen, dus ik weet wat ik maak vanavond 😉
Geniet ervan! Hoor graag wat je ervan vond 🙂
Wat leuk dat je meerdere variaties van dit recept geeft. En ze klinken allemaal super. Bananenbrood is zo ideaal als je weer eens een bad banana day hebt!
We all love bad banana days 😉
Wat een leuk recept ! Ik ga het ook uit proberen. Leuk dat je ook een recept zonder suiker hebt opgegeven maar de andere twee ga ik zeker ook uitproberen.
Groetjes,
Kim
Leuk, geniet ervan!
Mijn bananenbrood zit in de oven! Samen met mijn zoontje van 3 gemaakt..
Wij hebben de variant zonder suiker en roomboter gedaan! Het beslag smaakte goed 😉
En het eindresultaat?
Ik heb versie 3 gemaakt en die was echt heerlijk!
Bedankt voor het recept.
Zeker voor herhaling vatbaar :-).
Yeah!
was net naar recepten aan het zoeken op Google voor bananenbrood.Deze zijn ook lekker. Ik heb kokosmeel in huis, lijkt mij ook lekker om te gebruiken. Heb 3 rijpe bananen liggen, maar er staat ook nog taart in de koeling. Even wachten dan maar. Groet, Marieke
Hey Marieke, ik zou kokosmeel dan alleen wel mengen met andere meel anders wordt het erg droog 🙂
Versie 3 staat nu in de oven! Heb er zin in! Ben erg benieuwd..
En, hoe smaakte die?
Ik heb vandaag versie 1 gemaakt met wat kleine aanpassingen. Hoeveelheid suiker gehalveerd, de melk vervangen door Alpro Coconut (iets meer dan in het recept aangegeven) en noten toegevoegd. Enjoying it as we speak! 😉 Heerlijk!
Erg lekker! Heb je enig idee hoeveel kcal er ongeveer in de meest gezonde versie zitten? Voelt inderdaad als snoepen 🙂
Geen idee, ik tel geen calorieën 🙂
Ik heb gisteren dit recept uitgeprobeerd. Allereerst de versie zonder suiker en boter. Hij was heerlijk! En je miste de suiker en boter helemaal niet. Maar ik vond hem wat slecht gerezen.
Ik heb ooit eens gelezen dat baking soda alleen effect heeft als er iets zuurs bij de ingredienten zit, bijv. azijn of karnemelk (of citroen). Dus heb ik vanmorgen nogmaals het brood gebakken en nu de melk vervangen door karnemelk en een theelepeltje (bio) olie toegevoegd.
Hij is nu ook prachtig hoog gerezen en ietwat smeuïger.
Ik heb er ook nog wat fijn gehakte dadels en walnoten bij gedaan. Een echte traktatie!
Bedankt voor je leuke blog en heerlijke recepten!
Thanks voor je aanvulling!
Wat een geweldig recept! Ik heb versie 2 (met volkorenbloem , een handje tutti frutti, rozijnen en stiekem toch een beetje suiker) gemaakt. We hebben 4 kinderen die er allemaal stapel op zijn dus de dag er na was hij op.
Vandaag dus nog maar ééntje bakken en meteen een met chocola er naast schuiven in de oven….
Ik heb versie 1 als basis gebruikt, maar 50 gram van de bloem vervangen door amandelmeel, 1 banaan minder maar waren heel grote bananen. En een klein beetje citroensap door de melk als activator van de baking soda en zonder de roomboter want die had ik niet zacht, was echt superlekker. Nog nooit eerder gemaakt maar erg geslaagd, kinderen vonden het ook superlekker!
Lekkere variatie 🙂
Als je geen zachte roomboter hebt, kun je het ook smelten in een pannetje 😉
Ik heb de derde variant gebakken zonder melk en het is een nieuwe favoriet! Dit was voor mij de eerste keer dat een gezond bananenbrood recept na bakken:
– nog steeds smaakvol was…
– niet droog was…
– en prachtig was gerezen!
Heel erg bedankt voor het delen van je recept Francesca,
Maxime | http://www.maxitopper.com
Hoi Maxime (en Francseka :)), hier ook een heel lekker (en niet droog!) brood, maar het lukt me niet om een mooi gerezen brood te krijgen. Heb je exact het recept aangehouden? Ik heb nl 2,5tl bakpoeder gebruikt omdat volgens de winkel bakpoeker hetzelfde is al baking soda met een zuurtje en dat dus zowel bakpoeder als baking soda (met in dit geval citroen) dubbelop is.
Heb versie 2 gemaakt. Hij staat nu in de oven en is bijna klaar. Het ruikt verukkelijk! het beslag was in ieder geval al lekker. 🙂
Misschien eens tijd om te laten weten dat ik deze inmiddels wel al 20x heb gemaakt. Dank voor dit heerlijke recept 😊
Dat is leuk om te horen Michelle! Ga zo door 😉
De gezonde versie gemaakt. Heerlijk!!!!! Volgende keer doe ik er noten of cacao nibs bij.
Eindelijk deze pagina eens gebookmarkt. Had ik al veel eerder moeten doen want dit brood, versie 2, maar met een klont roomboter en met volkorenmeel, heb ik al zo vaak gevonden. En vandaag vond ik een hele tros bijna-zwarte bananen in de kelder, dus dan heb ik weer wat te doen vanmiddag als ik geen zin heb om mijn huis op te ruimen 🙂
Ik maak ze ook vaak in mijn cupcake-vorm, dan is de baktijd ongeveer de helft korter, en kunnen ze zo de vriezer in. En uit! Even ontdooien en je hebt een zo-goed-als-verse bananenmuffin. Of ik gooi ze bevroren in de broodtrommels van mijn kinderen mee naar school. Rond lunchtijd zijn ze dan prima op temperatuur.
Leuke tip van de muffins! Ga ik ook eens proberen 🙂
Kan je de bloem ook voor de helft door zelfrijzend bakmeel vervangen en dan de bakpoeder weglaten?
Vervang dan helemaal door zelfrijzend bakmeel en laat de bakpoeder eruit.