Nog geen stemmen

Gevulde speculaas cheesecake

10 uur 30 minuten
Gebak
Sinterklaas

“Francesca, zou jij eens aan de slag willen gaan met een ultiem lekkere cheesecake voor Sinterklaas?” Nou, toen die vraag aan me gesteld werd wist ik gelijk wat ik wilde maken! Namelijk een gevulde speculaas cheesecake. Ja, je leest het goed. Een combinatie tussen gevulde speculaas én een romige cheesecake. …

“Francesca, zou jij eens aan de slag willen gaan met een ultiem lekkere cheesecake voor Sinterklaas?” Nou, toen die vraag aan me gesteld werd wist ik gelijk wat ik wilde maken! Namelijk een gevulde speculaas cheesecake. Ja, je leest het goed. Een combinatie tussen gevulde speculaas én een romige cheesecake.

Het was even zoeken naar het perfecte recept, maar toen ik die eenmaal gevonden had kreeg ik alle handen op elkaar bij mijn proefpersonen. Heerlijk vonden ze ‘m! En ik ook. De combinatie tussen de speculaasbodem, het zelfgemaakte spijs (met een vleugje sinaasappel) en de romige cheesecake-laag is echt zalig. Vandaag deel ik met jullie het recept.

Extra leuk, deze gevulde speculaas cheesecake kun je perfect samen maken met kinderen. Als de cheesecake namelijk gebakken is, en goed gekoeld,  is het tijd om de bovenkant te versieren in Sint-thema. En daar heb ik iets heel leuks voor bedacht, meer daarover in het recept.

Ingrediënten

Voor het amandelspijs:

 • 250 gr blanke amandelen
 • 250 gr kristalsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • rasp van ½ sinaasappel
 • 1 el sinaasappelsap

Voor de bodem:

 • 70 gr boter
 • 200 gr bakkersspeculaas

Voor de vulling (zie notities):

 • 600 gr Philadelphia roomkaas
 • 125 gr sour cream
 • 100 gr witte basterdsuiker
 • 25 gr maïzena
 • 1 tl vanille extract
 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • 3 eieren
 • 1 eidooier

Voor de topping:

 • 100 ml slagroom, minimaal 35% vet
 • 2 el suiker
 • 4 el amandelschaafsel, geroosterd
 • 150 gr speculaasbrokken

Ook nodig

 • keukenmachine en -mixer
 • springvorm met 20 cm doorsnede
 • bakpapier
 • sjabloon van Sinterklaas download hier

Aan de slag!

 • Maak het amandelspijs door de blanke amandelen, kristalsuiker, ei, sinaasappelrasp en -sap fijn te malen in de keukenmachine tot een samenhangend spijs. Pak daarna in vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
 • Tip: Maak het spijs al 1 tot 2 dagen eerder zodat de smaak goed kan ontwikkelen.
 • Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet een rooster in het midden en plaats een ovenvaste schaal met water onderin de oven. Dit zorgt er straks tijdens het bakken voor dat de cheesecake niet gaat scheuren.
 • Bekleed de springvorm helemaal met bakpapier. Of alleen de onderkant en vet de zijkanten goed in met boter.
 • Smelt de boter snel in een pannetje, maar laat niet bruin worden. Maal de bakkersspeculaas helemaal fijn in de keukenmachine en meng daarna in een kom met de gesmolten boter. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
 • Verdeel het spijs gelijkmatig over de speculaasbodem met vochtige vingers (anders gaat het erg plakken) en druk goed aan.
 • Tip: Heb je het spijs al eerder gemaakt? Haal het dan een half uur eerder uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
 • Nu is het tijd om de vulling te maken. Nogmaals, zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Want je wilt een perfecte cheesecake, zonder klontjes.
 • Klop de roomkaas met de zure room, basterdsuiker, maïzena, vanille extract en koek- en speculaaskruiden los in de mixer op lage stand. Niet te lang kloppen, het hoeft alleen romig geheel zonder klontjes te worden.
 • Klop daarna op dezelfde lage stand een voor een de eieren en het eidooier erdoor. Lekker snel, het hoeft alleen gemengd te worden.
 • Tip: Als je de eieren te lang klopt, komt er teveel lucht in het beslag. En dat is precies wat je niet wilt.
 • Roer het beslag daarna nog even rustig door met een spatel zodat je zeker weet dat het goed gemengd is en schep het op de spijslaag. Strijk de bovenkant daarna glad.
 • Zet de springvorm in de oven voor 1 uur en 15 minuten.
 • Belangrijke tip: Wil je niet dat je cheesecake gaat scheuren dan blijf je na stap 10 met je handen van de oven af. Niet tussentijds de oven openen om te checken hoe het gaat, want dat zorgt voor temperatuurverschillen en die zorgen weer voor scheuren in je cheesecake en dat is niet wat je wilt.
 • Een cheesecake is gaar als de buitenkant net stevig is geworden, maar de binnenkant nog een beetje wiebelt als je de springvorm heen en weer beweegt.
 • Tip: Maar hoe check je dat als je de oven niet mag openen, vraag je je wellicht af? Goede vraag, want ik check dat dus zelf nooit om die reden. Ik heb namelijk ontdekt dat bij mijn oven (en in mijn keuken) de temperaturen enorm kunnen verschillen. En zelfs als ik de ovendeur op een kier zet krijg ik al vrijwel direct een scheur. Ik heb dus door het bakken van cheesecakes geleerd dat 1 uur en 15 minuten op 140 graden voor mij de ideale combinatie is. En dan hoef ik niet te checken of de cheesecake klaar is. Ik zet gewoon de oven uit en blijf nog steeds van die ovendeur af. Ik laat ‘m vervolgens helemaal afkoelen in een dichte oven en dan krijg ik een perfect gladde cheesecake. Vaak bak ik ‘m dus ’s avonds en laat de oven afkoelen terwijl ik slaap.
 • Is de cheesecake eenmaal afgekoeld, haal ‘m dan uit de oven en zet minimaal 4 uur in de koelkast zodat ‘ie goed kan opstijven. Sla dit niet over, echt geloof me.
 • Tijd om te versieren! Haal je kind erbij en begin eerst met het uitknippen van het sintsjabloon. Want daarmee ga je namelijk een echte Sinterklaas maken als topping. Ik printte ‘m op een A4 en knipte de Sint uit. Daarna heb ik het A4-tje op de cheesecake gelegd en daarover strooide ik wat fijngemalen brokspeculaas. Et voilà, daar is de Sint op je cheesecake!
 • De slagroom klopte ik stijf met de suiker en daarmee maakte ik toeven aan de rand van de cheesecake. Een spuitzak is daarvoor handig.
 • Tip: Wil je mooie stijve toeven hebben? Zorg dan dat de slagroom, kom en klopper goed koud zijn. Je kunt de slagroom ook eerder kloppen en even in de koelkast zetten. Klop eventueel daarna nog een keer door. Een zakje klop-fix gebruiken kan ook.
 • Met de brokspeculaas die ik over had versierden we de rest van de rand. Over de volledige rand strooide ik nog wat geroosterd amandelschaafsel.
 • Tadaa, klaar is je gevulde speculaas cheesecake! Je kunt ‘m daarna perfect bewaren in de koelkast (na 2 dagen was ‘ie bij ons nog lekker). Zorg wel dat je ‘m eerst even op temperatuur laat komen voordat je punten ervan gaat snijden. Dat vindt de Philadelphia vulling fijn als je dat doet. En je smaakpapillen ook.

Notities

 • Met dit recept maak je 1 cheesecake waar je 12-16 punten uithaalt.
 • Belangrijk: Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is heel belangrijk voor een perfecte cheesecake.
 • Bereiden: 45 minuten + Oven: 1 uur en 15 minuten + Afkoelen in de oven: minimaal 4 uur + Koelen in de koelkast: minimaal 4 uur + Decoreren: 30 minuten
 • Tip: Maak het spijs al 1 tot 2 dagen eerder zodat de smaak goed kan ontwikkelen. Haal het dan wel een half uur voor bereiding uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.

Dat is ‘m dan, mijn ultieme Sinterklaas gevulde speculaas cheesecake voor dit jaar. Ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij hebben gedaan. Sterker nog, ik denk dat ik ‘m dit jaar gewoon nog een keer maak voor sinterklaasavond ;-).

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)