Gestoofde koolrolletjes met gehakt

‎Het is winter en dus kooltijd! Witte kool, groene kool, rode kool, spruiten en ga zo maar door. Het gaat nooit vervelen en stiekem ben ik gewoon fan van alle koolsoorten. Je kunt er ook heel veel mee. Blancheren, bakken, stoven en zelfs zuurkool maken! Aangezien het weer er ook …

‎Het is winter en dus kooltijd! Witte kool, groene kool, rode kool, spruiten en ga zo maar door. Het gaat nooit vervelen en stiekem ben ik gewoon fan van alle koolsoorten. Je kunt er ook heel veel mee. Blancheren, bakken, stoven en zelfs zuurkool maken!

Aangezien het weer er ook echt naar is om te stoven, was dat de bereiding die ik deze keer heb toegepast. Ik vulde de koolbladeren met een gekruid gehaktmengsel en stoofde deze in de pan. Resultaat zijn heerlijke, zeer smaakvolle gestoofde koolrolletjes met gehakt.

Wat je nodig hebt:

  • 1 witte of groene (savooi) kool
  • 400 gr rundergehakt (of lamsgehakt)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl piment
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • peper
  • zout
  • ¾ blik gepelde tomaten
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 el ketjap
  • 1 el maïzena
  • 2 el koud water

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 40 min + 45 minuten stooftijd

  1. Haal de buitenste bladeren van de kool af. Snijd vervolgens de kern aan de onderkant eruit, voor een zo groot mogelijk stuk als lukt. Vul een soeppan (of een pan waar de kool in geheel inpast) met kokend water en de kool. Laat de kool 5 minuten koken. Haal eruit, laat afkoelen (je kunt ‘m ook even onder koud stromend water houden).
  2. Haal de bladeren voorzichtig een voor een van de kool af. Je hebt er minimaal 8 nodig.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn (kun je ook in een hakmolen doen). Meng dit samen met het gehakt, piment, paprikapoeder, chilipoeder en zout en peper naar smaak. Doe rustig aan met het zout, want het stooft straks nog een hele tijd in de bouillon waar ook zout in zit.
  4. Snijd als het nodig is per blad van de kool nog iets van de kern weg. Als het goed is, heb je nu een soort driehoek onder elk blad. Pak een handje van het gehaktmengsel en maak hier een rolletje van (hoeft niet perfect rond te zijn). Leg dit net boven de driehoek. Rol nu het koolblad dicht en neem tijdens het rollen de zijkanten mee. Herhaal tot je alle koolrolletjes hebt gehad. Laat met de open kant naar onderen liggen. Indien nodig kun je ze nog extra verstevigen door er een cocktailprikker door te steken aan de open kant.
  5. Verhit een grote pan waar alle rolletjes naast elkaar inpassen. Een hapjespan bijvoorbeeld, maar je kunt ook meerdere pannen gebruiken mocht je geen pan hebben die groot genoeg is. Leg de koolrolletjes in de pan(nen) en giet de warme bouillon, gepelde tomaten en ketjap erover. Breng aan de kook en zet dan het vuur op het kleinste pitje en het laagste vuur. Laat de rolletjes zo’n 45 minuten langzaam gaar stoven.
  6. Haal de rolletjes uit de pan en houdt ze warm onder wat aluminiumfolie. Je gaat de saus nu in laten koken, maak daarvoor eerst een papje van de maïzena en wat koud water. Giet het papje bij de saus en laat op het hoogste vuur inkoken tot het de gewenste dikte bereikt heeft (als het wat afkoelt zal het ook nog wat dikker worden). Serveer de gestoofde koolrolletjes met wat (gebakken) rijst en lekker veel saus.

Tip: je kunt de stoofrolletjes ook prima een dag van tevoren maken, dan warm je ze alleen nog even op droog in de pan of in de saus.

Tip: waarschijnlijk houdt je wat van het gehaktmengsel over en sowieso wat van de kool. Dit is lekker om samen op te bakken met de gepelde tomaten waarvan je ook nog over hebt. Of maak extra rolletjes en vries het in.

Deze gestoofde koolrolletjes met gehakt zijn een zeer smaakvol en typisch winters gerecht. Geniet ervan 🙂

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)