4 van 6 stemmen

Broodje stoofvlees met zoetzure pompoen en tijm

2 uur 50 minuten
Lunch
Stoofrecept

Samenwerking – Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een broodje stoofvlees wat ik gemaakt heb met lokale producten. Een knapperige Italiaanse bol besmeerd met een laagje gezouten boter. Daarop komt het malse stoofvlees van Hoeve Biesland (wat ik altijd bij mijn lokale PLUS Sabine Zondag koop) wat ik …

Samenwerking – Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een broodje stoofvlees wat ik gemaakt heb met lokale producten.

Een knapperige Italiaanse bol besmeerd met een laagje gezouten boter. Daarop komt het malse stoofvlees van Hoeve Biesland (wat ik altijd bij mijn lokale PLUS Sabine Zondag koop) wat ik heb gestoofd met onder andere 5-spices, sinaasappel en ketjap. Als laatste nog wat plakjes zoetzure pompoen (wederom van Hoeve Biesland) en blaadjes verse tijm. Mijn ultieme broodje voor dit seizoen! En voor wie liever vega eet heb ik ook nog een heerlijk broodje Oosterse paddenstoelen met lente-ui bedacht.

Een van de redenen waarom ik zo graag boodschappen doe bij Sabine en haar team is omdat ze naast een uitgebreid assortiment ook heel veel doen met lokale leveranciers. Zoals de aardbeien uit Pijnacker, lokale komkommers, maar ook het vlees en groenten van Hoeve Biesland. Door de winkel heen vind je steeds weer nieuwe lokale verrassingen en ik vind dat echt top.

Sowieso loopt PLUS door het hele land voorop met de lokale betrokkenheid. Zo ondersteunen ze de lokale gemeenschap met onder andere het sponsoren van (sport)verenigingen en basisscholen, het steunen van voedselbanken of doneren van voedsel wat niet meer geschikt is voor consumptie aan kinderboerderijen. En dus ook het steunen van lokale producenten door hun producten in het schap te plaatsen.

Ingrediënten

  • 500 gr runderstoofvleesblokjes van Hoeve Biesland, of een andere lokale leverancier, op kamertemperatuur
  • 1 el bloem
  • zout
  • koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 1 el ghee of boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gr wortel, in schuine plakjes
  • 1 tl pimentpoeder
  • 1 tl 5-spices poeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 el zoete ketjap
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 4 takjes tijm
  • zwarte peper
  • 6 Italiaanse bollen, afgebakken
  • voor de garnering: gezouten boter, plakjes zoetzure pompoen (hier vind je het recept) en wat blaadjes verse tijm

Aan de slag!

  • Dep de runderstoofvleesblokjes droog met keukenpapier en meng met de bloem en een flinke snuf zout in een kom.
  • Verhit een braadpan en bak de blokjes vlees rondom bruin aan in de koolzaadolie. Zorg dat het vlees de ruimte heeft zodat het niet gaat sudderen, bak eventueel in twee delen. Schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur wat lager en smelt de ghee of boter in de pan. Fruit de ui en knoflook 5 minuten in het vet. Voeg daarna de wortel, pimentpoeder en 5-spicespoeder toe en bak nog 5 minuten. Zet het vuur nog iets lager als het te hard gaat. Roer daarna de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
  • Schenk de kippenbouillon, zoete ketjap en sinaasappelsap in de pan en verwarm. Schraap tegelijkertijd de aanbaksels op de bodem los. Schep het vlees in het vocht en leg de takjes tijm in de pan. Draai het vuur lager en leg de deksel iets schuin op de pan. Het vuur staat goed als je af en toe een bubbeltje omhoog ziet komen, het mag absoluut niet te hard pruttelen. Laat 2 tot 2,5 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en met gemak uit elkaar valt.
  • Schep daarna het vlees met een schuimspaan uit het vocht. Vis ook de takjes tijm eruit, die gooi je weg. Zet het vuur hoog onder de pan en laat de saus mooi inkoken. Je gaat er straks broodjes mee beleggen, dus het mag geen vochtige bende worden. Proef tussentijds en voeg eventueel nog zout, maar zeker wat zwarte peper toe.
  • Pluis ondertussen het malse vlees in reepjes, dat belegt straks makkelijker. Als de saus de gewenste dikte heeft, draai je het vuur laag en schep je het vlees door de saus. Verwarm op lage temperatuur en proef nog een keer. Wil je nog wat peper toevoegen, dan is dit het moment.

Notities

  • Met dit recept maak je ca. 6 royaal belegde broodjes.
  • Bereiding: 20 minuten + Stoven: 2 - 2,5 uur (afhankelijk van het type vlees kan het soms ook langer duren).

Zo beleg je het broodje

Snijd een afgebakken Italiaanse bol doormidden en besmeer de onderste helft met gezouten boter. Beleg naar wens met het warme stoofvlees. Garneer met plakjes zoetzure pompoen en wat blaadjes verse tijm. Leg het bovenste helft van het broodje erop en genieten maar!

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer