De 5 leukste tips voor een culinair dagje Gouda

Afgelopen zomer sloot ik de zomervakantie af met een dagje Gouda met mijn oudste kind. We wonen er een kwartiertje vandaan met de auto, maar ik was er eigenlijk nog nooit echt geweest. Met uitzondering van wat zakelijke afspraken, maar de stad werkelijk beleven had ik nog niet gedaan. Terwijl …

Afgelopen zomer sloot ik de zomervakantie af met een dagje Gouda met mijn oudste kind. We wonen er een kwartiertje vandaan met de auto, maar ik was er eigenlijk nog nooit echt geweest. Met uitzondering van wat zakelijke afspraken, maar de stad werkelijk beleven had ik nog niet gedaan. Terwijl Gouda toch echt een hele rijke historie heeft en een prachtige binnenstad. Dat gingen we daarom eens beleven, en hoe!

De stad van Gouda Kaas

Zeg je Gouda, dan denk je aan kaas. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Zo is ‘Gouda Cheese’ een term die iedereen kent.

Omdat Gouda vroeger strategisch gelegen lag aan het water (met vaarroutes naar Antwerpen en Amsterdam) en daarnaast heel veel gras in de omgeving had, maar het land te nat was voor landbouw werd begonnen met het maken van kaas van de koeien die op het land graasden. Om Gouda heen werden in de polders de kazen gemaakt en die brachten de boeren vervolgens naar Gouda om te verhandelen.

Die kazen gingen ook de VOC boten op en eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming werd dan gevraagd waar de kazen vandaan kwamen. “From Gouda”, was het antwoord. En zo werd Gouda Kaas geboren. Die dus helemaal niet in de stad zelf werd gemaakt, alleen verhandeld. Zo leer je nog eens wat tijdens je dagje Gouda! En dat brengt me gelijk op mijn eerste tip.

  1. Ontdek de wereld van Gouda Kaas

Ga je naar Gouda, begin je dag dan bij de Goudse Waag op de Markt. In dit prachtige pand, daterend uit 1668, werd vroeger de kaas verhandeld en nu is het een museum, proeflokaal, winkel, worden er voor groepen ook workshops en cursussen georganiseerd en is de VVV erin gevestigd.

In de lente en zomer vond je op de Markt (voor de deur van de Goudse Waag) ook nog de Gouda kaasmarkt. Een waar spektakel in de ochtend waarbij de kaasboeren met handjeklap de kazen verhandelden. Bekijk de site van Gouda Kaasmarkt zeker even voordat je naar Gouda gaat om te checken wanneer ze weer van die kaasmarkten of andere activiteiten hebben. Zeer de moeite waard!

Maar als er niets gepland is kun je als kaasliefhebber je hart ophalen in een van de vele kaaswinkels in de stad. Naast de winkel van de Goudse Waag (tip: neem een stukje van de Goudse gerookte boerenkaas mee naar huis, zalig!), kun je bijvoorbeeld ook naar het Gouds Kaashuis of ’t Kaaswinkeltje gaan. Allemaal gesitueerd rondom de Markt. Dat is trouwens ook erg leuk aan Gouda, alles in het centrum is perfect te lopen.

  1. Doe een stroopwafel smaaktour

Dit vond ik stiekem het allerleukste onderdeel van de dag. Want naast kaas is Gouda natuurlijk ook wereldberoemd om de stroopwafels! En laat ik daar nou dol op zijn 😉

In Gouda zijn er nog een aantal authentieke stroopwafelbakkers en Jessey en ik hebben ze samen allemaal bezocht.

We begonnen bij Kamphuisen (ook wel Siroopwafelfabriek) waar je geen stroopwafels, maar siroopwafels eet. Een wezenlijk verschil met de gangbare stroopwafels, want de koekjes zijn krokant met daartussen en karamelsiroop. Ik vind dat persoonlijk lekker, want ik hou van de krokante bite als ik een hap neem. Wat ons betreft zeker een aanrader! Ik ging natuurlijk ook nog op zoek naar het verschil tussen de schrijfwijzen en wat blijkt, siroopwafel is gewoon de oude spelling van stroopwafel. Dus alle siroop/stroopwafels zijn in essentie hetzelfde, maar het recept ervan kan enorm verschillen.

Onze volgende stop was Het Stroopwafelwinkeltje (ook wel Markus Stroopwafels) waar iedere dag de stroopwafels vers worden gebakken. Niet alleen voor Nederland, maar ook tot ver in Europa. Ze bakken er dan ook circa 60.000 per dag! Voor mij was dit echt een traditionele stroopwafel zoals we ‘m allemaal kennen. Maar dan honderd keer lekkerder dan uit een supermarkt.

Waar ze ook hele lekkere stroopwafels verkopen is bij Banketbakkerij Herfst, in dezelfde straat als waar de LEGO winkel zit (daar kom ik straks nog uitgebreid op terug) en wat ook een tearoom is. Hier noemen ze het trouwens ook siroopwafels, maar inmiddels weet ik dus dat dit hetzelfde is. Wederom een hele lekkere stroopwafel, wat mij betreft vergelijkbaar met die van Het Stroopwafelwinkeltje.

Onze laatste stop vond ik ook de meest bijzondere en hier bakken ze wat mij betreft de meest bijzondere én lekkere stroopwafel van Gouda! En nou realiseer ik me dat dit heel gevaarlijk is om te zeggen, omdat smaken verschillen…maar echt, deze vond ik subliem. Dan heb ik het over Van Vliet’s Siroopwafels (ook wel Banketbakkerij van den Berg). Opgericht in 1864, wordt inmiddels gerund door de zesde generatie, is hofleverancier en heeft een uniek recept. De siroopwafel wordt namelijk gemaakt van maar één koek die na het bakken een beetje dik en fluffy is (met dank aan bakpoeder) en vervolgens doorgesneden wordt. Hiertussen komt een extra dikke vulling van de karamelstroop (18 gram!) die nog een klein knispertje heeft. En die combinatie is hemels!

Zeker als je ze zelf maakt en dat kan daar! Je kunt namelijk een workshop siroopwafels maken volgen en dat is te gek. Dan mag je namelijk ook een kijkje in de keuken nemen en zie je waar ze afgelopen jaar maar liefst bijna 4,5 miljoen stroopwafels hebben gebakken. En geloof me, die ruimte is kleiner dan je wellicht zou denken. Alle siroopwafels worden daar ook nog met de hand ingepakt door een dame die er inmiddels al zo lang werkt dat ze bijna 60 miljoen siroopwafels heeft ingepakt. En het mooie is, ze lust ze niet eens.

Ga zeker even langs bij Van Vliet voor de ervaring. Ze hebben ook een lunchroom, en neem dan gelijk een flesje stroopwafellikeur mee. Die is top!

  1. Stadswandeling door Gouda (zeker na al die stroopwafels)

Ik stipte het hierboven al aan, maar Gouda is echt een heerlijke stad om te wandelen. Begin je dag op de Markt en bezoek daar het mooie Oude Stadhuys.

Duik daarna een van de schattige straatjes rondom de Markt in en vergeet daarbij zeker niet de Wilhelminastraat, Groenendaal, Tiendeweg en Kleiwegstraat wat geweldige winkelstraatjes zijn. Het was dat ik mijn 7-jarige bij me had die me ervan weerhield om ieder boetiekje in te duiken…dus ik denk dat ik nog een keer in mijn eentje terug ga.

Daarentegen, toen meneer ontdekte dat de grootste LEGO winkel van Nederland (PlayToday) in Gouda gevestigd is, hebben we daar vervolgens 2 uur gezeten. Ach, je hebt wat voor je kind over hè, en daarnaast vond ik het zelf ook te leuk om achterin de winkel zelf weer met LEGO te bouwen. Want dat kan daar dus gewoon, hele toffe plek!

Vergeet ook zeker niet om een bezoek te brengen aan de Sint-Janskerk. Het is de langste kerk van Nederland (123 meter) en heeft 72 gebrandschilderde ramen die ook wel de Goudse Glazen worden genoemd. Helaas waren wij te laat voor een bezoek (we waren nou eenmaal LEGO aan het bouwen), maar de volgende keer ga ik absoluut naar binnen.

Tip: hier vind je leuke wandelroutes waarmee je de Goudse straatjes en bijzondere plekken kunt ontdekken.

  1. Proef de magnifieke chocolade van PUUR

Op een steenworp afstand van Van Vliet vind je Chocoladeatelier PUUR. De droom van eigenaar Peter van Driel die na een lange carrière als civiel ingenieur besloot om zijn passie te volgen. Die passie was eigenlijk om banketbakker te worden, maar als je allergisch bent voor meel wordt dat een lastig verhaal. Hij werd chocolatier, wat ook niet geheel onlogisch is aangezien zijn opa vroeger een chocoladefabriek bestierde. De gesmolten chocolade stroomt waar het niet gaan kan, zullen we maar zeggen.

Het eerste wat me opvalt zodra we de deur open is de goddelijke geur van chocolade. Niet zo gek, want in dit atelier worden alle bonbons zelfgemaakt. Je vindt er een winkel en kunt er ook koffie of thee (met bonbons) of zelfgemaakte warme chocolademelk drinken (mag ik de witte chocolademelk daarvoor opperen?). Maar ook workshops, demonstraties en zelfs kinderfeestjes behoren tot de mogelijkheden. Bij de kinderfeestjes gaan de kinderen dus zelf bonbons maken, geweldig!

Peter is een uiterst creatieve man die niet vies is van een culinaire uitdaging. Zo vindt hij het fantastisch om wijn- en whisky pairings te maken met zijn bonbons en ontwikkelt daar met liefde nieuwe smaken voor. Zo heeft hij al eens een boerenkool met spek-bonbon gemaakt, maar ook knolselderij met witte truffel en tomaat en basilicum zijn de revue gepasseerd.

Deze smaken zal je in de winkel niet snel aantreffen, alhoewel de rode port met stilton-bonbon zo van mij de verkoop in mag! De rode port-bonbon vind je trouwens wel in de vitrines. Dit is een van de favorieten van Peter, naast de koffiebonbon en de bonbon waarvoor de karamel heel ver wordt doorgebrand. En wat denk je van een bonbon met een laagje gekarameliseerde witte chocolade en een vulling van zwarte bessen met viooltjes en pure chocolade?

Tijdens ons bezoek mocht Jessey samen met Peter bonbons maken en ik keek een beetje mee vanaf de zijlijn. Mooi om te ontdekken vond ik dat hij op geen enkele manier concessies doet op de kwaliteit van de ingekochte cacao. Niet qua smaak, maar ook niet op het gebied van duurzaamheid. De bonbons worden alleen gemaakt met chocolade waarvoor de cacaoboeren een eerlijke prijs hebben gekregen.

Ga zeker even langs bij PUUR in Gouda en trakteer jezelf op een doosje met zijn magnifieke bonbons. Je zult ze niet snel vergeten.

  1. Ga ook nog heerlijk uit eten in Gouda

Tips voor restaurants in Gouda, die mogen natuurlijk niet ontbreken in mijn top 5 voor een dagje Gouda! Jessey en ik aten zowel tijdens de lunch als het diner bij twee hele fijne restaurants.

Onze lunch aten we bij Curcuma, een biologisch lunchcafé waar je zowel vegetarisch als vegan kunt eten. Met een verrassende kaart, fijne drankjes en mooie gerechten die allemaal vers bereid worden. Jessey ging voor de wafel met vers fruit en chocolade en ik ging voor de dagspecial. Waarvan ik niet meer zo goed weet wat het was, maar ik weet nog wel dat het heel lekker was ;-). Een heerlijke plek met licht en mooi interieur, ik ben fan!

Voor het avondeten streken we neer bij Restaurant bij Ons, vlak achter de Sint-Janskerk in wederom een zeer schattig straatje. Een sfeervol en toegankelijk restaurant met een verrassende kaart. Vooraf namen we het voorgerecht ‘Bij Ons’ waarbij je een proeverij krijgt van meerdere voorgerecht van de kaart, zeer mooi gepresenteerd en heel lekker om zo alle gerechtjes te proeven. We hebben hier top gegeten.

En mocht je nou nog een plekje over hebben gedurende de dag in Gouda…ga dan een ijsje halen bij David’s Gelato! Top kwaliteit ijs hebben ze hier, sterker nog: deze ijssalon staat inmiddels in mijn top 3 van beste ijssalons in Nederland.

Zo, dat was onze moeder & zoon-dag in Gouda! We hebben genoten samen en heel veel geproefd van wat de mooie binnenstad van Gouda te bieden heeft. Het heeft me verrast en ik zou het iedereen aanraden om ook eens een dagje te gaan. Wil je nog meer informatie over de stad, bezoek dan ook de website van de VVV Gouda

Ons dagje Gouda was op uitnodiging van VVV Gouda. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)