Eet jij al minder vlees?

“Minder, maar wel goed vlees”, het blijft een hot topic. Nog steeds puilen onze supermarkten uit met vlees waarvan we niet weten waar het vandaan komt en onder welke omstandigheden deze dieren hebben geleefd. We kunnen het vaak wel raden, maar hoeveel procent steekt zijn kop in het zand als …

“Minder, maar wel goed vlees”, het blijft een hot topic. Nog steeds puilen onze supermarkten uit met vlees waarvan we niet weten waar het vandaan komt en onder welke omstandigheden deze dieren hebben geleefd. We kunnen het vaak wel raden, maar hoeveel procent steekt zijn kop in het zand als de kiloknaller in de aanbieding is? Terwijl als je naar de slager gaat, deze jou exact kan vertellen waar bijvoorbeeld zijn koeien vandaan komen. Hoeft niet altijd biologisch te zijn. Sterker nog: duurzaam vind ik al veel beter en het scheelt enorm in de portemonnee.

Ik heb zo mijn ideeën over vlees.

Gemiddeld eten we zo’n 80 kilo vlees per persoon per jaar in Nederland. En veel gezinnen eten nog vrijwel iedere dag vlees. Daar zullen wel wat oerinstincten mee te maken hebben. Een dag geen vlees is een dag niet geleefd wellicht. Maar goed, iedere dag vlees, ik moet er niet aan denken. Want er is ook nog vis. En laten we de groenten niet vergeten. Inmiddels weten we wel dat de culinaire creativiteit van groenten geen grenzen kent.

We eten teveel slecht vlees.

Dat is mijn mening. Dieren die met z’n twintigen op 1m2 worden gefokt, slecht voer krijgen en vol met antibiotica worden gestopt. Plofkippen die kipfilets moeten afleveren die precies passen in een bakje en plofeieren die gedoemd zijn om hardgekookte hormoonballen te worden. En dan heb ik het nog niet eens over de belasting op onze aarde om al het veevoer te produceren. Om maar even het ‘worst case scenario’ te schetsen. We eten zoveel vlees met z’n allen dat dit mede het resultaat is. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor en dringt het besef door dat het eigenlijk zo niet langer kan. Gaan mensen weer vaker naar de slager om de hoek, die vers de vleeswaren voor je snijdt, het gehakt voor je draait en met zijn ambachtelijke vakkennis nog goed advies kan geven. We hebben inmiddels een Vegetarische Slager met goede kwaliteit vleesvervangers die bijna niet van echt zijn te onderscheiden en er zijn slagers als Spoelder die voor de drukke mens het vlees perfect gekoeld kunnen thuisbezorgen. Ook zijn er initiatieven als koopeenkoe.nl waarbij je kunt intekenen op een deel van een koe. Die koe wordt pas geslacht nadat alle onderdelen zijn verkocht. Zo is er geen waste, heeft het beest een goed leven gehad en weet jij precies wat je eet. Niet geheel onbelangrijk. Dat slaat aan, want koopeenvarken.nl wordt binnenkort ook gelanceerd. Van mij mag koopeenkip.nl er ook direct aankomen.

Maar goed vlees is ook duurder. Tenminste, dat is wat ik vaak hoor.

Wat is dan de oplossing? Die kan ik je helaas niet geven, want ik heb niet alle wijsheid in pacht. Ik vind het wel een heel interessant onderwerp om over te discussiëren. Ik ben van mening dat het zo niet kan doorgaan, en meerdere met mij. Als wij op deze wijze vlees blijven eten kunnen we de wereldbevolking niet blijven voeden in de toekomst. Daarvoor is de wereld te klein en wordt de bevolking te groot. De vraag is nu al te groot, waardoor de kwaliteit van het vlees steeds slechter wordt. Wat denk jij dat vlees met kunstmatige toevoegingen doet voor jouw lijf of dat van je kinderen? Want naast het feit dat dieren veel te snel gefokt worden, ook nog eens volledig dieronvriendelijk, realiseren we ons vaak ook niet dat het niet normaal is dat kipfilets uit de winkel soms wel 1,5 week houdbaar zijn. Dat kan niet lieve mensen, dan is er iets aan toegevoegd waardoor het langer houdbaar is.

Goed vlees kopen dus, maar dan minder. Is dat erg? Nee.

In de afgelopen 2 jaar zie ik een duidelijke verschuiving in ons gezin qua eetpatroon. Niet alleen eten we gevarieerder, maar we eten ook minder vlees. Soms zelfs veel minder. We worden absoluut geen vegetariërs, want daarvoor houden we teveel van vlees. Ik heb 3 adressen waar ik graag mijn vlees koop en overal heb ik ze eerst ondervraagd over de herkomst. Af en toe hebben ze aanbiedingen en dan koop ik gelijk 2 kilo gehakt of kip. Dat vries ik in in porties en zo heb ik bijna altijd goed vlees in huis voor een scherpe prijs. Nou ben ik niet altijd heilig en bij mij loopt de planning ook weleens in de soep. Dan sta ik ‘s avonds om half 7 mopperend een pakje biologische kipfilet van 250 gram bij de Albert Heijn in te laden voor 6,50. Geloof me, bij mijn slager zou ik nooit zoveel hoeven te betalen voor zijn kip.

Maar wat eten we verder dan?

Vis, we zijn er dol op. Die halen we dan wel bij de visboer, beetje zelfde verhaal hè. We eten veel vegetarisch en soms fop ik mijn mannen met de vleesvervangers van de Vegetarische Slager, ze zijn er tot op heden altijd ingetrapt.

Af en toe is het even goed om stil te staan en na te denken over wat je nu eet. Je hoeft niet direct je hele leven overhoop te gooien, maar ga voor jezelf eens na waar je je vlees vandaan haalt en hoe het eventueel ook anders zou kunnen. Je hoeft niet te stoppen met het eten van vlees, maar beter 1x in de week een hele goede rib-eye dan 7x in de week prutvlees. Dat is duurzamer voor onze wereld, gezonder voor je lichaam en niet geheel onbelangrijk, veel smakelijker.

Nou ben ik natuurlijk heel benieuwd: hoe vaak eet jij per week vlees en waar komt jouw vlees vandaan?

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)