Hoe het gaat met ‘Mag ik nog een hapje?’ #2

Nou had ik vandaag, op mijn verjaardag, natuurlijk een recept kunnen posten voor de ultieme verjaardagstaart. Maar dat doe ik fijn niet! Ik heb namelijk geen zin om te koken vandaag. Mijn ultieme verjaardagscadeautje is lekker even niets doen en genieten. Dus ik ga uit lunchen met de Mr vandaag …

Nou had ik vandaag, op mijn verjaardag, natuurlijk een recept kunnen posten voor de ultieme verjaardagstaart. Maar dat doe ik fijn niet! Ik heb namelijk geen zin om te koken vandaag. Mijn ultieme verjaardagscadeautje is lekker even niets doen en genieten. Dus ik ga uit lunchen met de Mr vandaag en vanavond zien we het wel. We trekken een fles bubbels open en dan komt alles vast goed. Dus in plaats van de taart ga ik jullie vandaag eindelijk eens vertellen hoe het met mijn boek ‘Mag ik nog een hapje?’ gaat, want dat is alweer een hele tijd geleden.

Nieuwe uitgever, zo blij mee

In de eerste update vertelde ik jullie alles over mijn beweegredenen om het boek te schrijven. Een praktisch handboek voor ouders wilde ik maken. Uiteraard met recepten, maar vooral ook met veel tips en informatie. Ik was in gesprek met een uitgever en dat ging heel goed. Dit was echter een kleine uitgever en de consequentie daarvan was dat ik een groot deel van het boek zelf moest voorfinancieren en daar kreeg ik een beetje buikpijn van. Want dat is best een risico en daardoor had ik het even op de lange baan geschoven. En toen verscheen er opeens een mail van A.W. Bruna Uitgevers in mijn inbox. Die waren enorm geïnteresseerd en ik ging met ze in gesprek. Met als gevolg dat ik een maand later het contract had getekend en daar ben ik reuze blij mee. Ik heb een geweldige band met mijn redacteur Anoek en krijg alle vrijheid om te schrijven. Het boek is echt mijn kindje en dan is het des te belangrijker dat je gestimuleerd wordt in je creativiteit. Dat kan Anoek perfect en daar ben ik haar heel dankbaar voor.

mag-ik-nog-een-hapje-update-2-4

Waar gaat het boek ook alweer over?

Kinderen die met een glimlach aan de eettafel zitten en alles eten, dat willen we allemaal. In de praktijk is dit vaak een hele uitdaging en worstelen dagelijks veel ouders hiermee. Om de allerkleinsten zoveel mogelijk te laten eten is een onderdeel van de opvoeding. De culinaire opvoeding noem ik dat. Een aanpak die ik heb ontwikkeld voor mijn eigen kind. Nu 4 jaar en een echte lekkerbek. Die net zoveel van mosselen, sinaasappels en radijsjes geniet als van een patatje. Want ook dat laatste hoort erbij.

In ‘Mag ik nog een hapje?’ beschrijf ik alle stappen van deze culinaire opvoeding. En die begint al op het moment dat je baby in de buik zit. Zelf koken, variatie, geduld, fantasie, het goede voorbeeld geven en het betrekken van je kind zijn hierbij essentieel. Ik geef je praktische tips om dit toe te passen binnen je eigen gezin en natuurlijk horen daar ook veel recepten bij. Want hoe goed je ze ook opvoedt op dit punt, het eten moet wel lekker zijn. Dat proeven ze echt.

‘Mag ik nog een hapje?’ is geen wonderboek, maar geeft handvaten waarmee je je eigen aanpak kunt bepalen. Met maar één doel: kindjes met een sprankeling in hun ogen die vragen of ze nog een hapje mogen.

Waar sta ik nu?

Inmiddels zijn de hoofdstukken bepaald en ben ik al druk aan het schrijven. Daarnaast hebben we in september de helft van de fotografie al gedaan. Deels receptfotografie en we hebben ook een dag met heel veel kinderen in de Zoetermeerse Wijktuin Broekweg gefotografeerd. We wilden heel graag met kids fotograferen die appels plukken, schoffelen, spelen en eten in de zon. En dat is meer dan gelukt. We werden getrakteerd op een heerlijk zonnetje en de foto’s zijn zo mooi geworden! Ik wou dat ik ze al aan jullie kon laten zien, maar nog even geduld. Ik heb natuurlijk wel wat ‘behind the scenens’ foto’s voor jullie. De sfeerfoto’s worden gemaakt door Wendy van Bree Fotografie. Zij heeft ook al mijn nieuwe foto’s voor de site gemaakt en ik ben enorm blij met haar.

mag-ik-nog-een-hapje-update-2-5

De foodfotografie wordt gedaan door mijn lieve vriendin Wendy Pronk van Deedylicious. We doen samen ook de selectie van de props en bedenken zelf de styling. Erg belangrijk vind ik het dat het eten exact zo op de foto gaat zoals het eruit ziet als ik het zelf maak in mijn keuken. Geen foodstyling of minder lang koken zodat groente er groener uitziet. Als jullie als ouders straks de recepten namaken moet het makkelijk te doen zijn en er ook realistisch uitzien. Ook hier heb ik natuurlijk wat ‘behind the scenes’ foto’s van. In 2 dagen tijd hebben we bijna 30 recepten op de foto gezet, bizar!

mag-ik-nog-een-hapje-update-2-2 mag-ik-nog-een-hapje-update-2-1 mag-ik-nog-een-hapje-update-2-3

Ook zo tof om te merken is dat er nu al aandacht is voor mijn boek, terwijl het pas volgend jaar april uitkomt! Er stond een prachtige aankondiging op Culy, het boek werd getipt op de site van Jan Magazine en ik werd onlangs ook geïnterviewd door het AD!

mag-ik-nog-een-hapje-update-2-in-de-pers

Het plan voor de komende maanden

Ik heb precies nog 4 maanden om het boek te finaliseren. In deze tijd stort ik me vol op het schrijven van alle hoofdstukken. Daarbij heb ik ook hulp van voedingsdeskundige Linda Peek van Lekker eten met Linda. Zij zal inhoudelijk al mijn teksten checken en zorgen dat het feitelijk allemaal klopt. Ik ben iemand die gelooft in balans en ik vind dat je ook gewoon brood (wel bruin graag), zout en suiker aan je kind mag geven. Mits het wel in balans is. Zo hebben wij thuis 1 snoepjesmoment per dag en kook ik voornamelijk zelf. Dan weet ik precies hoeveel zout en suiker mijn kind binnen krijgt en daar mag dan ook een stukje chocolade bij.

In januari gaan we nog een aantal fotoshoots inplannen. Waaronder een verjaardagsfeestje en een sessie met baby’s (dat wordt spannend, haha). Op 1 februari is de deadline en dan lever ik al mijn content in en gaat het boek opgemaakt worden. En voordat je het weet is het dan april, de maand waarin mijn boek uitkomt en bij boekhandels in het land komt te liggen. Dat wordt echt het spannendste moment van het jaar, ik ben razend benieuwd naar de reacties. Vooral ook omdat het zo’n persoonlijk boek wordt. Ik laat me niet leiden door hypes of trends, veel belangrijker vind ik het dat kinderen een goede basis krijgen aangeleerd waardoor ze eten lekker gaan vinden en snappen waar dingen vandaan komen. En jullie als gezin blij aan tafel zitten met elkaar.

Mijn belofte

Ik schreef het hierboven al, ‘Mag ik nog een hapje?’ wordt geen wonderboek. Wel beloof ik jullie dat ik alle eetonderwerpen behandel waar je als ouder tegenaan loopt in de eerste 4 jaar van het leven van je kind. Met de tips en recepten kun je daarin je eigen weg vinden en je kind betrekken. De recepten zijn trouwens zoveel mogelijk voor het hele gezin. Niks geen aparte potjes koken voor je peuter of kleuter. Die kan gewoon mee eten met de pot, zeker als je mijn tips volgt. En je zult zien dat de recepten ook na het 4e jaar nog lang mee gaan.

Nu ga ik weer verder met mijn verjaardag vieren en morgen wordt er weer geschreven, de ‘to do’ lijst is lang. Maar oh zo leuk!

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)