Capunti pasta met stoofvlees en balsamico

De kans is groot dat je nog nooit van de pastasoort capunti hebt gehoord. Sterker nog, ik moest ook even graven in mijn herinnering toen ik een pakje opgestuurd kreeg van delicious. Naast dat ze een prachtige kooktijdschrift maken, hebben ze ook hun eigen delicious.food productenlijn waarin je onder andere deze pasta kunt vinden.

Capunti zien eruit als net geopende peulen. Deze pasta wordt nog ambachtelijk gemaakt in de Italiaanse Abruzzen van topkwaliteit harde tarwe en water uit de bergen. Het is een ideale pasta voor een pittige tomaten-groentesaus of worstragù. Maar ik had zo’n vermoeden dat een saus van stoovlees, balsamico en rozemarijn hier ook heel goed mee zou samengaan. Zo geschiedde en het was zalig! De capunti hebben een fijne bite en de saus ‘plakt’ er perfect aan vast. Precies zoals ik mijn pasta graag eet en daarom deel ik vandaag het recept met jullie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 600 gr stoofvlees (rib- of sukadelappen), op kamertemperatuur
  • boter
  • bakolijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • zout
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten, liefst San Marzano tomaten
  • 500 ml warme runderbouillon
  • balsamicoazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 500 gr capunti pasta van delicious.food (die koop je onder andere hier)
  • zwarte peper
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • optioneel: gedroogde oregano

Update 26-11: De capunti pasta is tijdelijk niet meer verkrijgbaar in de webshop van delicious. Als alternatief vind ik de Pas­ti­fi­cio di Mar­ti­no fu­sil­la­ta casarec­cia (verkrijgbaar bij AH) goed. En anders is een goede tagliatelle of pappardelle ook heel lekker met deze saus.

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten + Stoven: 3 – 6 uur

1. Zorg dat het stoofvlees goed op kamertemperatuur is. Verhit een braadpan met een klontje boter en schenk er nog een scheut bakolijfolie bij. Braad het vlees rondom bruin aan en schep uit de pan.

2. Fruit daarna de uien, winterwortel en bleekselderij met een snuf zout 5 minuten in het vet terwijl je regelmatig roert.

3. Voeg de gepelde tomaten toe en schenk de bouillon in de pan samen met een flinke scheut balsamicoazijn. Roer de laurierblaadjes en rozemarijn erdoor en leg het vlees in het vocht.

4. Zet het vuur op een lage stand en laat het vlees minstens 3 uur pruttelen. Ik liet het zelfs 6 uur pruttelen op de laagste stand waarna het zo zacht was dat het helemaal uit elkaar viel. Haal daarna het vlees uit de pan.

5. Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook en kook hierin de capunti pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

6. Vis de laurierblaadjes uit de saus en zet het vuur onder de pan hoog zodat de saus iets in kan koken. Pluis in de tussentijd het vlees in fijne reepjes, met je handen of met twee vorken. Zet het vuur weer lager en voeg het vlees toe aan de saus. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Laat nog 5 minuten op laag vuur pruttelen (langer mag ook).

Tip: Je kunt ook eerst met een pureestamper de saus grof pureren zodat alle stukjes groenten tot moes gaan en je een wat dikkere saus krijgt. Voeg daarna pas het vlees toe.

7. Schep de gekookte pasta met een schuimspaan uit het water zo in de pan met saus. Roer goed door zodat de pasta goed bedekt is met de saus.

8. Serveer op borden met geraspte Parmezaanse kaas en strooi er eventueel nog wat gedroogde oregano.

En als je mazzel hebt, geniet je de volgende dag van net zo’n lekkere lunch als ik had!

Recept & fotografie: Francesca
Voor dit recept heb ik een product gebruikt dat gratis is toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Capunti pasta met stoofvlees en balsamico”

  1. Jee, ik houd niet eens zo van stoofvlees en toch loopt het water me in de mond! Waar koop je San Marzano-tomaten? Ik lees er altijd over op Amerikaanse blogs, maar dacht dat ik in Italie of de VS moest zijn om ze te kopen.

    1. Oh jee, ik zie inderdaad net in de webshop dat het niet meer op voorraad is. Waarschijnlijk iets teveel besteld ;-). Bij Albert Heijn kun je de Pas­ti­fi­cio di Mar­ti­no fu­sil­la­ta casarec­cia kopen, die vind ik ook heel lekker. En anders is een goede tagliatelle of pappardelle ook heel lekker met deze saus.

  2. Hoi! Ik wilde de saus een dag van tevoren maken, da’s denk ik had probleem toch? En kan je de pasta en saus ook apart serveren?

    Groetjes Lisette

      1. Ik zou de saus juist een dag eerder maken, daar wordt ‘ie alleen maar lekkerder van. Pasta en saus kunnen wel apart, maar het door elkaar mengen heeft wel een belangrijke functie. De smaak van de saus trekt daardoor in de pasta. Je kunt wel een dag eerder de saus maken en de tweede dag pas de pasta koken. Verwarm de saus dan ook op laag vuur en schep daarna de gekookte pasta erdoor.

        1. Het was echt super lekker! De saus een dag van te voren gemaakt. Ca 3 a 4 geprutteld. De volgende dag ook nog eens 3uur. Ik heb de oregano er al bij gedaan + nog teentjes knoflook. Ik hoefde het vlees er niet eens uit te halen. Het viel al uit elkaar. We hebben gesmuld. Bedankt voor al je inspiratie!

  3. Heerlijk gerecht. Ga vaker die tomaten gebruiken, heel lekker! De pasta die je als alternatief geeft, heeft onze AH niet. Ik ben nu op zoek naar iets wat daar op lijkt, heb je nog tips?
    Bedankt voor je heerlijke recept!