Francesca’s Weekmenu #280 – Genieten van de zon

Deze week ga ik eens wat nieuws proberen in het weekmenu! Ik ben er al een paar weken op aan het broeden en ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Het leek me namelijk wel een goed plan om een combinatie te maken tussen een weekverslag van mijn leven thuis met …

Deze week ga ik eens wat nieuws proberen in het weekmenu! Ik ben er al een paar weken op aan het broeden en ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Het leek me namelijk wel een goed plan om een combinatie te maken tussen een weekverslag van mijn leven thuis met daarin de nieuwe dingen die ik allemaal ontdek én het weekmenu voor jullie. Nog meer inspiratie, gecombineerd met een ongepolijst kijkje in mijn leven. Deze week de eerste editie en ik hou dit een maandje vol om te kijken of jullie, maar ook ik haha, het leuk vinden om te lezen. Hier komt de allereerste editie :-).

Francesca ’s week

Zaterdag is voor mij vaak de poetsdag en dan vlieg ik als een wervelvind door het huis om alles weer fris en schoon te krijgen. Vandaag was niet veel anders. Ik deed nog een training via Team Bodyproject waar ik sinds kort op geabonneerd ben, ben echt laaiend enthousiast over hun trainingen, en daarna was het tijd voor sushi! Mijn nieuw ontdekte Zoetermeerse buurvrouw Houda maakt geweldige fushion sushi (ook volledig halal) waar we heel blij van werden. Deze maakt ze alleen vers in het weekend en je kunt haar vinden via Instagram, Sushi by Houda.

Ik begon de zondag heel relaxed met koffie en wat te lezen. Op mijn bank lag het eerste magazine van Miljuschka (prachtig! en het tweede magazine is nu te bestellen), de Italiaanse april-editie van delicious (watertandend) en het nieuwe boek Trek van Charlotte Kleyn. Een culinair-historisch boek over hoe er vroeger werd gegeten tijdens reizen, inclusief historische recepten. Een geweldig leesboek. We ontbeten heel rustig met croissants, gebakken eitjes en fruit. Ik deed nog wat boodschappen bij PLUS (zielsgelukkig met de verse aardbeien uit Pijnacker die er weer zijn), speelde een paar potjes yahtzee en maakte een borrelplank voor ons met kliekjes uit de koelkast.

Yes, het is maandag en vandaag wordt gestart met de bouw van de buitenkeuken door Klushelden! Maar eerst viel er in de ochtend nog een bak sneeuw (hoe dan) en bleken de planken pas op dinsdag klaar te zijn om opgehaald te worden. Maar ’s middags scheen de zon weer en ik haalde de jongens op school, we kochten een appeltaartje en zongen happy birthday voor de deur van mijn zwager. Eenmaal thuis aangekomen liet ik nog een nieuwe lamp ophangen in de hal, ontdekte dat die veel kleiner was dan de vorige (hallo gaten en vlekken), dus nu wil ik de hal opnieuw verven. Maar goed, die parkeer ik misschien even een paar dagen haha). In de avond bereid ik mijn kookdag vast voor. Ik rooster rabarber, maak een ricotta cheesecake, zet de tiramisu vast in de koelkast en maak een enorme bende van mijn keuken waardoor het nachtwerk werd ;-).

Lekker knallen vandaag op mijn kookdag samen met DeedyLicious die de foto’s maakt! In de ochtend kook ik 5 recepten die ik al eerder heb getest en goedgekeurd zijn voor op de blog en ’s middags gaan we pizza bakken. Ik heb een geweldige samenwerking met Jan Bolletje Pizzadeeg en ontwikkel pizzarecepten voor hen. Vanaf een uurtje of vier gaat constant de bel, want vrienden hebben lucht gekregen van de pizza en tiramisu en komen stiekem even langs om af te halen ;-). Met de buitenkeuken is vandaag een start gemaakt en ik ben ’s avonds compleet afgedraaid.

Deze woensdag doe ik een beetje rustig aan en nadat de kinderen naar school zijn, lig ik nog een uurtje in bed. Ik duik de Praxis in, met een winkelafspraak, om kleurstalen te verzamelen voor de hal en bezoek daarna mijn favoriete zuurdesembakkerij Blackbird Bakery in Zoetermeer voor een koffie to go en lekkere broodjes. Merel heeft iedere week een broodje van de week en deze week was dat een tosti met kimchi en sesammayonaise, niet te doen zo lekker! In de middag staat de behuizing van de buitenkeuken rechtop, krijgt mijn oudste kind tekenles en bereid ik mezelf vast voor op het ontbijt van de volgende dag.

Want op donderdag gaan we een dagje vasten voor de Ramadan, op verzoek van Jessey die meerdere klasgenootjes heeft die meedoen. Hij wilde graag zelf ervaren hoe het is en wij vonden dat een prachtig idee. Dus we ontbeten voor zonsopgang met een dadel, wat vers fruit, volkoren ei-banaanpannenkoekjes en gele linzensoep. Nog wat glazen water en daarna begon het vasten. Ik had nog een personal training in de ochtend die ik gewoon door heb laten gaan en in de middag ben ik gaan koken voor de iftari (de eerste maaltijd na zonsondergang), omdat ik alleen nog maar aan eten en drinken kon denken. Ik maakte mijn saoto soep, deze Marokkaanse broodjes van Fatima en ik had een pannetje sewai (een zoete melksoep met vermicelli en rozijnen) gemaakt. Houda (je kent haar nog van de sushi van zaterdag) kwam een pannetje harira en gevulde kipbroodjes brengen. Zo lief! Jessey en ik gingen ook nog wat eten rondbrengen en om 20.40 uur mochten we ontvasten en eten. De laatste paar uur waren intens, maar de hele ervaring vond ik erg mooi. Als je er meer over wilt lezen, kun je de stories van onze dag nog eens zien in mijn highlight op Instagram.

De laatste dag van deze week was een hele drukke schrijfdag voor mij! Omdat ik donderdag eigenlijk bijna niet gewerkt had door het vasten (het lukte me niet om te concentreren), schoof alles door. Dus ik heb ontzettend veel getypt vandaag. Die dagen horen er ook bij. Aan het einde van de dag heb ik me omgekleed en weer eens wat make-up op gedaan en toen was het tijd om te koken (wat een verrassing, haha), maar dan nu gewoon even lekker voor mezelf. Ik maakte samen met een vriendin een heerlijk plankje met Hollandse asperges, kruidenpuree, gebakken zalm, spinazie en een dragonsaus. Zalig was ‘ie, hier bij Sligro vind je het recept. Let wel even goed op je timing als je het recept wilt maken, want het zijn 5 stappen tegelijkertijd. Ik heb zelf de asperges, zalm en puree eerst gemaakt en de eerste twee warm gehouden in de oven (op 50 graden) terwijl ik de laatste stappen deed.

Dit was mijn week! Nu is het tijd voor jullie weekmenu waarin ik gefocust heb op vrolijke lentegerechten, want het wordt een prachtige week met alleen maar zon volgens de weerapp en daar moeten we van profiteren.

Maandag

We beginnen de week met een frisse salade met orzo, citroen, broccoli en vega kip. Kan natuurlijk ook met echte kip als je dat wilt of vervang de vega kip door kikkererwten.

Dinsdag

Zalig is deze doradefilet een zelfgemaakte tomaten-basilicumsaus. En heel makkelijk om te maken. Ik serveerde ‘m met een krieltjessalade. Maar je kunt ‘m ook eten met gebakken aardappels of krieltjes met zeezout en rozemarijn en wat gebakken spinazie.

Woensdag

Paneer is een stevige, witte kaas die je heel goed kunt bakken en verwerken in een vegetarische curry. En dat is precies wat ik deed in deze snelle curry met kikkererwten, paprika en paneer.

Donderdag

Vandaag zet ik een klassieker op het menu! Mijn pasta pesto met kip en cherrytomaten. Een geliefd recept van velen :-).

Vrijdag

Het is comfort food dag vandaag en dat vier ik met deze steak taco’s met snelle, zoetzure ui.

Zaterdag

Ik eet heel graag salades in het weekend voor de lunch. Soms verwerk ik daar kliekjes in (of ik maak er een borrelplank van zoals je kon zien in mijn week) of ik maak echt een recept. Zoals deze salade met peer, serranoham en hazelnootdressing. Eet er vers zuurdesembrood bij met een lik gezouten boter, smullen!

Zondag

Om te vieren dat het aardbeienseizoen weer geopend is, heb ik vandaag een heerlijk ontbijtrecept voor jullie. Een ontbijttrifle met kwark en aardbeien, geniet ervan.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt of @francescakookt. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)