Heldere kippensoep

Terwijl ik deze blog schrijf, walmt er door mijn huis een heerlijke geur. Er zijn naar mijn mening weinig dingen die zo heerlijk warm en huiselijk ruiken als kippensoep. Je kunt het maken door een paar bouillonblokjes, een zakje groenten en een kippenpootje bij elkaar te doen en dit te laten koken. Of je doet een klein beetje extra moeite en maakt de bouillon zelf.

Al een paar dagen ben ik een beetje verkouden en ben gevoelsmatig weer toe aan de lente. Ik drink grote mokken gemberthee. Echt thee is het alleen niet, meer een brouwseltje dat ik maak en waarvan zowel mijn keel als mijn “spirit” enorm opknappen. Op het vuur staat een grote pan met kippensoep zachtjes te pruttelen. Ach, de winter is eigenlijk zo slecht nog niet!

Voor die gemberthee vul je een grote mok met kokend water, 4-5 dunne schijfjes verse geschilde gember, vers citroensap en twee theelepeltjes honing.

Wat je nodig hebt voor een flinke pan kippensoep

SONY DSC

– 4 stengels bleekselderij
– 2 uien
– 2 winterpenen
– 2 preien
– een halve bol knoflook
– 4 takjes tijm
– 4 takjes rozemarijn
– 2 takjes peterselie
– 4 laurierblaadjes
– 8 zwarte peperkorrels
– grof zeezout
– 1,5 kilo drumsticks, karkas, vleugeltjes of een combinatie hiervan

Wat je gaat doen

Je hebt allereerst een echt grote soeppan nodig. Snijd de bleekselderij, uien, winterpenen en preien in een paar grote stukken en doe deze in de pan. De knoflookteentjes laat je gepeld, maar worden gekneusd zodat de smaken vrij komen.

SONY DSC

Dit doe je door er of met een mes of de palm van je hand even een flinke klap op te geven. Vervolgens doe je ook alle kruiden, peperkorrels en een volle eetlepel grof zeezout erbij.

SONY DSC

Spoel de kip even af met koud water en doe die ook in de pan. Giet hierbij 4 liter water en zet de pan zonder deksel op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de soep rustig pruttelen. Al vrij snel gaat het lekker ruiken in huis, maar wacht zeker 4 uur voordat de smaken van de bouillon goed getrokken zijn. Na 2 uur smaakt het echt nog niet intens genoeg.

Vervolgens giet je de bouillon door een zeef en druk je met een spatel goed al het vocht uit de groenten. De groenten gebruik je verder niet meer, maar de kip kan nu geplozen en teruggedaan worden. Voeg nu eventueel nog wat meer zeezout toe.

Ik eet mijn kippensoep graag zo. Pure, sterke bouillon met supermalse kip. Wil je er toch wat groente in, koop dan wat extra groenten. Zoals bleekselderij, prei, ui en een winterpeen en snijd die in stukken en doe in de bouillon. Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Als de groenten net gaar zijn, is je soep klaar.

SONY DSC

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Heldere kippensoep”

  1. Als ik denk aan de geur van verse kippenbouillon loopt het water me in de mond. Mijn moeder gebruikte daarvoor een soepkip. Kun je nog iets maken van die groenten van het bouillon trekken, ik gooi niet graag iets weg.

    1. Hoi Tanja,

      Wat leuk dat je er over nadenkt om nog wat van de groenten te maken! Ik moet alleen heel eerlijk zeggen dat na uren koken deze wel echt nagenoeg al hun smaak hebben afgegeven en er ook niet meer heel appetijtelijk uit zien. Daarnaast is het niet puur groente wat je overhoudt, maar een mengsel van kruiden, knoflookvelletjes en kippenbotjes waarvan het vlees afgevallen is. Ik vrees dat ik daar geen betere bestemming voor kan verzinnen.. 🙂

      Groetjes,

      Diantha

      1. Diantha, ik ga morgen jou soep maken en dat is dan ook een heldere soep. (daar gaat het recept immers over?!).
        Maar ik geloof dat jij net als mij altijd geneigd bent om toch altijd iets te veranderen. Als ik kippensoep maak trek ik namelijk altijd alleen bouillon van kippenvleugeltjes (lekker goedkoop) en als ik die 4 uur laat trekken samen met de groente dan wordt het één dikke prut. Daarom lijkt het in mijn geval verstandiger om de groente en de kip apart te koken en later de bouillons bij elkaar in te doen. Qua ingrediënten komt dat op het zelfde neer op twee dingen na, i.p.v. zeezout gebruik ik die kleine ouderwetse Maggiblokjes en om het toch een kleurtje te geven snij ik een halve winterwortel in extra fijne blokjes.
        En nou maar hopen dat de familie het lekker vind want daar doe ik het voor!
        Je komt nog te weten wat de uitslag is!

        M.v.g. Willem

        1. Hi Willem, ik reageer even want Diantha werkt niet meer voor FK :-). Kan gewoon samen hoor, het wordt echt geen dikke prut. Maar wie weet is jouw manier ook wel top dus ik zou het gewoon doen!