Broodje stoofvlees met zoetzure pompoen en tijm

Samenwerking – Vandaag heb ik een ontzettend leuk nieuwtje! De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het ontwikkelen van dit zalige broodje stoofvlees met lokale producten. En niet alleen om het recept met jullie te delen. Want vanaf zaterdag 30 oktober is mijn broodje stoofvlees met zoetzure pompoen en tijm ook te koop in de verse broodjescorner van mijn lokale PLUS Sabine Zondag in Pijnacker!

Een knapperige Italiaanse bol besmeerd met een laagje gezouten boter. Daarop komt het malse stoofvlees van Hoeve Biesland wat ik heb gestoofd met onder andere 5-spices, sinaasappel en ketjap. Als laatste nog wat plakjes zoetzure pompoen (wederom van Hoeve Biesland) en blaadjes verse tijm. Mijn ultieme broodje voor dit seizoen! En voor wie liever vega eet heb ik ook nog een heerlijk broodje Oosterse paddenstoelen met lente-ui bedacht.

Een van de redenen waarom ik zo graag boodschappen doe bij Sabine en haar team is omdat ze naast een uitgebreid assortiment ook heel veel doen met lokale leveranciers. Zoals de aardbeien uit Pijnacker, lokale komkommers, maar ook het vlees en groenten van Hoeve Biesland. Door de winkel heen vind je steeds weer nieuwe lokale verrassingen en ik vind dat echt top.

Sowieso loopt PLUS door het hele land voorop met de lokale betrokkenheid. Zo ondersteunen ze de lokale gemeenschap met onder andere het sponsoren van (sport)verenigingen en basisscholen, het steunen van voedselbanken of doneren van voedsel wat niet meer geschikt is voor consumptie aan kinderboerderijen. En dus ook het steunen van lokale producenten door hun producten in het schap te plaatsen.

Verse broodjes van PLUS in Pijnacker

Een van de nieuwste initiatieven bij PLUS Sabine Zondag is de nieuwe broodjescorner die je bij het verse brood kunt vinden. In samenwerking met de chef van de Keuken van Pijnacker worden hier de lekkerste broodjes ter plekke voor je gemaakt. Alle ingrediënten zijn vers gemaakt, van de pesto’s, kip ketjap tot zuur.

Het leek ons een geweldig idee als er ook een ‘broodje Francesca’ in het assortiment zou komen en zo geschiedde! Ik ging aan de slag met het lokale vlees van Hoeve Biesland en hun pompoen en daarmee maakte ik een geweldig broodje stoofvlees. En die is vanaf zaterdag 30 oktober verkrijgbaar bij PLUS in Pijnacker!

En mocht Pijnacker nou een beetje te ver uit de buurt zijn, dan heb ik onderstaand het recept voor je opgenomen. Zodat je het broodje stoofvlees zelf thuis kunt maken. En voor de mensen die liever een vegetarisch broodje eten, heb ik nog een tweede recept ontwikkeld. Namelijk een broodje Oosterse paddenstoelen met lente-ui. Het recept daarvoor vind je hier. 

 

Recept broodje stoofvlees

Wat je nodig hebt voor circa 6 royaal belegde broodjes

  • 500 gr runderstoofvleesblokjes van Hoeve Biesland (of een andere lokale leverancier), op kamertemperatuur
  • 1 el bloem
  • zout
  • koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 1 el ghee of boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gr wortel, in schuine plakjes
  • 1 tl pimentpoeder
  • 1 tl 5-spices poeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 el zoete ketjap
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 4 takjes tijm
  • zwarte peper
  • 6 Italiaanse bollen, afgebakken
  • voor de garnering: gezouten boter, plakjes zoetzure pompoen (hier vind je het recept) en wat blaadjes verse tijm

Wat je gaat doen voor het broodje stoofvlees

Bereiding: 20 minuten + Stoven: 2 – 2,5 uur (afhankelijk van het type vlees kan het soms ook langer duren)

  1. Dep de runderstoofvleesblokjes droog met keukenpapier en meng met de bloem en een flinke snuf zout in een kom.
  2. Verhit een braadpan en bak de blokjes vlees rondom bruin aan in de koolzaadolie. Zorg dat het vlees de ruimte heeft zodat het niet gaat sudderen, bak eventueel in twee delen. Schep daarna uit de pan.
  3. Zet het vuur wat lager en smelt de ghee of boter in de pan. Fruit de ui en knoflook 5 minuten in het vet. Voeg daarna de wortel, pimentpoeder en 5-spicespoeder toe en bak nog 5 minuten. Zet het vuur nog iets lager als het te hard gaat. Roer daarna de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
  4. Schenk de kippenbouillon, zoete ketjap en sinaasappelsap in de pan en verwarm. Schraap tegelijkertijd de aanbaksels op de bodem los. Schep het vlees in het vocht en leg de takjes tijm in de pan. Draai het vuur lager en leg de deksel iets schuin op de pan. Het vuur staat goed als je af en toe een bubbeltje omhoog ziet komen, het mag absoluut niet te hard pruttelen. Laat 2 tot 2,5 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en met gemak uit elkaar valt.
  5. Schep daarna het vlees met een schuimspaan uit het vocht. Vis ook de takjes tijm eruit, die gooi je weg. Zet het vuur hoog onder de pan en laat de saus mooi inkoken. Je gaat er straks broodjes mee beleggen, dus het mag geen vochtige bende worden. Proef tussentijds en voeg eventueel nog zout, maar zeker wat zwarte peper toe.
  6. Pluis ondertussen het malse vlees in reepjes, dat belegt straks makkelijker. Als de saus de gewenste dikte heeft, draai je het vuur laag en schep je het vlees door de saus. Verwarm op lage temperatuur en proef nog een keer. Wil je nog wat peper toevoegen, dan is dit het moment.

Zo beleg je het broodje

Snijd een afgebakken Italiaanse bol doormidden en besmeer de onderste helft met gezouten boter. Beleg naar wens met het warme stoofvlees. Garneer met plakjes zoetzure pompoen en wat blaadjes verse tijm. Leg het bovenste helft van het broodje erop en genieten maar!

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.


Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca