Frankrijk is hét land van de gastronomie en mede daarom misschien mede daarom vakantieland nummer één voor heel veel Nederlanders. Waarschijnlijk hebben vele van hen een favoriete plek en keren ze daar vaak naar terug. Maar in dit prachtige land zijn zoveel mooie plekken, dat ook rondreizen of iedere keer een ander gebied bezoeken een geweldige optie is!
En dat zeg ik uit ervaring, want vorig jaar bezocht ik het Zuid-Franse Montpellier en Sète in de Herault, Languedoc en dit jaar mocht ik op culinaire ontdekkingstocht in Bretagne. Beide gebieden gaven me oesters, strand en een bruisende stad en beide gebieden zijn op en top geschikt voor culinaire liefhebbers. Over de bruisende stad later meer, eerst neem ik jullie mee naar de kust van Bretagne.
Oesterparadijs Cancale
Mijn bezoek aan Bretagne begon in Cancale. Deze havenstad aan de kust van Bretagne is een sfeervolle plaats met uitzicht op vissersschepen en de baai van Mont Saint-Michel. Wat Cancale zo bijzonder maakt, zijn haar beroemde oesters. Ze noemen Cancale ook wel de oesterhoofdstad van de wereld! En dat komt met name omdat de smaak van de oesters hier zo uniek is. Het ritme van het getij is erg kort en zo komen de oesters meerdere malen op een dag zowel droog te liggen als onder water te staan en worden zo rijkelijk bedolven met plankton. Dat geeft de oesters hun unieke smaak.
Bretonse specialiteiten aan de kust
Maar naast oesters zijn er nog meer specialiteiten waar je van kunt genieten in Bretagne, zoals de flinterdunne pannenkoeken die galettes en crêpes heten. Het verschil? Galettes worden gemaakt met boekweitmeel en water en zijn qua smaak wat meer gebakken en lichter verteerbaar dan crêpes. Galettes worden veelal gevuld met uiteenlopende hartige ingrediënten. Van de klassieker ‘galette complète’ met ham, ei en kaas tot aan de meest creatieve combinaties. Crêpes worden gemaakt van ei en bloem, deze zachte pannenkoek wordt vaak zoet belegd en is wat machtiger dan een galette.
Tijdens het diner in Cancale ging ik voor een creatieve combinatie van een galette met langoustines en courgette en dat bleek een verrukkelijke combinatie te zijn. Hier dronk ik een heerlijk glas cider bij, wat tevens ook een specialiteit van Bretagne is. Ik sloot af met een crêpe met de enige echte Bretonse gezouten karamel. En zo had ik op mijn eerste avond al vier Bretonse specialiteiten geproefd.
Klein maar fijn bij Breizh Café in Cancale
Niet alleen de smaak van de oesters maakt Cancale een heerlijke stad, ook de gezellige sfeer in de havenstad en omliggende stranden maken het een hele fijne omgeving. Zelf verbleef ik in het gastenverblijf van Breizh Café waar ik uitkeek op de oesterbedden. Een klein maar fijn hotel, waar ik overigens ook een heerlijke galette en crêpe at.
De volgende morgen maakte ik na een typisch Bretons ontbijt (oftewel crêpes) nog een wandeling in Cancale, liep nog even langs een oestermarktje op de pier en vertrok naar een strand verderop waar een traditioneel schip op mij lag te wachten.
Culinaire boottocht in de baai van Cancale
Als je van zeilen, traditionele schepen én lekker eten houdt is de culinaire boottocht langs de baai van Cancale zeker een aanrader. Op deze vier (of twee) uur durende boottocht vaar je mee op het traditionele schip de Ausquémé. Je mag, als je wilt, meehelpen met zeilen en terwijl de boot langs de kust van Bretagne vaart, vertelt de kapitein honderduit over het gebied.
Het leukste moment van de boottocht is wanneer we voor anker gaan en de kapitein een complete picknick onder het zeil vandaan tovert. En dat is niet zomaar een picknick, we krijgen rilette van makreel gemaakt met wodka in plaats van witte wijn, tomaatjes ingelegd in smaakvolle kruiden, gezouten boter met zeewier en natuurlijk oesters uit Cancale. Nu ik ze geproefd heb, kan ik bevestigen dat ze niet opscheppen daar. De oesters smaken echt fantastisch! Naast de oesters was ook de rest van de lunch, vooral door het gebruik van heerlijke kruiden, erg smaakvol.
Bezoek aan havenstad Saint-Malo
Na mijn smakelijke boottocht rijd ik door langs de kust richting Saint-Malo. Een havenstad die zeker een bezoek waard is. Niet alleen vanwege de vele straatjes, pleinen, terrasjes maar vooral ook vanwege de vele verrassende culinaire winkels.
Je komt er van alles tegen, een poissonnerie, een maison du beurre en, mijn favoriet, de kruidenwinkel Epices Roellinger die is opgezet door voormalig driesterrenchef Olivier Roellinger. In de kruidenwinkel krijg ik een uitgebreide uitleg van de kruiden die in de winkel te vinden zijn. Deze zijn ingedeeld op eetmoment, dus van ontbijt tot aan dessert en dat is heel handig. Er zijn losse specerijen, bekende en unieke specerijenmixen te vinden. Het is bijna onmogelijk om zonder een (paar) potjes specerijen de deur weer uit te lopen. Zeker als je ze, zoals ik deed op de boottocht, ook nog geproefd hebt.
In het volgende artikel gaat mijn culinaire ontdekkingstocht in Bretagne verder en komen de tips voor foodies in de levendige stad Rennes aan bod, een uurtje van de kust van Bretagne gelegen. Ideaal voor een citytrip of een combinatie van stad-en-strand trip!
Dominique bezocht Bretagne op uitnodiging van het Franse toerismebureau. Lees hier onze disclaimer.