Op mijn Facebook pagina ben ik uitgedaagd om een cake te maken zonder suiker en vet. En die uitdaging ga ik graag aan 🙂 Als je goed gaat zoeken dan staat het internet vol met gezonde cake en taartrecepten. Er ging een wereld voor me open. Deze gezonde cake is het eerste succesvolle recept wat ik heb gemaakt op basis van alle inspiratie die ik online tegen kwam. Door the Mr, mijzelf en ook een aantal collega’s (die graag proefkonijn willen zijn) helemaal goedgekeurd. Binnenkort krijgen jullie meer gezonde, maar heerlijke taartrecepten…ik heb de smaak te pakken!
Wat je nodig hebt voor een cake ter grootte van een brownie:
50gr abrikozen
50gr rozijnen
100gr verse of gedroogde dadels (ik heb verse gebruikt)
200gr volkoren roggemeel
8gr bakpoeder
1tl kaneel
3el suikervrije appelmoes of compote
1 scharrel ei
50ml kokos olie (Sinds kort ontdekt en dit vind ik echt een uitvinding! Hartstikke gezond en heerlijk om in en mee te bakken. Je koopt het bij de bio/natuurwinkel.)
200ml kokend water
Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 180gr en vet een brownieblik in.
Ontpit de dadels en snijd deze samen met de abrikozen in kleine stukjes. Doe ze samen met de rozijnen in een schaal en giet het kokendhete water erover. Laat dit circa 10 minuten staan totdat het fruit heel zacht is geworden.
Laat de kokosolie vloeibaar worden in een pannetje. Neem een grote schaal en meng hierin de roggemeel, bakpoeder en kaneel. Voeg de appelmoes, ei, kokos olie en het fruit (samen met het water) hieraan toe en meng goed door. Je moet echt een goed papperig cakedeeg krijgen. Voeg als het te nat is wat extra roggemeel toe en als het te droog is, voeg je nog wat water of appelmoes toe. Proef het sowieso even. Als je denkt dat het nog niet zoet genoeg is, dan voeg je wat extra appelmoes toe.
Giet het cakebeslag in het brownieblik en plaats voor 20-30 minuten in de oven. Conroleer na 20 minuten de cake door er in het midden met een satéprikker in te prikken. Als deze er volledig droog uitkomt dan is de cake klaar.
Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met deze cake, dus laat vooral een reactie achter als je ‘m gemaakt hebt!