Nog geen stemmen

Savooiekoolstamppot met koolrolletjes

1 uur
Hoofdgerecht
Stamppot

Eigenlijk krijgen jullie vandaag twee recepten van me. Want ik vertel hoe je een heerlijke savooiekoolstamppot maakt met roergebakken kool, uitgebakken rookworst en mosterd. En ik leg uit hoe je heerlijke koolrolletjes maakt met gehaktvulling en een tomatensaus. Los al heerlijk, maar gecombineerd nog beter! Geniet van deze lekkere savooiekoolrecepten. …

Eigenlijk krijgen jullie vandaag twee recepten van me. Want ik vertel hoe je een heerlijke savooiekoolstamppot maakt met roergebakken kool, uitgebakken rookworst en mosterd. En ik leg uit hoe je heerlijke koolrolletjes maakt met gehaktvulling en een tomatensaus.

Los al heerlijk, maar gecombineerd nog beter! Geniet van deze lekkere savooiekoolrecepten.

Ingrediënten

  • 1 krop savooiekool
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr paneermeel
  • 1 volle el grove mosterd + extra
  • 1 tl worcestershiresaus
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
  • bakolijfolie of koolzaadolie
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes of pureer 1 blik San Marzano tomaten (bijvoorbeeld van Mutti)
  • suiker
  • 1 flinke sjalot, gesnipperd
  • 1 rookworst, naar keuze, in blokjes
  • 100 ml melk
  • 10 gr boter
  • Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de savooiekool als die iets bruin zijn geworden, deze kunnen weg. Haal daarna de 8 grootste, buitenste bladeren los en leg deze apart. Snijd de rest van de kool in dunne reepjes.
  • Kneed het rundergehakt, losgeklopte ei, de paneermeel, 1 el mosterd, worcestershiresaus en een snuf zout en peper door elkaar in een kom. Verdeel daarna in 8 ovale rolletjes (circa 8 cm lang) en zet even in de koelkast.
  • Breng ondertussen een royale hoeveelheid water aan de kook in een soeppan met een snuf zout. Blancheer de hele koolbladeren (in z’n geheel) 3 minuten in het kokende water. Haal ze met een tang uit het water, spoel ze koud na, klop het water er goed af en dep ze daarna droog met keukenpapier.
  • Voeg de geschilde aardappels toe aan het kokende water waar je de koolbladeren in hebt geblancheerd. Breng opnieuw aan de kook en laat 20 minuten koken met de deksel iets schuin op de pan. Giet daarna af.
  • Terwijl de aardappels koken maak je de koolrolletjes. Leg een koolblad op een snijplank en snijd de middelste dikke nerf aan weerszijden los, deze gooi je weg. Je houdt nu 2 halve bladeren over die je iets overlappend over elkaar heen plaatst. Leg hier horizontaal een gehaktovaaltje op. Vouw de zijkanten (rechts en links) in en rol daarna het blad vanaf de onderkant strak op (eigenlijk vouw je er een soort mini burrito’s van). Leg de open kant onder.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de gehaktrolletjes aan de onderkant aan in een scheutje bakolijfolie of koolzaadolie. Haal ze daarna met een tang uit de pan. Schenk de tomatenblokjes in de pan en roer er een goede snuf zout, snufje peper en snufje suiker door. Verwarm en leg de koolrolletjes in de saus. Leg de deksel iets schuin op de pan en laat 15 minuten pruttelen tot het gehakt helemaal gaar is en de kool aan de bovenkant nog net een beetje heldergroen is. Als de tomatensaus nog iets te dun is, kun je de koolrolletjes eruit halen en daarna zonder deksel nog iets laten inkoken (zet daarvoor het vuur hoger).
  • Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de sjalot een paar minuten in 1 eetlepel olie. Voeg de blokjes rookworst toe en bak deze uit. Roerbak daarna de reepjes savooiekool mee tot deze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de melk en boter in de pan waar de aardappels in gekookt zijn. Voeg de aardappels toe en stamp grof. Roer de roergebakken savooiekool met worst erdoor en breng naar wens verder op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Serveer de savooiekoolstamppot met een schep van de tomatensaus en 2 koolrolletjes per persoon.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 60 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)