Bananenbrood met kaneel – 3 variaties

Het beste wat je kunt doen met overrijpe bananen is er heel snel een bananenbrood van maken. En met overrijp bedoel ik echt overrijp. Een banaan met zo’n bijna zwarte schil die er eigenlijk heel onaantrekkelijk uitziet. Dat zijn de beste! Met bananenbrood kun je alle kanten op. Van zichzelf is het al licht zoet door de bananen, maar je kunt er ook nog extra suiker aan toevoegen zodat je meer een cake krijgt. Je kunt ‘m ook volledig healthy maken waardoor je er ‘s ochtends mee kunt ontbijten. Ook een ideaal tussendoortje voor kinderen. Het voelt als snoepen, maar dat is het toch niet.

In deze blog heb ik 3 variaties op 1 recept gemaakt. Mijn ultieme bananenbrood (met suiker, bloem, boter, oftewel alle remmen los), een versie zonder suiker en een healthy versie. Kies zelf welke het beste bij je past en ‘start baking’ 🙂 Vraag me trouwens niet waarom het brood heet in plaats van cake. Want het ziet er niet alleen uit als een cake, het heeft ook nog eens dezelfde structuur. Ik las ooit een verhaal waarin werd beschreven dat de Australische versie veel minder zoet is en met een meer stevige structuur. In de ochtend roosteren ze een plak en smeren daar een beetje boter op. Met wat fantasie zie je er dan een broodje in. Of het waar is? Geen idee, misschien moeten sommige vragen ook gewoon onbeantwoord blijven.

Wat je nodig hebt

Versie 1 – alle remmen los:
– 200gr bloem
– 2tl bakpoeder
– snuf zout
– 1tl kaneel
– 2 eieren
– 150gr rietsuiker of oerzoet
– 25gr zachte roomboter
– 2el melk (ook lekker met karnemelk)
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Versie 2 – zonder suiker:
Alle ingredienten van versie 1, maar dan zonder de suiker en roomboter. Het brood wordt dan licht zoet door de bananen en wat steviger.

Versie 3 – gezonder:
– 50gr amandelmeel
– 100gr speltmeel
– 1,5tl bakpoeder
– 1tl baking soda
– snufje zout
– 1tl kaneel
– 3 eieren
– 2el amandelmelk
– 2tl citroensap
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Wat je gaat doen

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.

2. Voor alle versies geldt: roer eerst de droge ingredienten door elkaar. In een andere kom klop je de eieren los met de andere natte ingredienten, als laatste de geprakte bananen. Daarna spatel je rustig de droge ingredienten erdoor totdat alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de cakevorm en zet deze in de oven. Je bananenbrood heeft 35-45 minuten nodig om gaar te worden. Steek een satéprikker in het midden van het brood, als deze er droog uitkomt is het brood klaar.

3. Verpak je brood in aluminiumfolie en dan kun je het prima een aantal dagen bewaren.

Tip: kook je samen met je kinderen? Dan is dit een ideaal recept om samen met ze te maken. Ze kunnen zelf de bananen prakken, roeren en het beslag in de cakevorm schenken. Dan vinden ze het brood nog lekkerder als het uit de oven komt 🙂

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept bananenbrood met kaneel. Ik maakte 3 verschillende variaties. Van gezond (zonder suiker) tot en met alle remmen los met suiker, bloem en boter. #bananenbrood

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Bananenbrood met kaneel – 3 variaties”

  1. Wat een lekkere recepten en super dat je variaties hebt gegeven. Ik heb een paar overrijpe bananen thuis liggen, dus ik weet wat ik maak vanavond 😉

  2. Wat een leuk recept ! Ik ga het ook uit proberen. Leuk dat je ook een recept zonder suiker hebt opgegeven maar de andere twee ga ik zeker ook uitproberen.

    Groetjes,

    Kim

  3. Mijn bananenbrood zit in de oven! Samen met mijn zoontje van 3 gemaakt..
    Wij hebben de variant zonder suiker en roomboter gedaan! Het beslag smaakte goed 😉

  4. was net naar recepten aan het zoeken op Google voor bananenbrood.Deze zijn ook lekker. Ik heb kokosmeel in huis, lijkt mij ook lekker om te gebruiken. Heb 3 rijpe bananen liggen, maar er staat ook nog taart in de koeling. Even wachten dan maar. Groet, Marieke

  5. Ik heb vandaag versie 1 gemaakt met wat kleine aanpassingen. Hoeveelheid suiker gehalveerd, de melk vervangen door Alpro Coconut (iets meer dan in het recept aangegeven) en noten toegevoegd. Enjoying it as we speak! 😉 Heerlijk!

  6. Ik heb gisteren dit recept uitgeprobeerd. Allereerst de versie zonder suiker en boter. Hij was heerlijk! En je miste de suiker en boter helemaal niet. Maar ik vond hem wat slecht gerezen.
    Ik heb ooit eens gelezen dat baking soda alleen effect heeft als er iets zuurs bij de ingredienten zit, bijv. azijn of karnemelk (of citroen). Dus heb ik vanmorgen nogmaals het brood gebakken en nu de melk vervangen door karnemelk en een theelepeltje (bio) olie toegevoegd.
    Hij is nu ook prachtig hoog gerezen en ietwat smeuïger.
    Ik heb er ook nog wat fijn gehakte dadels en walnoten bij gedaan. Een echte traktatie!
    Bedankt voor je leuke blog en heerlijke recepten!

  7. Wat een geweldig recept! Ik heb versie 2 (met volkorenbloem , een handje tutti frutti, rozijnen en stiekem toch een beetje suiker) gemaakt. We hebben 4 kinderen die er allemaal stapel op zijn dus de dag er na was hij op.
    Vandaag dus nog maar ééntje bakken en meteen een met chocola er naast schuiven in de oven….

  8. Ik heb versie 1 als basis gebruikt, maar 50 gram van de bloem vervangen door amandelmeel, 1 banaan minder maar waren heel grote bananen. En een klein beetje citroensap door de melk als activator van de baking soda en zonder de roomboter want die had ik niet zacht, was echt superlekker. Nog nooit eerder gemaakt maar erg geslaagd, kinderen vonden het ook superlekker!

  9. Ik heb de derde variant gebakken zonder melk en het is een nieuwe favoriet! Dit was voor mij de eerste keer dat een gezond bananenbrood recept na bakken:
    – nog steeds smaakvol was…
    – niet droog was…
    – en prachtig was gerezen!

    Heel erg bedankt voor het delen van je recept Francesca,
    Maxime | http://www.maxitopper.com

    1. Hoi Maxime (en Francseka :)), hier ook een heel lekker (en niet droog!) brood, maar het lukt me niet om een mooi gerezen brood te krijgen. Heb je exact het recept aangehouden? Ik heb nl 2,5tl bakpoeder gebruikt omdat volgens de winkel bakpoeker hetzelfde is al baking soda met een zuurtje en dat dus zowel bakpoeder als baking soda (met in dit geval citroen) dubbelop is.

  10. Heb versie 2 gemaakt. Hij staat nu in de oven en is bijna klaar. Het ruikt verukkelijk! het beslag was in ieder geval al lekker. 🙂

  11. Eindelijk deze pagina eens gebookmarkt. Had ik al veel eerder moeten doen want dit brood, versie 2, maar met een klont roomboter en met volkorenmeel, heb ik al zo vaak gevonden. En vandaag vond ik een hele tros bijna-zwarte bananen in de kelder, dus dan heb ik weer wat te doen vanmiddag als ik geen zin heb om mijn huis op te ruimen 🙂

    Ik maak ze ook vaak in mijn cupcake-vorm, dan is de baktijd ongeveer de helft korter, en kunnen ze zo de vriezer in. En uit! Even ontdooien en je hebt een zo-goed-als-verse bananenmuffin. Of ik gooi ze bevroren in de broodtrommels van mijn kinderen mee naar school. Rond lunchtijd zijn ze dan prima op temperatuur.